Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
POLITIKA & KRIMINAL / razgovor
Razgovor/ Adrijana Cvrtila, zviždačica iz Kutine: Nisam ni pokušala naći drugi posao, Kutina je mali grad, sve je tu isprepleteno, a ja sam jednostavno “naletjela na jačega” …

Razgovor/ Adrijana Cvrtila, zviždačica iz Kutine:
Nisam ni pokušala naći drugi posao, Kutina je mali grad, sve je tu isprepleteno, a ja sam jednostavno “naletjela na jačega” …

Kutinska zviždačica Adrijana Cvrtila ovih je dana na sudu dočekala, kako sa zadovoljstvom sama kaže, pravdu. Pala je i deveta tužba za klevetu, koje su protiv nje podigli ključni ljudi u gradu, nakon što ih je nizom audio snimki koje je ustupila medijima javno optužila za uhljebljivanje i pogodovanje kod zapošljavanja u tvrtki Eko Moslavina u kojoj je bila direktorica. Protivno njezinim očekivanjima da će s te pozicije biti u prilici mijenjati dotadašnje “običaje” da politika odlučuje o svemu, ispostavilo se da se od nje ne očekuje ništa više od poslušnosti. Drugi će odlučivati, a ona će izvršavati i – odgovarati.

Kad se protiv toga, kako kaže, odlučila pobuniti, nepravilnosti kojima je svjedočila prijaviti i o tome javno progovoriti, zasuta je bujicom tužbi za klevetu od lokalnih moćnika. Neki su joj osporavali status zviždačice, pokušavali je diskreditirati tezom da se priklanjala svakoj vladajućoj političkoj opciji, gurajući u drugi plan meritum, a to je političko uhljebljivanje i pogodovanje zbog kojeg su naposljetku inkriminirani kutinski gradonačelnik i njegovi bliski suradnici završili u istražnom zatvoru.

No, nikome se od njih zasad ništa nije dogodilo, a najbizarnije od svega je da su i dalje na svojim pozicijama, samo je Adrijana Cvrtila već dvije godine- nezaposlena. Bez prava na rad, bez prihoda, bez posla. Odbacivanje i zadnje tužbe za klevetu protiv nje, svakako je olakšanje, ali bitka za povratak na posao i dalje traje. O svemu smo razgovarale neposredno nakon pravomoćnog odbacivanja spornih tužbi koje su protiv nje podnijeli gradski moćnici.

Devet tužbi za klevetu

-Nedavno ste dobili satisfakciju na sudu kad je konačno pala i deveta tužba protiv vas za klevetu od čega ih je čak šest podigao kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, a Županijski sud u Sisku pravomoćnom presudom svih šest je odbacio. Čije su ostale tužbe, tko je zadnji “pao”? 

Pravomoćno je odbačeno 6 tužbi za klevetu na Županijskom sudu u Sisku koje je protiv mene podnio gradonačelnik Kutine. Nepravomoćno je odbačena tužba za klevetu bivšeg predsjednika Gradskog Vijeća Kutine, a potpredsjednik Gradskog Vijeća Kutine je povukao svoju tužbu prije par dana kao i bivši oporbeni vijećnik Gradskog Vijeća Kutine. Zadovoljna sam presudom Županijskog suda u Sisku jer u Sisku su i na prvom i na drugom stupnju primijenili odredbe Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i EU Direktive . Ono što želim istaknuti je da je u ovom kaznenom predmetu Županijski sud u Sisku napisao:”Utvrđeno je da je prvostupanjski sud odbacio privatnu tužbu jer je zaključio da okrivljena kao prijavitelj nepravilnosti ima pravo na zaštitu na temelju Direktive (EU) 2019/1937 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2019. o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije ( Direktiva). Stoga je sud primijenio mjere za zaštitu od osvete iz članka 21. stavka 7. Direktive”… Ovo je prva presuda u RH vezana uz primjenu Direktive za prijavitelje nepravilnosti koja će zasigurno”graditi” sudsku praksu.

-Tužili su vas jer ste ih prokazali za koruptivne radnje u Gradu- zapošljavanja njima bliskih osoba, uhljebljivanje i pogodovanja. Sud u Sisku se pozvao na europsku direktivu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv. zviždača, ali sud u Kutini, pred kojim se borite za povratak na posao, taj vam status ne priznaje. Kako to objašnjavate?

Nažalost nemam odgovor, no ono što se pitam je kako je moguće da je Općinski sud u Kutini u parničnom postupku za povratak na radno mjesto u Eko Moslavinu presudio protiv mene i iz presude proizlazi da ja nisam prijavitelj nepravilnosti i nemam prava sukladno EU Direktivi i zakonu na zaštitu od osvete, dok mi je to pravo Županijski sud u Sisku dodijelio?! Iz svega proizlazi da živimo u državi u kojoj vlada pravna nesigurnost i u kojoj pojedini suci ne sude po zakonu, ali za to nikome ne odgovaraju, a zviždači postaju žrtve sustava u kojem se nemaju kome obratiti.

-Neki su mediji apostrofirali kako ste, nakon otkaza, sudskom odlukom, do rješenja afere, bili zaštićeni na radnom mjestu voditeljice zaštite okoliša u Eko Moslavini. Koliko je to trajalo? Jeste li pokušali naći drugi posao?

Stavili su me na otkazi rok od mjesec dana i nakon toga sam morala ići. Uložila sam protiv njih tužbu i tražila privremene mjere kako bi se zaštitila od osvete. No, oni su se žalili i izgubila sam taj spor jer, ako u kućanstvu bilo tko radi, a radio je moj suprug, vi niste ugroženi. Iako se ja u tužbi nisam pozivala na to, nego da činjenicu da su mi oduzeli pravo na rad iz osvete. Sutkinja je čak presudila protiv mene… Nisam pokušavala naći drugi posao jer je Kutina mali grad, sve je tu isprepleteno, a ja sam jednostavno “naletjela na jačega”. Doduše, javila sam se na natječaj za direktora u Eko Moslavini kada je 15. rujna 2021. raspisan, da ne kažu kako se nisam javila. Išla sam i na intervju kod gradonačelnika i ostalih, bili su korektni, ali, naravno da tu nisam imala nikakve šanse.

Nisam “zviždala” nakon, nego 6 mjeseci prije otkaza!

-Spominje se i Novi sindikat koji ste osnovali u tvrtki, navodno, s jednim falsificiranim potpisom. Je li to točno?

Novi sindikat djeluje na nacionalnoj razini, i kako sam zbog afere u Kutini bila jako eksponirana, predsjednik tog sindikata mi se javio i pitao da li bi osnovala podružnicu u Eko Moslavini. Prihvatila sam i nas pet se učlanilo, a mene su izabrali za sindikalnu povjerenicu. Poslije su neki tvrdili da jedna članica nije potpisala pristupnicu, a jeste, što mi je bio spreman i na sudu posvjedočiti njezin susjed koji je tome bio prisutan. Ali, sve je bilo jasno kad je nedugo nakon toga ta osoba imenovana za tajnicu direktora.

-Spočitavalo vam se da ste išli iz stranke u stranku, od HDZ-a, preko ORAH-a, do HSLS-a. Jeste li danas stranački angažirani?

Kad sam imenovana za direktoricu bila sam u HSLS-u. Predsjednika stranke, Darija Hrebaka, sam upoznala, prije negoli je afera buknula u javnosti, s onim što se događa u Eko Moslavini, upozorila ga na nepravilnosti i postupanja predsjednika Gradskog vijeća koji je tada bio i kutinski šef HSLS-a, ali on nije uopće reagirao. Istupila sam iz HSLS-a. Pratim rad i aktivnosti Vanđelićeve Republike, ali sada želim primarno aktivistički djelovati kroz udrugu Pomak kako bi pomogla da dođe do nekih pozitivnih promjena.

-Da razjasnimo: Je li točno da ste odlučili zviždati tek nakon što ste dobili otkaz? Je li to zapravo razlog da vam sud u Kutini odbija priznati status zviždačice, koji vam je sisački županijski sud pravomoćno potvrdio?

Tako se na sudu “brani” USKOK-ov okrivljenik gradonačelnik Kutine, no prava je istina da su moje prijave podnesene u srpnju 2021. godine , a medijsko razotkrivanje nepravilnosti u rujnu 2021.godine, dok je moj opoziv obavljen 9. prosinca te godine, što je pola godine nakon mojih prijava. Naravno, moraju nešto izmisliti kako bi pokušali opravdati svoje nezakonite postupke.

-Bilo je tu i medijske korupcije, podmićivanja novinara lokalnog portala kako bi pisali samo afirmativno o gradskoj vlasti, ili. pak, šutjeli o nepravilnostima o kojima su imali saznanja… 

Gradonačelnik Kutine i bivši predsjednik Gradskog vijeća su plaćali lokalnom mediju da se tamo objavljuju pozitivne informacije i vijesti o vladajućoj koaliciji, plaćali su šutnju. Čovjek koji stoji iza portala ih je ucjenjivao porukama da zna za razne informacije i oni su plaćali da on o tome ne piše. Kako su oni zlouporabili medijski prostor, time su obmanjivali javnost i skrivanjem činjenice da se radi potencijalno o kaznenim djelima. Vjerujem da toga ima i u drugim jedinicama lokalne samouprave, samo je pitanje tko će se drznuti o tome progovoriti. Treba ljude osvještavati i poticati ih da progovore.

-I od vas su tražili da zapošljavate njima podobne i bliske, rodbinski ili ideološki, da povećavate plaću nekima kako bi oni zauzvrat podržali gradonačelnika u Vijeću. Jeste li to mogli odbiti i prokazati ih odmah? 

Ja sam duže vremena ukazivala Skupštini tvrtke i tadašnjem predsjedniku Gradskog vijeća, koji je bio i predsjednik HSLS-ovog ogranka, na nepravilnosti. Na snimanje sam se odlučila jer sam ukazivala na nepravilnosti i u stranačkom ogranku, ali ništa se nije događalo, sklanjali su pogled i govorili da su izbori blizu, da se tako mora raditi i da skrenem pogled. Prijetilo mi se otkazom i govorilo da više nigdje u Hrvatskoj neću pronaći posao. Ni u jednom trenutku nisam krila da sam na mjesto direktora došla politički jer politika zapravo imenuje direktore. Ali isto tako, ako ih politika imenuje, nisam mišljenja da bi oni trebali postupati tako kako politika nalaže, nego bi trebali raditi u interesu društva koje predstavljaju. Znači, ne možemo zapošljavati politički u trgovačko društvo gdje ne postoji uopće potreba za radnim mjestima.

Svi inkriminirani su ostali na pozicijama, samo s još većim plaćama…

-Što je danas s ključnim akterima u Gradu čije ste koruptivne radnje i nezakonita postupanja javno prokazali?Je li moguće da su svi i dalje na svojim funkcijama? A vi ste već dvije godine bez posla, zar ne? 

Svi akteri su i dalje na svojim radnim mjestima, nekima su porasle i plaće. Ljutita sam zbog toga, vjerojatno kao i većina građana. Svakako da nije normalno da je netko tko je bio u istražnom zatvoru i primao plaću, da se nakon toga vratio u gradonačelničku fotelju. Bilo koji drugi radnik da ne dođe četiri mjeseca na posao dobio bi otkaz. Tu se već vidi da političari i građani nisu ravnopravni.

-U parničnom postupku na OS u Kutini se borite za povratak na posao. Kako tu stojite s presudom? 

U više od dvije godine nije održano niti jedno ročište za glavnu raspravu. U međuvremenu sam dva puta tražila izuzeće kutinskog suda i tu sam odbijena. Sada sam zatražila izuzeće predsjednice kutinskog suda iz mog parničnog predmeta jer smatram da ne može objektivno suditi jer sam ju kazneno prijavila USKOK-u koji vrši izvide.

-Optuživali su vas da ste sami sebe zaposlili na izmišljeno radno mjesto voditeljice razvoja i zaštite okoliša nakon što ste smijenjeni s dužnosti direktorice Eko Moslavine. Je li to konstrukcija ?

To radno mjesto je sistematizirao direktor, prije mene, u kolovozu 2014. godine, pa sam još tada radila upravo na tom radnom mjestu, s kojeg sam postavljena na mjesto direktora Eko Moslavine d.o.o. U toj istoj tvrtki zaposlila sam se 2008 godine.

-Je li točno da je novi direktor Eko Moslavine htio ukinuti vaše radno mjesto, ali ga je sud spriječio u tome?

Točno je, kutinski sud je u siječnju dobio privremenu mjeru zabrane ukidanja radnog mjesta, no, nažalost, već u veljači 2022. je privremena mjera ukinuta. Ono što želim istaknuti je da u toj tvrtki radim od 2008 godine, a od 2017. godine sam imenovana direktoricom i u ugovoru mi je pisalo da ukoliko me Skupština opozove s mjesta direktora da ću biti vraćena na svoje staro radno mjesto voditelja razvoja i zaštite okoliša. Eko Moslavina d.o.o. nije ispoštovala ugovornu obvezu te se sada sudimo na kutinskom sudu.

Zviždače preziru samo korumpirani muljatori

-Može li se u ovakvom društvu kao što je naše biti zviždač, a ne biti prezren od velikog broja sugrađana i kolega na poslu? 

Prezreni možete biti samo od ljudi sklonih muljanju i korupciji koje zviždači ugrožavaju u njihovim namjerama. Pošteni građani podržavaju zviždače. No, to je sve manji problem, a najveći problem su suci koji ne sude po zakonu u zviždačkim sporovima.

– Zviždači u hrvatskom društvu dosad nisu uživali nikakvu zaštitu sustava, poput divljači za odstrel. Kako Kutinjani gledaju na vas i vaše zviždanje? Jeste li imali podršku sugrađana, prijatelja, poznanika?

Podršku imam od većine poštenih građana koji su sve svjesniji razine korupcije u Hrvatskoj. Politički dio Kutine, HDZ i koalicija, me naravno ne podržava te me i danas pokušavaju diskreditirati (putem Facebooka, plasiranja spinova i dr.) na svakom koraku, no sigurna sam da će istina kad tad isplivati na površinu.

-Koliko se odnos prema zviždačima popravio ulaskom Hrvatske u EU? 

Rekla bih da je to samo na papiru. Zviždači u RH nisu zaštićeni, dobivaju otkaze zbog ukazivanja na korupciju, zatim završe na sudu gdje suci često ne primjenjuju odredbe EU Direktive i Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Prođu tako godine, a bez primanja je teško platiti sudske troškove. Zviždači nemaju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez imovinskog cenzusa, pa je time situacija još gora za zviždače.

Udruga Pomak i Lex AP

-Osnovali ste udrugu zviždača Pomak, u kojoj su i Maja Đerek i Viktor Šimunić. Može li se takva udruga kod nas održati i kako uopće funkcionira? 

Udruga Pomak je osnovana u siječnju 2022.godine. Za ovakvim udrugama postoji golema potreba u Hrvatskoj. Udruga je aktivno radila na pomaganju prijaviteljima nepravilnosti koji su se javili udruzi, zagovarali smo poboljšanje zakonskog okvira u Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti .Održani su sastanci a pučkom pravobraniteljicom, s predstavnicima udruga, predsjednica i članica udruge su sudjelovale na sarajevskoj konferenciji Koalicije jugoistočne Europe za zviždače, predsjednica je sudjelovala na konferenciji i panelima Udruge Glas poduzetnika i dr. Sklopljen je i partnerski sporazum sa Udrugom Glas poduzetnika. Udruga je 30. rujna 2022. započela s provedbom projekta „Vrijeme je za POMAK! Promicanje dobrog upravljanja i jačanje kapaciteta Udruge POMAK“ koji je uspješno završen 29. lipnja 2023. te je prihvaćen završni izvještaj projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške u iznosu14.987,50 eura. Udruga je tijekom travnja i srpnja provela dva mala projekta pružanja pravne i psihosocijalne pomoći prijaviteljima nepravilnosti, održan je okrugli stol u svibnju u Varaždinu na temu položaja zviždača te je provedena anketa u google forms obliku te izrađena infografika na temu zviždača, a projekt je financiran od strane CSDG iz Tirane, Albanija. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Zagrebu je 8.prosinca 2023. održan okrugli stol (panelisti Dijana Kesonja, Ivan Pandžić, Adrijana Cvrtila, Hrvoje Bujas, Hranj Ivan, Boris Podobnik i moderator Saša Leković) na kojem je predstavljen prvi digitalni Priručnik za prijavitelje nepravilnosti, a o tome je pisalo barem 20-tak nacionalnih medija, čime je udruga Pomak zasigurno postala lider za područje zaštite prijavitelja nepravilnosti. Putem postojećeg projekta trenutno pružamo i besplatno pravno savjetovanje svim zviždačima, bez imovinskog cenzusa. Unaprijedili smo i mrežnu stranicu udruge Pomak te povećali doseg Facebook stranice udruge. Do prosinca 2023. ukupno smo prijavili 5 projekata od kojih je uspješno prošao jedan iz programa Impact4Vallues u iznosu od 30.000,00 eura. Zajedno s Udrugom ZRIN, te Udrugom Glas poduzetnika, prijavili smo 2 velika projekta na EU fondove za Građanstvo, jednakost i ljudska prava te zviždače(CERV). U prvom projektu su nam dionici gradovi i općine (njih ukupno 11) iz cijele Hrvatske, koji su potpisali ugovor o suradnji/support  Udruga Pomak je ostvarila velike korake u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Predsjednica udruge je poslala u periodu od 15. do 20. prosinca 2023.godine oko 40 dopisa (pisama namjere) gradovima i općinama u Hrvatskoj da doniraju po 1.000,00 eura iz proračuna za stvaranje Fonda za besplatno pravno savjetovanje zviždačima, no, zasad, su se odazvala samo 3 grada (prikupljeno 3.000,00 eura), potpisani su ugovori s čelnicima JLS, a to će omogućiti besplatno pravno savjetovanje svim zviždačima u Hrvatskoj.

-Što za vas znači Lex AP? Je li proglašavanje neovlaštenog curenja informacija kaznenim djelom kraj zviždača i zviždanja u Hrvatskoj?

Predložene izmjene Kaznenog zakona novi su udar na medijske slobode, zviždače i na pravo građana da znaju te se nikako ne slažem s objašnjenjima premijera i Vlade. Smatram da će javnost ostati uskraćena za informacije od javnog interesa, prvenstveno iz visokoprofilnih slučajeva u kojima se istražuje korupcija uglavnom vladajućih državnih ili lokalnih moćnika. To ostavlja prostor za manipulaciju činjenicama, kao i pokušaje prikrivanja istraga koje su vladajućima “netema”. Smatram da je cilj zaustaviti dio medija da pišu detalje isključivo iz istraga u kojima je riječ o kaznenim djelima koruptivnog karaktera koje se provode protiv nekih političara ili moćnika. Razlog donošenja ovih izmjena Kaznenog zakona je, smatram, skrivanje od javnosti kaznenih postupaka protiv visokih državnih dužnosnika, što je u demokratskoj zemlji nedopustivo, jer time se štite interesi politike, a ne javnosti. Više se gotovo nitko neće usuditi obratiti medijima kako bi javnost mogla doći do informacija od javnog interesa. Zastrašivanje očito postaje nova metoda. To je i poruka svim zviždačima da šute i da “vežu konja gdje im gazda kaže”. U Hrvatskoj postupci do potvrde optužnice traju godinama, pa iz toga proizlazi da se o političkim moćnicima ne bi smjelo pisati (kod, primjerice, medijskog razotkrivanja sukladno lex specialis Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti) te bi se ti isti moćnici mogli ponovno kandidirati, primjerice, za gradonačelnike, saborske zastupnike i dr. , a javnost o njima ne bi znala da su potencijalno “umočeni u koruptivne radnje”. Zaštita zviždača je nešto što treba imati na umu kod uvođenja ovakvog djela. Čini mi se da se ide u eksperiment koji nema jasne pravne učinke.

Da, mogu zamisliti da se vratim na svoj posao!

-Možete li zamisliti svoj povratak na posao? Kako je cijelu vašu havariju preživjela obitelj? 

Bilo je teških dana, osobito u periodu kada se mjesecima pisalo o “aferi Kutina”, gdje sam maksimalno bila angažirana na mnogobrojnim intervjuima o svemu, a sve skupa je rezultiralo uhićenjima, kasnije i optužnicom USKOK-a. Obitelj mi je najveća podrška u svemu i to mi je najbitnije. Mogu li zamisliti povratak na posao? Da, mogu, jer nisam ništa kriva i nepravedno mi je oduzeto radno mjesto i materijalna sigurnost.

-Je li vam danas žao što ste prokazali korumpiranu gradsku vlast ili bi sve to, i uz iskustvo koje imate, ponovili?

Nije mi žao. Sve bih isto ponovila. Da je više osoba s takvim stavovima možda bi ova zemlja bila manje korumpirana, no, ljudi vole svoj komfor i ne vole ostajati bez njega.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI