Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
wheels on fire
Erik Fabian Kaurin, paratletičar: Jedini recept za uspjeh je rad i disciplina uz puno odricanja

Erik Fabian Kaurin, paratletičar:
Jedini recept za uspjeh je rad i disciplina uz puno odricanja

Erik se unatoč invaliditetu bavi par atletikom, uspješan na mnogim poljima…

Ukratko se predstavite našim čitateljima.

–  Ja sam Erik Fabian Kaurin.  Imam 22 godine. Dolazim iz Kutine i treniram za AK Odisej OSI Kutina i za AK Dinamo-Zrinjevac.

Koji je Vaš zdravstveni problem? Kojim se sportom bavite? Kako se rodila ljubav prema sportu, od kada se bavite njime?

–  Rođen sam sa oligodaktilijom desne ruke. Bavim se sa par atletikom. Treniram bacanje kugle i diska, ali primarno kugle jer mi je to paratletska disciplina. U disku u kategoriji F46 držim europski rekord 51.99. Kao mali sam trenirao nogomet I to je potaklo ljubav prema sportu a 2016 na nagovor paratletičara Matije Sloupa probavam paratletiku i od prvoga sam se dana zaljubio u nju.

 Jeste li ikada nastupali na paraolimpijskim igrama?

–  Još nisam bio na paraolimpjskim igrama. Za Tokyo mi je malo falilo, ali se nadam i vjerujem nastupu u Parizu sljedeće godine.

 Na koji ste svoj uspjeh do sada najponosniji i zašto?

U svakom slučaju sam najponosniji na svoj europski rekord što mi je dalo dodatnu motivaciju te također 5 mjesto na europskom prvenstvu u Poljskoj 2021.

 Kako izgleda Vaša svakodnevnica?

Moja svakodnevnica izgleda tako da se budim u 7 sari ujutro te u 9.30 odlazim na trening bacanja. Oko 11.15 odlazim ili u menzu ili doma pojest nešto. Te učim  ili se odmaram do sljedećeg treninga u 15.00 h teretana. Poslije teretane odlazim direktno  na faks smjer poslovna ekonomija i globalizacija u 17.30. I sve onda ispočetka…

 Tko Vam je najveća podrška u svemu? Koliko ste zadovoljni sa svojim trenerom?

Najveća podrška su mi naravno obitelj, prijatelji, kolege , slučajni prolaznici koje upoznajem I pogotovo moj trener Roland Varga. Također sam sa svojim trenerom Rolandom Vargom veoma zadovoljan, on je sam bio na vise svjetskih prvenstva i olimpijskih igara, te ima disk 2 kg 67.38. Također kod njega treniraju vrhunski sportaši poput olimpijke Marija Tolj. Srebrni iz Tokya Ivan Katanusić. Brončani iz Dubaija Matija Sloup paratletičar. Matija Gregurić svjetski mladi juniorski prvak. Nova nada diska Lucija Leko. Odlična kladivašica Lorena Petrović, kao i odličan mladi kopljaš Vid Kvaternik…

 Dajte nam neki recept koliko se dnevno mora trenirati da bi pojedinac bio uspješan u sportu kojim se bavi?

–  . Također je važna okolina u kojoj se nalazite kako bi vaše mentalno zdravlje bilo na najvećoj razini. Jer ako padnete iI izvučete se iz toga znaci da ste vrhunski sportaš. Iako je to često teško. Također je važno uložiti dostatno  vremensko razdoblje za trening – za mene je to otprilike 5 sati dnevno na najvećoj razini.

 Kojom mišlju se najčešće vodite u glavi prije nastupa?

–   Bez ikakvog zabušavanja,  znači uložiti maksimalni trud i fokus. Neki moji rituali su molitva i hladan tuš prije nastupa da se fokusiram. I razbudim… 

Jeste li mišljenja da se sportski uspjesi sportaša s invaliditetom manje vrednuju nego od ostalih sportaša?

Sportski uspjesi osoba sa invaliditetom još uvijek su daleko manje praćeni nego u redovnom sportu što se vidjelo po prijenosu par olimpijskih igara u Tokyju. Stanje se sporo, ali nekako poboljšava. I još uvijek postoji mišljenje da smo mi tu samo radi zabave došli trenirati i da to nema smisla. Iako je puno ljudi koji s nama treniraju reći ću da mi jednako treniramo ako ne i više nego puno „zdravih“ sportaša.

 Imate li hobije?

– Neki od mojih hobija su sviranje klavira, to sam učio 9 godina…

 Kakvu bi poruku poslali čitateljima našeg portala?

Neka poruka bi bila da se nadam da sam  Vas ukratko upoznao sa sobom, te se nadam će Vas to motivirati da se bavite sportom i da aktivira možda još neku osobu sa invaliditetom u te vode. I da će ih to poticati na istraživanje o našem sportu. I razbijanju stigma…


VEZANE VIJESTI