Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
aktivisti / EKOLOGIJA
Extinction Rebellion Zagreb protiv LNG terminala: “Ne LNG-u na Krku, Rugenu i u cijelom svijetu”

Extinction Rebellion Zagreb protiv LNG terminala:
“Ne LNG-u na Krku, Rugenu i u cijelom svijetu”

Aktivistička inicijativa Extinction Rebellion (XR) Zagreb u subotu je, na Trgu bana Jelačića, održala klimatsku akciju povodom Dana protiv LNG-a diljem svijeta. Aktivistkinje su, priopćeno je iz XR-a Zagreb, objesile transparent na kip bana Jelačića, nakon čega je intervenirala policija.

U isto vrijeme prosvjed je održan i u Njemačkoj na otoku Rügenu u sklopu klimatskog kampa Ende Gelände, gdje je organizirana masovna akcija građanskog neposluha u znak otpora izgradnji LNG terminala na tom otoku.

Aktivisti u Rügenu izražavaju svoje protivljenje izgradnji LNG terminala u luci Mukran.

Ističu kako izgradnja ovog i drugih planiranih LNG terminala u Njemačkoj građanima ne donosi ni energetsku ni ekonomsku dobrobit, već je protivna ciljevima zaštite klime i štetna za osjetljiv ekosustav Baltičkog mora.

Plin koji se uvozi kao LNG često se dobiva metodom hidrauličkog frakturiranja koja je iznimno štetna za okoliš, pri čemu se kemikalije ispuštaju u tlo i uništava se zemlja u predjelima životnih prostora autohtonih zajednica. Aktivisti iz tih zajednica, koji se protive takvim praksama fosilnih kompanija, suočeni su s tužbama ili nerijetko budu ubijeni. Zato je- poručuju iz XR-a Zagreb-  borba protiv LNG-a ujedno i borba protiv neokolonijalizma koji provode međunarodne korporacije i države.

Inicijativa XR Zagreb, koja je prošli mjesec u sklopu klimatskog kampa izvela prosvjednu akciju na LNG terminalu na Krku, pridružila se europskim inicijativama akcijskom danu uz poruku „Ne LNG-u na Krku, Rügenu i u cijelom svijetu“.

 „Ne možemo dopustiti kapitalističkom ekstraktivističkom sustavu da nastavi rasti i gomilati profit uništavajući život na Zemlji. Ujedinjeni u globalni klimatski pokret, borimo se protiv kapitalizma i za odrast koji djeluje po principima klimatske pravde, smanjenja potrošnje i proizvodnje na esencijalne ljudske potrebe, imajući na umu granice biosfere i ekosustava.’’ – poručuju  aktivistkinje XR Zagreb.

Plin uvezen putem LNG terminala na Krku uvozi se iz SAD-a i drugih zemalja koje potiču geopolitičke i ekonomske nestabilnosti radi ostvarenja imperijalističkih ciljeva– napominju, upozoravajući da je plin iz SAD-a dobiven hidrauličkim frakturiranjem te je štetan za zdravlje i okoliš zajednica na mjestu ekstrakcije i uporabe plina, a metan i CO2 koji nastaju njegovim korištenjem dugotrajno ostaju u atmosferi i vode nas u sve veću klimatsku nestabilnost.

Vrijeme je da kao društvo osvijestimo istinu koja se krije iza širenja LNG terminala i plinovoda prema zapadnoj Europi koji gura plinska industrija u Hrvatskoj koja se bogati krađom novca građana uz potporu i zaštitu države, te da se tom klimatskom kriminalu usprotivimo kao društvo.“, poručili su iz XR Zagreb.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI