Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
izborište / stranke
Možemo! i SDP na izbore neće zajedno ni u “točkastoj koaliciji”…

Možemo! i SDP na izbore neće zajedno ni u “točkastoj koaliciji”…

Nema ništa ni od točkaste koalicije SDP-a i Možemo!, objavila je na pressici Sandra Benčić koordinatorica Možemo!, nakon završetka pregovora s SDP-om. Ovako je bolje, poručila je…

Možemo! je prva stranka koja je objavila da na parlamentarne izbore izlazi samostalno, ali je otvorena za razgovore o poslijeizbornoj suradnji sa srodnim strankama, a prije svega sa SDP-om. U međuvremenu su pokušali dogovoriti tzv. točkastu koaliciju u četiri izborne jedinice za što je Možemo! tražio četiri mandata. Ali, dogovor nije postignut…

-Nakon što smo dobili istraživanje, iznijeli smo ponudu u pregovorima. Ponuda je bila temeljem činjenice da u sve 4 izborne jedinice imamo mandat, u jednoj možda malo manje vjerojatan. U dvije od te četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata. Naš minimalni zahtjev je bio ono što u pregovore donosimo – 4 mandata u 4 izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni. Zaključak da je bolje da izađemo u dva bloka prihvaćen je i od strane SDP-a i to neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje- objasnila je Benčić, prenosi N1.

Napomenula je i da su ponudu za točkastu koaliciju dali  na zahtjev SDP-a, i odredili koje bi to četiri izborne jedinice bile, tražili ono što je realno i što pridonosi zajedničkom uspjehu, rekla je. –Ali, na kraju se nismo dogovorili, no ne možemo reći da pregovori nisu bili korektni.

Nasuprot ponudi Možemo!, kolege iz SDP-a su predložile dva mandata ( Možemo! je tražio četiri ), i sve je okončano uz zajednički zaključak da je najbolje da idu u dva bloka.

No, glasovi, tvrdi Benčić, neće otići u vjetar jer će se potruditi da naprave kampanju  u tim jedinicama kako bi dobili najveći broj mandata. U kampanji, kaže, neće ići ni protiv koga osim protiv HDZ-a, a nemaju namjeru ići ni za bilo koga osim za promjenu koju donose, za drugačiju Hrvatsku kakvu žele vidjeti, poručila je.

Kao i Katarina Peović, čija je Radnička fronta prva ” ispala” iz koalicije predvođene SDP-om, i Sandra Benčić je najavila dolazak na veliki prosvjed oporbe i građana u subotu, 23.ožujka.

-Zajednički je dogovoreno da i u te 4 izborne jedinice idemo u dva bloka, a ne u točkastoj koačliciji, i ocjenjujemo da ćemo izlaskom u dva bloka postići bolji izborni rezultat nego u koaliciji- izjavio je SDP-ov Arsen Bauk o rezultatima neuspjelih pregovora.

Sandra Benčić na N1 televiziji

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI