Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
izborište
Možemo! poziva na formiranje manjinske vlade SDP-a, Plenković, pak, najavljuje da već od sutra kreće u formiranje parlamentarne većine

Možemo! poziva na formiranje manjinske vlade SDP-a, Plenković, pak, najavljuje da već od sutra kreće u formiranje parlamentarne većine

Prema neslužbenim, nepotpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva objavljenim iza ponoći, HDZ je na parlamentarnim izborima 17. travnja 2014. dobio 60 mandata ( uključujući 3 mandata iz dijaspore ), SDP ima 42 mandata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo! 10, IDS 3, Nezavisna platforma Sjever 2,a Fokus 1. Od četvrtka počinju pregovori o okupljanju parlamentarne većine, a tko će u tome uspjeti, to je ovog trenutka teško predvidjeti. Ukoliko to ne uspiju ni HDZ ni SDP, opcija su čak i novi izbori.

Ivan Penava ( DP ) i u noći izbora je ponovio da ostaju pri svome i da nema nikakve koalicije sa SDSS-om ali ni Možemo!. Mi nismo ni s jednim ni s drugim brdom, ali smo najjača snaga iza te ptice s dva krila, rekao je Penava, poručujući da oni odgovaraju samo narodu.

Nikola Grmoja ( Most ) također ne želi ni pod koju cijenu podržati HDZ, jer je za njih borba protiv HDZ-a zapravo borba protiv korupcije.

Možemo! je sa svojih 10 mandata spreman, kako su to u noći izbora rekli i Sandra Benčić i Tomislav Tomašević, podržati manjinsku vladu koju bi formirao SDP kao najjača opozicijska stranka, ali iz parlamenta. Pozivaju i ostale stranke koje su u kampanji tvrdile da im je cilj srušiti HDZ s vlasti, da to isto učine. Benčić smatra da je to nužno kako bi se učinile neke bitne promjene kao što je smjena Ivana Turudića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, ukidanje Lex AP , obračun s korupcijom.

-MI smo spremni podržati manjinsku vladu ali nam je bitno da se HDZ makne s vlasti a Hrvatska konačno oslobodi od korupcije- poručio je Tomašević, jedan od koordinatora Možemo!.

Peđa Grbin ( SDP ) nije krio da rezultat koji je stranka postigla nije na razini očekivanja, ali, kazao je, od sutra počinju pregovori koji mogu trajati nekoliko dana, tjedana, pa čak i mjeseci. A tko će te pregovore voditi, ne smijem reći- rekao je osmjehujući se znakovito.

Andrej Plenković ( HDZ ) se zadnji obratio javnosti  ne propuštajući spomenuti Zorana Milanovića koji je zaslužan što su, kazao je,  izbori održani “u ovaj bizaran dan”, ali je unatoč tome HDZ uvjerljivo pobijedio po treći put, izjavio je Plenković. A još je važnije da od sutra ujutro krećemo u formiranje parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu, poručio je naoko samouvjereno.

Ono što zabrinjava, dodao je, jest što oni koje smo porazili po treći put i dalje govore o nekoj vladi nacionalnog spasa. Pozvao je sve one stranke koje su dobile povjerenje građana a ne pokazuju apriornu isključivost kao SDP koji je dobio samo 42 mandata, samo jedan više nego prije, što je katastrofalno, i oni ne zaslužuju voditi vladu, nego HDZ koji je pobijedio na ovim izborima sa svojim partnerima kojima je poimenice zahvalio na doprinosu u kampanji.

Već od sutra krećemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i hrvatske države, najavio je bez imalo trijumfa i s hinjenom pobjedničkom energijom.

Tags:

VEZANE VIJESTI