Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
'rvatska
Za Plenkovića je pitanje manjka žena na HDZ-ovim listama ‘redudantna tema’ – Sandra Benčić: Ja mu poručujem da je on redudantan

Za Plenkovića je pitanje manjka žena na HDZ-ovim listama ‘redudantna tema’ – Sandra Benčić:
Ja mu poručujem da je on redudantan

Čelnik partije HDZ  A. Plenković je danas odgovarao na neka pitanja novinara , a na pitanje zašto je malo žena na listama HDZ-a kazao je da to ‘potpuno redundantna tema’. Naime, HDZ nema na listama nijednu nositeljicu, a žene nemaju ni na drugom mjestu ni na jednoj od lista. HDZ će stoga platiti kaznu od 66.360 eura jer na listama ima uglavnom muškarce (Hadezeovce).-HDZ nema na svakoj listi barem minimalnu propisanu kvotu od 40 posto žena (6 kandidatkinja), pa će za svaku takvu izbornu listu dobiti 6.636 eura kazne, odnosno 66.360 eura kazne za 10 izbornih jedinica. Dakako, pretpostavlja se kako je to za partiju HDZ nikakav novac, nevrijedan spomena.

Ipak, izjava Plenkovića nakon pitanja o podzastupljenosti žena na HDZ-ovim listama kako je to ‘redudantna tema’ kod mnogih je izazvala zgražanje, te se smatra osobito bahatom. Tumači se kako je time htio reći kako je isticanje te teme o HDZ-ovom podcjenjivanju žena na način da ih je vrlo malo na listama za izbore prekomjerno i nepotrebno, odnosno nebitno, izlišno i suvišno, te da je to neinteresantna tema.

Ipak, za neke to  nije nebitna  tema. Nakon te njegove izjave komentirala ju je Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja Možemo!.

-Premijer u odslasku Andrej Plenković je izjavio je da je pitanje žena na listama redudantno. Ja mu poručujem da je on redudantan i da će mu to građani kroz dva tjedna reći na izborima. To je čovjek koji se načelno predstavlja kao veli europejac, ali žene su redudantne’, kazala je Benčić.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od ukupno 3 878 981  stanovnika u Hrvatskoj (koja iz dana u dan gubi stanovništvo zbog loše politike upravljanja državom) , veći je broj žena –   2 011 026.

Žena je 51,8 posto, a muškaraca  – 48,2.

 


VEZANE VIJESTI