Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
izborište
HDZ vodi, SDP druga stranka, DP treći, Most četvrti, Možemo! raste iz sata u sat…

HDZ vodi, SDP druga stranka, DP treći, Most četvrti, Možemo! raste iz sata u sat…

Izabran je 11. saziv Hrvatskog sabora. Prema neslužbenim rezultatima izbora koje je nešto iza 21 sat objavilo Državno izborno povjerenstvo ( DIP ) najveći broj mandata osvojio je HDZ -65 , drugopozicionirani je SDP  sa 42 mandata,  treći je Domovinski pokret koji dobiva 13, Most je zasad četvrti sa 9 mandata, peta je stranka Možemo! sa 6 mandata, čak 4 mandata idu IDS-u što će se izvjesno promijeniti, a po dva osvajaju Fokus-Republika i Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca. No, brojke se stalno mijenjaju, a ovo su podaci na svega 30-ak posto obrađenih biračkih mjesta. Tko će formirati parlamentarnu većinu i dobiti mandat za sastav Vlade prava je nepoznanica…

Najbolja vijest ovih parlamentarnih izbora je visoka izlaznost građana na izbore, gotovo 59 posto. HDZ je izgledni relativni pobjednik izbora, i ako se sadašnji trend zadrži, vjerojatno je da bi HDZ uz manjince kao svoje standardne partnere, zajedno s Domovinskim pokretom mogao formirati većinu i sastaviti novu Vladu. No, ovakvi rezultati su još daleko od konačnih, pogotovo jer su uglavnom obrađena biračka mjesta u ruralnim sredinama, a još se čekaju oni iz velikih gradova koji manje glasaju za HDZ.

Kako bilo, u stožeru HDZ-a su itekako zadovoljni prvim neslužbenim rezultatima, ali kako kaže oprezno potpredsjednik stranke Branko Bačić, “zadovoljni smo ali ne euforični”. Posebno ih veseli, rekao je, što su relativni pobjednici u velikoj izlaznosti birača, jer im je oporba dosad uvijek prigovarala kako pobjeđuju zahvaljujući niskoj izlaznosti.

U SDP-u upozoravaju HDZ da malo uspore, jer prerano je za slavlje, veli Arsen Bauk na Novoj TV. Uvjeren je da će konačni rezultati biti slični onima iz izlaznih anketa, jer je, primjerice, u tom trenutku bilo obrađeno tek jedno biračko mjesto u gradu Zagrebu, pa vjeruje da će se brojke mijenjati na štetu HDZ-a a na korist, osobito Možemo. Posebno je napomenuo da je u HDZ-ov rezultat uključeno i glasanje dijaspore.

Kao što se i prognoziralo prije izbora, Domovinski pokret bi mogao biti najbolja udavača. Međutim, u njihovim se redovima već osjeća podvojenost. Mislav Kolakušić, kao partner DP-a u izborima, već kod prvih rezultata decidirano je kazao da DP s HDZ-om neće ni slučajno, te da se ide na nove izbore.

Mario Radić, skloniji je umjerenijim tonovima, poziva se na odluku koju će donijeti Predsjendištvo stranke, a što će ono odlučiti, vidjet ćemo. Josip Josić, jedan od nositelja liste DP-a, potvrđuje da je stranka ostvarila “lijep rezultat”, osobno bi volio da su dobili još 4-5 mandata jer bi tako mogli jače postavljati uvjete u pregovorima. Ljudi su slušali o silnim aferama i novcu koji se odlijevao kojekuda u privatne džepove, a na kraju su ponovo glasali za te iste, rekao je pomalo rezignirano dodajući da se samo nada kako će stranka ostati dosljedna onome što je govorila u kampanji, a to znači da DP ne može ni sa SDSS-om ni sa Možemo!.

Mostov Nikola Grmoja s velikim oprezom kaže: Čekamo konačne rezultate, ovo su rezultati uglavnom iz ruralnih sredina a mi više dobivamo u gradovima. Mislim da ćemo još rasti, maksimalno do 14 mandata. DP se, veli Grmoja, već podijelio, a što se nas tiče ostajemo čvrsti kao armirani beton- šaljemo HDZ u oporbu, a ako se ne možemo dogovoriti, idemo na nove izbore.

Dušica Radojčić iz Možemo! bez nervoze prati rezultate i upozorava da je noć duga, nada se da će stranka još rasti, da će rezultati biti bliže izlaznim anketama, a posebno izražava zadovoljstvo činjenicom da su dokazali kako su ipak nacionalna stranka. Od svojih obećanja ne odustaju, nego ih ispunjavaju, kaže.

-Prvi smo rekli da idemo na izbore samostalno, a nakon izbora da smo spremni surađivati sa strankama od lijevice do centra, i kod toga ostajemo-poručila je.

Bit će to zbilja duga, neizvjesna noć, puna iščekivanja i kombinatorike. No, jutro je puno pamentije od večeri…

Tags:

VEZANE VIJESTI