Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
29.godišnjica genocida u Srebrenici: Genocid negiraju oni isti koji su ga prije 29 godina i osmislili…

29.godišnjica genocida u Srebrenici:
Genocid negiraju oni isti koji su ga prije 29 godina i osmislili…

Prošlo je 29 godina od genocida nad Bošnjacima u Srbrenici, 11.srpnja 1995., kada je u samo dva -tri dana, pred licem cijelog svijeta, pobijeno preko 8 tisuća muškaraca, Bošnjaka, od dječaka do staraca. A bila je to tzv. sigurna zona UN-a…U spomen na žrtve najvećeg masakra nakon Drugog svjetskog rata, tisuće i tisuće ljudi pohode svake godine Srebrenicu, pa tako i ove, kako bi se poklonili ubijenima čiji je jedini zločin bila njihova muslimanska nacionalnost i vjeroispovijest. Nakon komemoracije u Srebrenici na kojoj tradicionalno sudjeluju političari i predstavnici međunarodne zajednice, regije, Federacije BiH, bit će pokopani posmrtni ostaci još 14 identificiranih žrtava. Ovo je prva komomoracija u Srebrenici otkako je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici…

Među sudionicima komemoracije u Memorijalnom centru Potočari, u četvrtak je, uz ostale, bila i Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove ( MICT-a ), nasljednika Haaškog tribunala, koji, očito, još ima puno posla…

Upovodu 29. godišnjice genocida u Srebrenici javnosti se obratio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je u svojoj poruci pozvao da “sjećanje na genocid  u Srebrenici i sve oduzete nevine živote bude trajna obaveza da čuvamo mir, ali i opomena  da se takvo zlo  više nikada ne ponovi”- napisao je Čović.

Za ratne zločine i genocid u Srebrenici dosad je Međunardni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju ( ICTY ) i Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove ( MICT ), zajedno sa sudovima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, osudio 54 osobe kojim aje izrečeno ukupno 781 godina zatvora. Samo za genocid u Srebrenici osuđeno je sedam osoba među kojima su ratni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić koji su osuđeni na doživotni zatvor.
Na zatvorske kazne osuđeno je za druge zločine, primjerice zločin protiv čovječnosti, još 11 osoba, pripadnika vojske ili policije bosanskih Srba ili drugih struktura,

U povodu godišnjice srebreničkog genocida, kojeg inače ne priznaje, na X-u se porukom sućuti oglasio i čelnik Republike Srpske Milorad Dodik.
Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem suosjećanje obiteljima stradalih Bošnjaka. Bez obzira na naše razlike, moramo pokazati poštovanje prema boli i patnji koja je zadesila mnoge ljude svih nacija i vjera u BiH– napisao je Dodik.

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacije BiH je 11. srpnja proglašen Danom žalosti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali nažalost, nije bilo ni volje ni razumijevanja da se žalost proglasi na cijelom području države.

Na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari prvi se skupu obratio Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, koji je govorio o ustrajnom negiranju genocida, a samo je jedan negator optužen, rekao je ogorčeno, tvrdeći da srebrenički genocid negiraju oni isti koji su ga prije 29. godina osmislili.

-Datum 11. juli u BIH i mnogim državama svijeta svih godina je obilježavan kao dan javnog pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. S nama su mnogi dokazani prijatelji koji svojim prisustvom ovdje ne dozvoljavaju da žrtve i zločin budu zaboravljeni. Politiku negiranja genocida provode one snage koje su genocid osmislile i koje su godinama pružale utočište osumnjičenim i osuđenim za genocid. Usprkos zakonu koji zabranjuje negiranje, imao samo jednu optužnicu i nikad masovnije negiranje genocida- rekao je Fejzić, posebno naglašavajući važnost UN-ove rezolucije kojom je 11. srpnja proglašen Danom sjećanja na genocid, čime su, kazao je, žrtve dobile pravo na sjećanje, a negatori mjesto na sramnoj strani povijesti.

Posebno hvala majkama Srebrenice koje godinama trpe poniženja i uvrede, a istrajavaju u borbi za dostojanstvo svojih sinova, muževa i braće. Mnoge majke nisu dočekale da ukopaju barem jednu kost svog djeteta- rekao je Fejzić.

U ime udruženja Majke Srebrenice, na komemoraciji je govorila Munira Subašić koja je kazala:

-Preživjela sam genocid, ubijena su mi 22 člana porodice… Ubijena su naša djeca, naša braća – samo zato što su bili muslimani. Majka Srebrenice nije htjela da plače, digli smo svoj glas i da kažemo da su naša djeca nevino ubijena.
I da se ovo nikada ne dogodi. Mnoge majke  u Ukrajini i u Palestini plaču. Svijet i Europa ništa nisu naučili. Nikad više…
Sve majke svijeta trebaju da uče od nas… naglasila je Munira Subašić, prenosi Radio Sarajevo.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt smatra imperativom društva odbacivanje bilo kakvih pokušaja minimiziranja težine i razmjera genocida u Srebrenici te upozorava na praksu veličanja ratnih zločinaca, najčešće u istočnom dijelu Republike Srpske.

-Veličane ratnih zločinaca je uvreda, ako ne i prijetnja za žrtve, a predstavlja i kršenje Krivičnog zakona BiH- poručio je Schmidt na komemoraciji u Potočarima. Na komemoraciju je došao i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler koji je ocijenio da je genocid u Srebrenici jendo od najmračnijih poglavlja u našoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata.

Foto: N1

Tags: ,

VEZANE VIJESTI