Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
In memoriam
In memoriam : Preminuo je Luko Paljetak, književnik, erudit, pjesnik koji je obožavao djecu, Dubrovnik i književnost

In memoriam :
Preminuo je Luko Paljetak, književnik, erudit, pjesnik koji je obožavao djecu, Dubrovnik i književnost

 U 81. godini preminuo je akademik Luko Paljetak, jedan od najproduktivnijih hrvatskih suvremenih književnika, prevoditelj, erudit, pjesnik koji je obožavao djecu, Dubrovnik i književnost kojoj je posvetio cijeli život.

Generacijama i generacijama Paljetak je bio prvi susret s poezijom, no nije pisao samo bajke i pjesme za djecu, pisao je i dramske tekstove, radiodrame za odrasle, napisao je 60 zbirki poezije, bio je esejist i kritičar, vrstan prevoditelj, prevodio je Shakespearea, Byrona, Wildea, Joycea

Neke od njegovih pjesama, poput “U svakom slučaju te volim” ili “Na Stradunu”, ali i brojne druge, postale su, nakon što su uglazbljene, veliki hitovi popularne glazbe.

Luko Paljetak je bio stalni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dopisni član Slovenske akademije, brojnih književnih udruženja u zemlji i inozemstvu, dobitnih najviših priznanja i najprestižnijih nagrada za književno stvaralaštvo.

Rođen je u Dubrovniku 1943., gdje je završio Učiteljsku školu, potom kroatistiku i anglistiku na Filozaofskom fakultetu u Zadru 1968, a doktorirao je na Filozofskom  fakultetu u Zagrebu 1992. na književnom opusu Ante Cettinea. Jedno vrijeme je bio umjetnički direktor, redatelj i dramaturg u Zadarskom kazalištu lutaka, radio je i kao asistent na FF-u u Zadru, a bio je i jedan od urednika Zadarske revije.

Njegov je doprinos hrvatskoj književnosti golem, a njegovo ime nezaobilazan je dio povijesti hrvatskog književnog stvaralaštva.

Tags:

VEZANE VIJESTI