Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
'rvatska
Beba Lazanja zapravo pjeva o odlasku mladih iz korumpirane Hrvatske?: ‘Zbogom mama, zbogom tata’

Beba Lazanja zapravo pjeva o odlasku mladih iz korumpirane Hrvatske?:
‘Zbogom mama, zbogom tata’

Dora 2024., televizijska predstava na kojoj je odabrana hrvatska pjesma za natjecanje Pjesma Eurovizije 2024., je i dalje svježa tema za objave i komentare u medijima, društvenim mrežama, po ulicama i kafićima itd. Kao što vam je već poznato ako ne živite u sretno izoliranoj pećini bez struje i interneta, pobjednik ovogodišnje Dore 2024. je mladi Istranin Marko Purišić umjetničkog imena Baby Lasagna i njegova pjesma naslovljena Rim tim tagi dim.

Pjesma je, kako se pokazalo, oduševila većinu gledatelja i slušatelja, publike koja je glasala mobitelima, ali i žirija u zemlji i inozemstvu: svi su zaključili kako je upravo Rim tim tagi dim najbolje što je ponuđeno na toj Dori 2024.

Doduše, to je posve logično, i to je jasno onima koji su poslušali većinu ostalih pjesama koje su bile na natjecanju. O nekima od njih doista ne treba trošiti riječi, a jer su uglazbljeni poraz glazbene umjetnosti, a nerijetko i uvreda za razum i uši.

Ipak, ostaje pitanje kako je moguće da je žiri koji je pripuštao pjesme na natjecanje Doru 2024 nije prepoznao tu pjesmu, već je nije uvrstio u popis skladbi koje će biti u konkurenciji. Naime, za one koji ne  znaju, Beba Lazanja je na Doru 2024. zapravo upao slučajno, jer je od nastupa u zadnji tren odustala stanovita Zsa Zsa.

Završna scena iz videospota Baby Lasagne

‘Stručni’ žiri je time pokazao svu svoju stručnost i sluh, tim više jer se ova pjesma već spominje kao veliki favorit europskog natjecanja koje se održava početkom svibnja u Švedskoj, u Malmou.

Možda nisu prepoznali potencijal i kvalitetu navedene pjesme, a možda su, u duhu samocenzure, političke korektnosti i snishodljivosti vladajućim faktorima kakva je sveprisutna u toj medijskoj kući, shvatili u čemu zapravo govori tekst te kompozicije, pa su je odlučili ne prepustiti u izbor za Doru 2024.

Naime, prevedene na hrvatski jezik s engleskog, stihovi te pjesme, čini se, prema mišljenju mnogih koji su ih poslušali s razumijevanjem, govore o masovnom odlasku mladih iz korumpirane i kriminalom zarobljene Hrvatske u Irske, Njemačke, Švedske i drugdje u potrazi za boljim životom.

Uostalom, umjesto zaključka, evo prevedene pjesme:

Rim tim tagi dim

Aj, sad sam veliki dečko
Spreman sam otići, zbogom, mama, zbogom
Aj, sad sam veliki dečko
Odlazim i prodah svoju kravu
Prije nego što odem, moram priznati
Trebam krug opuštanja
Još jednom za sve lijepe trenutke
Rim-tim-tagi-digi-dim-tim-tim

Nedostajat ćete mi svi, ali najviše mačke
Falit će mi moje sijeno i moj krevet
Ali najviše od svega, nedostajat će mi ples
Pa hajde svi, zaplešimo
Sad ne zovite, ne pišite
Odlazim s prvim svjetlom
Ne plačite, već plešite
Rim-tim-tagi-digi-dim-tim-tim

Nema povratka
Moja prisutnost blijedi u crno
Da, nema povratka
Napada anksioznost
Rim-tim-tagi-digi-dim-tim-tagi-digi-dim

Nadam se da ću naći mir u buci
Želim postati jedan od tih gradskih dečki
Svi su tako lijepi i tako napredni
Možda znaju i naš ples


Zbogom mama, zbogom tata
Mijau, mačko, molim te, mijaukni i ti meni
Ne plačite, samo plešite
Rim-tim-tagi-digi-dim-tim-tim

Tags: ,

VEZANE VIJESTI