Neovisni novinarski portal
16.4.2024.
novinarstvo / sabor / Vlada
Ćorak od sjednice Odbora za medije: Nikom više od časnih novinara nije stalo da se medijski kukolj istrijebi, a nikom više od vlasti nije u interesu da kokošarski, medijski kukolj buja…

Ćorak od sjednice Odbora za medije:
Nikom više od časnih novinara nije stalo da se medijski kukolj istrijebi, a nikom više od vlasti nije u interesu da kokošarski, medijski kukolj buja…

Saborski Odbor za medije sastao se u srijedu kako bi, na prijedlog oporbe, raspravio vruću temu državnog oglašavanja u medijima, potaknutu recentnom “aferom Mreža”. No, bio je to ćorak od sjednice, jer, HDZ, koji u Odboru ima većinu, ne želi da javnost zna koliko državna tijela i tvrtke troše javnog novca za oglašavanje, koliko i kojim medijima daju, koje PR agencije financijski stimuliraju i po kojim kriterijima distribuiraju sredstva odabranima. Kako je najavljena, sramotnom zabranom prisustva predstavnicima HND-a EFJ-a i GONG-a koji su pozvani da sjednicu prate preko YouTubea, da bi u kasnim večernjim satima zabrana bila povučena, tako je i zaključena- bez ikakvih pažnje vrijednih odluka ali i bez ikakve namjere da se pred javnost izađe s transparentnim podacima o državnom oglašavanju u medijima.

Oporba je uz prijedlog za sazivanje sjednice Odbora za medije zatražila da se svim državnim i javnim  tijelima i javnim tvrtkama naloži da u roku 15 dana dostave izvješća o medijskom oglašavanju svojih usluga i sredstvima koja su tijekom 2022. i 2023. uplaćena PR agencijama, kao i o sredstvima utrošenim za kojekakva pokroviteljstva javnih događaja u organizaciji medijskih kuća i PR agencija. Zahtijevali su i da vlada predstavi kriterije za transparentnu dodjelu sredstava za medijsko oglašavanje državnih tijela i javnih tvrtki  u svim medijima. No, ništa od toga!

Prije svega, SDP-ova Mirela Ahmetović problematizirala je činjenicu da se tek na intervenciju omogućilo prisutvovanje predstavnika novinarskih udruga i GONG-a na sjednici Odbora, što je potpuno iracionalno i nedopustivo. Ahmetović je podsjetila i da njezin stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić već dvije godine ne dobiva odgovor upravo na pitanje o državnom oglašavanju u medijima, što upućuje na zaključak da vlast nešto krije, i to je, kako je kazala zastupnica, tema sjednice: Dame i gospodo, što krijete?!

Zašto se tek u noći uoči sjednice Odbora slomio otpor HDZ-a i njihova predsjednika Odbora Josipa Borića, te zahvaljujući intervenciji ipak pozvalo predstavnike Hrvatskog novinarskog društva ( HND-a ), Europske federacije novinara ( EFJ ) i GONG-a, udruge koja je zaslužna za istraživanje “Državno financiranje bez jasnih kriterija- alat za cenzuriranje medija”, autora Saše Paparelle, Oriane Ivković Novokmet i Melise Skender? Što Vlada krije od javnosti? Zašto bi oglašavanje u medijima i distribuiranje financijskih “potpora” države bilo tajno? Možda zbog prirode medija kojima se redovito novac dodjeluje…?

Tko može relevantnije govoriti o modelima potkupljivanja medija kojima se guši slobodno novinarstvo, ako ne sami novinari, odnosno njihove krovne udruge čiji je interes da se ta tema potpuno otvori pred javnošću i raščisti bez ostatka. U tom smislu je i Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara, apostrofirala da je od iznimne važnosti ne prihvatiti tezu vlasti da je afera Mreža mrtva, i dopustiti da se sve svede na jednog prokazanog savjetnika- kokošara, jer je riječ o kvarnom sustavu, a ne kvarnom savjetniku. Sustav mora imati pravila, jasno utvrđene kontrolne mehanizme i predviđene sankcije za netransparentno trošenje javnog novca za političku korist. U dodjeli sredstava , kazala je Sever, moraju biti presudni profesionalni kriteriji, a ne volja pojedinca, bilo da je riječ o savjetniku, ministru, gradonačelniku ili marketinškoj agenciji. Bez toga se nastavlja, ocijenila je, zarobljavanje medija.

Odbor je odlučio da Agencija za elektroničke medije ( AEM ) prikupi podatke, što je, nota bene, i njihova zakonska obveza, ali je podatke, kako tvrde iz AEM-a, dostavilo samo 3 posto korisnika, a ostali su se oglušili o zahtjeve. Zašto?

Kome je sve, primjerice, HEP plaćao oglašavanje, koliko novca je za to izdvojeno iz Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, za koje usluge, sve je to i dalje nepoznanica. Jer vlada Andreja Plenkovića očito ne želi da javnost zna koliki se novac iz državnih tvrtki, institucija i ustanova odlijeva u medije čija je zadaća da peglaju imidž vlasti kontinuiranim reklamiranjem vladinih, osobito premijerovih, postignuća. A to su oni mediji koji na kraju godine bez srama i kompleksa proglašavaju najuspješnijom gospodarstvenicom kontroverznu šeficu Podravke Martinu Dalić, a premijera Plenkovića, kao da je to sam birao, nagrađuju za događaj godine, uvođenje Hrvatske u eurozonu.

To su oni mediji koji su u istoj maniri prije nekoliko dana i dodatno okitili odličjima tu istu genijalnu gospodarstvenicu Dalić, dovraga, zašto nije ostala u Vladi kad je tako uspješna nego je naglavce iz nje izbačena, i još pride ministra financija Marka Primorca.

Vjerojatno ih ima još kojima je financijska dobrohotnost spram pojedinih, odabranih medija kompenzirana nagradama i priznanjima pod svjetlima reflektora. A ima i onih koji vole primiti zahvalnost i mimo javnih pozornica…

I dakako da im ne odgovara da na sjednice Odbora dolaze čelni ljudi krovnih novinarskih organizacija, da jasno, oštro i argumentirano govore o formalnim i neformalnim metodama korumpiranja pojedinaca ili upravljačkih struktura u medijima za račun osobnog probitka. Nikome više od novinarskih profesionalaca nije stalo do istrebljivanja kukolja iz medija, a nikom više od vlasti nije u interesu da taj kukolj i dalje, izvan vidokruga javnosti, nesmetano buja jer preko njega zarobljavaju i diskreditiraju slobodno novinarstvo.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI