Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
POLITIKA
Vlada podupire javnobilježničke zahtjeve za poskupljenjem tarifa i do 150 posto, a sudskim službenicima, nakon 53 dana štrajka, dala jedva 12 postotnu povišicu!

Vlada podupire javnobilježničke zahtjeve za poskupljenjem tarifa i do 150 posto, a sudskim službenicima, nakon 53 dana štrajka, dala jedva 12 postotnu povišicu!

Zanimljiva vijest, koja svakako puno govori o naravi hrvatske politike i njezinom socijalnom senzibiliteteu, govori da je Ministarstvo uprave i pravosuđa u javno savjetovanje uputilo prijedlog povećanja javnobilježničkih tarifa koje bi od jeseni mogle poskupjeti, prema rečenom prijedlogu, od 20 do 150 posto! To je ono isto ministarstvo, iste, Plenkovićeve vlade, koja je 53 dana radije trpjela štrajk sudskih službenika i potpunu blokadu ionako nedovoljno efikasnog pravosuđa negoli da popusti pred zahtjevima za povećanje plaća tzv. zapisničarkama. Oni koji nisu imali nimalo sluha za najslabije plaćenu kategoriju zaposlenih u pravosuđu, sada pokazuju iznimno razumijevanje za zahtjeve javnih bilježnika čije ispunjavanje ide izravno na teret hrvatskih građana…

Iz Ministarstva tvrde da će usluge javnih bilježnika prosječno poskupjeti 25 posto, no kako je dokument kojim se predlaže poskupljenje manjkav, nema ni obrazloženja, tek se poziva na pravilnik o privremenoj javnobilježničkoj tarifi koja se, navodno, mijenja kako bi se revidirao sustav nagrada za najčešće radnje  javnih bilježnika kojima se proširuje i opseg prava, teško je razumjeti kako se došlo do tog prosjeka.

Kao razlog visokog porasta cijena javnobilježničkih usluga spominje se rast troškova poslovanja zbog proširenja nadležnosti te vrijednost boda za utvrđivanje tarifa koja se, navodno, nije mijenjala od 1994.  Rade sve složenije i sve dugotrajnije poslove, djelokrug rada im se znatno proširio i to im je, objašnjavaju iz Ministarstva, značajno povećalo troškove. I eto razloga za urgentno povećanje tarifa…

S obzirom da je kod nas sustav tako posložen da se više ni ustati ne možete bez ovjere kod javnog bilježnika, takvo poskupljenje njihovih usluga drastično će se odraziti na kućni budžet građana, naročito onih koji više i češće trebaju javnobilježničke usluge. Primjera radi, navodi Novi list, naknada za izdavanje potvrde o ovršnosti rješenja od rujna će biti skuplja za 150 posto, ili u prijevodu, ubuduće će se umjesto 5,32 eura plaćati 13,30 eura.

Prođe li ovakav prijedlog Ministarstva uprave i pravosuđa, skupo će vas stajati i upis u zemljišne knjige- umjesto dosadašnjih 10,64 eura za tu će se uslugu plaćati 13,30 eura.

Indikativno je da oko zahtjeva za porastom tarifa za usluge javnih bilježnika  nije bilo nikakvih prijepora s Vladom, nije bilo potrebe za pregovorima i taktiziranjem, nije bilo vladine nepopustljivosti i tvrdoglavog odbijanja argumenata koji bi opravdavali njihove zahtjeve. Sve je prošlo glatko i od prve. Najmanje razumijevanja ova Vlada, kako smo vidjeli dosad više puta,  ima za one s najnižim primanjima u sustavu.

Još se itekako dobro sjećamo mrcvarenja sudskih službenika ( mahom službenica ) kad su odlučili štrajkom ( ako drugačije ne ide ) tražiti svoja prava na primjereniju plaću i pravedniji tretman. Pokušalo se čak štrajk proglasiti nelegalnim, dok Vrhovni sud nije potvrdio njegovu punu legalnost. Na kraju su ih stavili pred zid odlukom da im se dani  provedeni u štrajku više neće plaćati, unatoč zakonitom štrajku, čime su dovedeni do egzistencijalnog ruba, što ih je naposljetku i slomilo.

Sada, pak, javni bilježnici, bez muke, javnog uvjeravanja, dokazivanja snage svojih argumenata, kamoli štrajka, imaju Vladu uz sebe za  zahtjev da njihove usluge u prosjeku porastu za 25 posto.

Ova je država ( vlast ) doista nekima mati, a drugima maćeha.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI