Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Obilježena 22. obljetnica pokolja u Erveniku: Žrtve nisu zaboravljene, ali ubojice jesu i zato slobodno šetaju

Obilježena 22. obljetnica pokolja u Erveniku:
Žrtve nisu zaboravljene, ali ubojice jesu i zato slobodno šetaju

U Erveniku kraj Knina u subotu je obilježena tragična obljetnica jednog od najstrašnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu. U zaseoku Šašićima 18. siječnja 1992. godine pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine pobili su čitavu obitelj Čengić. Stradali su otac Drago (39), majka Nevenka (32) i dvojica sinova, Slobodan (11) i Goran (4). Na mjestu ubojstva i na groblju održana je mala komemoracija u kojoj su, uz braću pokojnog Drage Ivana i Vladu, sudjelovali  predstavnici Grada Knina, Grada Benkovca i braniteljskih udruga.

Zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na mjestu stradanja i na grobu ubijenih (Foto: Grad Benkovac)

Zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na mjestu stradanja i na grobu ubijenih (Foto: Grad Benkovac)

Kako nam je ispričao Ivan Čengić,  brat ubijenog Drage, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi pobili su obitelj iz osvete zbog gubitaka koje su doživjeli u zaleđu Skradina. Skupina pobunjenika bila je u pljački u tada okupiranim Rupama. Vlasnik kuće, a moguće i diverzanti Hrvatske vojske, postavili su mine. Kad su pljačkaši ušli u kuću mina je eksplodirala. Dvojica su poginula, a dvojica su teško ozlijeđena. Uslijedila je osveta. Pobunjenici su krenuli u palež imovine prognanih Hrvata koju dotad nisu zapalili, a na pijanki u svom okupljalištu, u ‘Taverni’ u središtu Ervenika, odlučili su napasti jedine stanovnike nesrpske nacionalnosti.  U osvetničkom pohodu dolaze do kuće obitelji Čengić. Najpije su iz automatskih pušaka pobili Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana, nakon čega cijevi usmjeravaju prema Nevenki koja je u naručju držala četverogodišnjeg Gorana. Iako pogođena, pokušala je bježati s djetetom u naručju. Sustigli su ih i dokrajčili noževima, nakon čega su zapalili kuću, zajedno s tijelima. Zločin su potanko sami opisali u svjedočenjima pred istražnim organima njihove vojske.

– Ne, žrtve nisu posve zaboravljene. Predstavnici gradova i udruga svake godine dođu ovdje, ali su zaboravljeni roditelji pokojnog Drage, 80-godišnji Josip i 82-godišnjam Marija. Stari su i bolesni, sedam godina nisu izašli iz svog stana u Kninu. Također, zaboravljeni su i počinitelji zločina. Igleda da su svi na slobodi. Od osam osuđenih, do sada je odgovarao samo Damir Travica, koji je uhićen u Londonu i koji je izručen Hrvatskoj na izdržavanje kazne, ali čujem da je sada i on pušten. Ostale sedmorice nema na tjeralicama. Žrtve možda nisu zaboravljene, ali su zaboravljeni počinitelji koji slobodno šetaju – ispričao nam je Ivan Čengić (58), brat ubijenog Drage.

Okružno javno tužilaštvo Šibenik 23. listopada 1992. godine podiglo je optužnicu u kojoj za zločin koji je počinjen nad članovima obitelji Čengić tereti osmoricu optuženika Slobodana Kovačevića, Damira Travicu, Željka Travicu, Veljka Travicu, Nebojšu Travicu, Vuju Šašića, Vojislava Romića i Boška Kovačevića. Osuđeni su u odsutnosti na po 15 godina zatvora. Do sada je pravdi priveden samo jedan od počinitelja. Damir Travica uhićen je po Interpolovoj tjeralici u Londonu. Republika Hrvatska 24. listopada 2002. godine Velikoj Britaniji je dostavila molbu za njegovo izručenje. Izručen je 11. studenoga 2008. godine. Nije tražio obnovu postupka i odmah je upućen na služenje zatvorske kazne.  Ostala sedmorica sudionika zločina su čitavo vrijeme slobodni. Začudo, nema ih na tjeralicama MUP-a.

Nadgobna ploča obitelji Čengić (Foto Grad Benkovac)

Nadgrobna ploča obitelji Čengić (Foto Grad Benkovac)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI