Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
PRAVDOSUĐE / sabor / Vlada
Trodioba vlasti na hrvatski način: AP ( Vlada ), umjesto parlamentarne većine, objavljuje odluku o raspuštanju Sabora, miješa se u nadležnost EPPO-a, pokušava uzurpirati sva tri stupa vlasti!

Trodioba vlasti na hrvatski način:
AP ( Vlada ), umjesto parlamentarne većine, objavljuje odluku o raspuštanju Sabora, miješa se u nadležnost EPPO-a, pokušava uzurpirati sva tri stupa vlasti!

U Hrvatskoj nema trodiobe vlasti. O svemu odlučuje jedan čovjek, s ambicijom da kontrolira sva tri stupa vlasti , a njegove odluke samo se formaliziraju kroz Vladu, odnosno  Sabor.  Dakle, hrvatski premijer, Andrej Plenković, uzurpirao je izvršnu i zakonodavnu vlast, a svjedoci smo i da pretendira na ostvarivanje značajnog utjecaja na pravosuđe. Kod kuće to još i može bez ozbiljnije reakcije sudačkih i državno odvjetničkih udruga, ali na Ured europskog javnog tužitelja neće moći kako mu je to jasno poručila glavna europska tužiteljica Laura Kovesi, dajući mu do znanja da se u EPPO-u ne daju ni zastrašiti ni impresionirati takvim pritiscima.

U zadnje vrijeme svjedočimo nevjerojatnom pritisku AP-a na EPPO kojemu odriče nadležnost u istraživanju slučaja Geodezija, koji se odnosi na angažiranje Geodetskog fakulteta za poslove 3D skeniranja objekata kulturne baštine stradalih tijekom zagrebačkog potresa. Angažirala ih je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i bez natječaja im dodijelila posao u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Da bi se ispostavilo kako neke objekte nisu ni skenirali ali su posao naplatili, neke su naplaćivali i dva puta, a generalno su dogovoreni posao višestruko precijenili. Zbog otkrivenih malverzacija Geodezija je došla na udar i europskog tužiteljstva, a istražitelji su jednog dana zakucali i na vrata naručitelja- Ministarstva kulture i ministrice Obuljen Koržinek. I tim postupkom potpuno su izbezumili hrvatskog premijera koji se upeo iz petnih žila, braneći svoju ministricu, osporiti nadležnost Europskog tužiteljstva u slučaju Geodezija, jer je, tvrdio je uporno, sve plaćeno novcem iz hrvatskog proračuna, a ne europskim sredstvima. A ako je novac hrvatski, može se, valjda, slobodno odlijevati u koječije džepove i s tim EPPO nema ništa. Naposljetku, ufao se premijer, ako postoji spor oko nadležnosti između nacionalnog i europskog tužiteljstva u nekom predmetu, konačnu odluku o nadležnosti donijet će glavni državni odvjetnik. Pa, nije ni zbog čega nego isključivo zbog stručnosti AP izabrao kompromitiranog suca Ivana Turudića za šefa DORH-a! Ako ćemo se šaliti…

No, ta mu prizemna logika, političara rezistentnog na domaći lopovluk, neće proći.

Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi i u nedjeljnom intervjuu za N1 jasno mu je dala do znanja ono što bi i kao pravnik i kao premijer jedne europske države AP morao znati.

– Općenito vrlo dobro procjenjujemo svoju nadležnost, pridržavamo se Uredbe i pravila kada je riječ o nadležnosti EPPO-a. U ovom slučaju želim naglasiti da ako netko gaji sumnje o tumačenju Uredbe, ovdje u Luksemburgu nalazi se Sud Europske unije i svi koji imaju sumnje trebaju se obratiti sudu i pitati kako bismo trebali tumačiti Uredbu. O nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, to je nešto što pripada pravosuđu. To je moj komentar, a iza ovoga leži pravo pitanje vezano uz ovaj slučaj: je li počinjena prevara ili ne? A EPPO nastoji istražiti ovaj slučaj i utvrditi je li doista tako. Mislim da bi hrvatski građani željeli znati je li počinjena prijevara, je li netko ukrao novac ili nije, to je pravo pitanje– poručila je AP-u Kovesi.

Ergo, o nadležnosti ne odlučuje vlada, ne odlučuje parlament, političari, AP, odlučuje pravosuđe! Sretala se Kovesi i dosad s takvim ili sličnim političarima, napose u Rumunjskoj. Već je to vidjela, kaže. To je školski primjer političara koji pred građanima stvaraju dimnu zavjesu oko pitanja nadležnosti, gurajući u drugi plan, kao da je to nešto irelevantno a ne krucijalno, pitanje je li prijevara počinjena i je li netko ukrao novac.

Plenković A. (foto: TRIS)

-Ne govorimo vladi kako voditi državu, ne govorimo parlamentima kako donositi zakone, pa nitko ne bi trebao govoriti policijskim službenicima, tužiteljima i sucima kako bi trebali istraživati predmete i donositi odluke u pravosuđu. Zato u demokratskim državama imamo trodiobu vlasti- podučila je AP-a europska tužiteljica koja čvrsto vjeruje da unatoč toj dimnoj zavjesi koju kontinuirano stvara hrvatski premijer građani vide pravo stanje stvari i žele znati je li počinjena prijevara.

Sve je to, veli Kovesi, sračunato na zastrašivanje tužitelja, ali mi nismo zastrašeni, nastavit ćemo obavljati svoj posao i doista vjerujem da moji kolege u hrvatskom uredu EPPO-a obavljaju veoma dobar posao. U konačnici ćemo, poručila je, doznati je li počinjena prijevara ili ne.

Kovesi nije Gordan Jandroković pa da stoički, šutke pristaje na derogiranje svojih ovlasti i prepušta ih bespogovorno AP-u koji pretendira na cezarsko upravljanje državom, a šefa parlamenta pretvara u spikera, moderatora rasprave koji ni o čemu ne odlučuje.

Čak i o raspuštanju parlamenta Vlada, točnije AP, donosi i objavljuje odluku  na sjednici Vlade, umjesto da je javnosti objavi parlament, odnosno parlamentarna većina.

-Znamo da je u Hrvatskoj, kao i u drugim parlamentarnim demokracijama Vlada u dogovoru s parlamentarnom većinom, no s ustavnopravnog stajališta Vlada ne može odlučivati o tome kad se raspušta Sabor. U političkom pogledu napravljena je loša stvar. Ne može se na Vladi govoriti javnosti kad se raspušta Sabor. To su trebali reći predstavnici parlamentarne većine u Hrvatskom saboru. Oni koji vode klubove trebali su izaći i reći to. Ovako ispada da izvršna vlast u potpunosti kontrolira parlamentarnu većinu i da ona ne odlučuje o tome. Vlada ne odlučuje, to može samo Sabor i u iznimnim okolnostima predsjednik. Mislim da se šalje loša poruka i da bi se morali odmaknuti od stranačke stege i ti zastupnici reći – to je naša ovlast mi ćemo- rekao je Gardašević gostujući na N1 televiziji.

Parlamentarna većina u hrvatskom Saboru nije, međutim, kadra ni na WC otići, a da za to nije dobila dozvolu od AP-a, pa je iluzorno očekivati da bi Jandroković i društvo okupljeno oko Plenkovića moglo oponirati bilo kojem njegovom potezu, pa i kad nije u skladu sa zakonom i ustavnom trodiobom vlasti. Plenković se ne konzultira ni s članovima Vlade oko bitnih odluka koje je naumio donijeti, de facto ih samo obavijesti što je odlučio i kakve su njihove obaveze u tom smislu. Zar je AP ikoga pitao je li pametno, je li oportuno kandidirati Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, osobu koja je lagala pred milijunskim auditorijem pokušavajući prikriti svoje sastajanje s optuženim Zdravkom Mamićem, koja se prisno dopisivala s bivšom, inkriminiranom državnom tajnicom Josipom ex Rimac, a javnost uvjeravao da je jedva površno poznaje? Ma i da je koga od članova Vlade priupitao što misle o tome, zar bi mu se svojim eventualno drugačijim mišljenjem usudili suprotstaviti?

Dakle, Vlada je njegov leno, parlament, preko vladajuće HDZ većine i žetona koji su se za šaku povlastica odrekli i sebe i vlastitog mišljenja i vlastitog integriteta, također. Sada je preko izbora Ivana Turudića pokušao zarobiti i treći stup vlasti, pravosuđe. Domaće može, ali europsko nema šanse. Pokušajima da dezavuira EPPO i proglasi ga nenadležnim u slučaju kojim se europsko tužiteljstvo već bavi, a njemu je iznimno važno da svoju ministricu i kolegicu Obuljen Koržinek od njih zaštiti ( zašto, ako nije ništa zgriješila? ), samo ruši vrijednost svojih dionica u europskim institucijama. Prokazujući samog sebe, ipak, primarno kao Balkanca. I to opasnog.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI