Neovisni novinarski portal
26.2.2024.
EKOLOGIJA
Poziv na glasanje: Skradinska murva u konkurenciji za Europsko stablo godine

Poziv na glasanje:
Skradinska murva u konkurenciji za Europsko stablo godine

-Kao Hrvatsko stablo godine, Zelena dama iz Nacionalnog parka „Krka“ jedan je od petnaest finalista, najljepših i najznačajnijih stabala iz cijele Europe. Podržimo je svojim glasom i pobijedimo! Do 22. veljače 2024. i vi možete dati svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“. Dovoljno je kliknuti na poveznicu. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ nalazi se pod natjecateljskim brojem sedam, koliko je slapova na rijeci Krki, u čemu ima, nadamo se, sretne simbolike. – pozivaju iz Nacionalnog parka Krka na glasanje.

U nastavku je i pojašnjenje proceduru glasanja u ovoj, inače superizbornoj godini, kako je nazivaju. No na ovim izborima (vjerojatno) nećete pogriješiti.

Kako biste dali svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“ te tako podržali Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2024. i doprinijeli promociji naše prirodne baštine potrebno je:

  • pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote
  • odabrati dva kandidata i glasovati,
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu,
  • glas će biti uvažen tek nakon potvrde poveznice koju dobijete na e-mail adresu.

Natjecanje za europsko stablo godine traži drvo s najzanimljivijom pričom. Stabla, duboko ukorijenjena i široko razgranata, svjedoci su vremena i najbolji pripovjedači. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ priča o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja. Plod murve ukusan je i ljekovit, a lišće hrana za leptira iz čije se čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u ovom kraju nalazilo najveće uzgajalište svilene bube (dudova svilca) u Dalmaciji. Ova vremešna Zelena dama, stara četiristo godina, dio je naše tradicije i prepoznatljiva slika našeg krajolika, dostojanstveni predstavnik na europskoj zelenoj pozornici.

Online glasovanje za Europsko stablo godine organizira Europsko udruženje za okolišnu suradnju (EPA), svake godine u veljači. U Hrvatskoj natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.


VEZANE VIJESTI