Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
Nu2
Tomislav Tomašević u Nu2: Samo Split ima veći broj odvoza smeća od Zagreba…

Tomislav Tomašević u Nu2:
Samo Split ima veći broj odvoza smeća od Zagreba…

Krenula je nova, 24. sezona HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, , a priliku da je otvori dobio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na dnevnom redu su bile manje ili više sve “bolne teme” Zagreba, od Jakuševca i odvoza smeća do javnog prijevoza. I naravno, nezaobilazna nepokošena trava, kao svojevrstan ironični simbol aktualne vlasti, koja, eto, kako tvrdi oporba, nije sposobna ni pokositi travu u gradu, a kamoli što drugo.

Tomašević je, kao čelni čovjek stranke Možemo!, komentirao i predstavljanje Sandre Benčić kao stranačke kandidatkinje za buduću premijerku. Tomašević smatra da kolegica Beničić ima sve potrebne kvalitete za premijerku- hrabra je, borbena i ima integritet, a to što je na najavu njezine kanidature odmah “na sve četiri” skočio HDZ, znači samo da je se boje- izjavio je Tomašević, prenosi HRT.

Dotaknuo se i najnovijeg HDZ-ovog pokušaja diskreditiranja Benčić zbog navodno neprijavljenih 300 eura njezina obrta.

– Zanimljiva je koincidencija da joj je obrt u blokadi, koji ona ne koristi. Riječ je o računu od 300 eura. Vidimo, recimo, ministra vanjskih poslova koji ne zna gdje mu je 2 milijuna eura, to je jedan dječji vrtić u Zagrebu- rekao je.

Reagiranje Davora Bernardića  iz Socijaldemokrata nije htio ni komentirati, glupo mu se obazirati na njegove teze kako stranka Možemo! nije sposobna voditi ni Zagreb, a kamoli državu.

Kad je riječ o nezaobilaznom Jakuševcu, zagrebački gradonačelnik i dalje stoji kod toga da sve što je obećao da grad može raditi, to i radi, a prihodi grupe CIOS ( Zorana Pripuza ) su smanjeni, tvrdi.

Što se može činiti da se smrad manji, to i čine, kaže, ali puno je podmetanja i sabotiranja, požalio se. Unatoč tome, dobri su izgledi da se do kraja mandata riješi makar problem kompostane,  ako se već ne bi zatvorio Jakuševac, utješno će gradonačelnik.

Ono što Zagrepčani najviše zamjeraju Tomaševiću to je smeće na ulicama kojega je, kako mnogi misle, više nego prije. Na tu opasku Tomašević ističe da samo Split ima veći broj odvoza smeća od Zagreba, a Zagreb ih ima 16 i to za jednu od najnižih cijena, kazao je, iako se stalno nabavljaju novi kamioni, zapošljavaju novi radnici, cijena ipak nije povećavana, ma ni zbog inflacije.

Tomašević nije krio nezadovoljstvo sanacijom posljedica oluje u gradu, iako je bilo više od tisuću stabala na prometnicama, ali svejedno misli da se to moglo riješiti u kraćem vremenu.

I kad je o nepokošenoj travi riječ, gradonačelnik napominje da su pokošeni travnjaci prve i druge kategorije, da je zaposleno dodatnih 100 radnika Zrinjevca, kako se ne bi morale angažirati neke vanjske firme. No, građani su i dalje nezadovoljni, a grad, doista, u nekim dijelovima djeluje zapušteno.

Zagreb je, kazao je Tomašević kod Aleksandra Stankovića u Nu2, jedini grad koji pet godina mora imati suficit, a HDZ zna da je to novac koji su oni potrošili. Razvojne banke se čude kako su u tako kratkom roku uspjeli toliko smanjiti troškove, ali zato su kasnili s plaćanjem prehrane školama. No, sve se ne može nadomjestiti racionalnim upravljanjem Gradom. I zbog toga, nakon državnog dekreta o ukidanju prireza, Grad je prisiljen dizati porez na dohodak. Pola ljudi koji rade u Zagrebu ne plaćaju porez i prirez, gornja polovica  to plaća, veli. Ipak, na 1300 eura plaće, razlika će biti 20 eura zbog poreza.

Neopravdanim, međutim, drži da iznajmljivači u Zagrebu plaćaju 40 eura godišnjeg poreza po krevetu, dok vlasnici stana u najmu plaćaju pet puta veći porez nego kad ga iznajmljuju turistima. Takvu stambenu politiku, rekao je, prenosi HRT, nema nijedan europski grad i zato najamnine rastu.

Najavio je i uvođenje reda u korištenje 6500 gradskih stanova, jer, nije normalno da kućanstvo ima ukupne prihode od 5 tisuća eura, a stan plaća 150 eura.

Na optužbe kako su kupljeni stari tramvaju, svojervsna krama, Tomašević ističe da takvi tramvaji voze i Frankfurtom i Berlinom, ali, eto, nisu dovoljno dobri za Zagreb.

Do kraja gradonačelničkog mandata najavljuje izgradnju 15 novih vrtića, i 10 u procesu gradnje. Od svih gradova, tvrdi, Zagrepčani imaju najjeftinije gradske vrtiće. Slično je i s domovima za starije, otvoren je dom Markuševec , a cijene su iz 2017.

Pohvalio se i novom školom na Savici, čije otvaranje nije popratio nijedan medij…

– Ne mislim da sam bahat u komunikaciji, nisam nikada vrijeđao novinare ni seksistički novinarke. Stalno sam na terenu i u protokolu, i jedna od tih situacija je i ova košarka i kad mi netko doda loptu, pet puta promašim, ja sam se našalio na svoj račun.
Volio bi, rekao je, da mu netko objasni što je problematično u programu Možemo! za Zagreb i da mu netko kaže ako bude nešto problematično u programu za izbore. Inače, najdraži su mu “programi 20”, a to su oni koji se obećavaju 20 godina, a tek su ih oni, dolaskom na vlast, pokrenuli. Takav je primjer proširenje Branimirove, precizirao je.

Komentirao je i suradnju s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Suradnja je u nečem dobra, u nečem loša. Dobra je bila oko Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa, a nezadovoljan je oko rješavanje situacije na Sv. Duhu, gdje su svakodnevno bile zdravstvene inspekcije sve dok pod pritiskom ravnateljica nije kapitulirala i podnijela ostavku, rekao je Tomašević u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI