Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
šibensko-kninski kutak
16. godišnjica tragične pogibije 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog

16. godišnjica tragične pogibije 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog

Punih 16 godina prošlo je od kobnog 30. kolovoza 2007., kada je gašenje požara na Velikom Kornatu postalo najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva, u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Šestero ih je poginulo na mjestu događaja, a ostali su prevezeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, zatim i u Zagreb, gdje su podlegli teškim opeklinama. Jedini vatrogasac koji je, s teškim posljedicama, preživio ovu tragediju je Tišnjanin Frane Lučić.

Komemoracija dvanaestorici vatrogasaca započela je službom riječi s odrješenjem u kapelici sv. Florijana, a nastavila se odavanjem počasti kornatskim herojima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.
Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Hrvatskome saboru Branka Juričev-Martinčev, kao i izaslanik Predsjednika Vlade RH i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i izaslanik Ministra obrane RH i voditelj Područnog odjela za poslove obrane Šibenika Miroslav Kokić.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac položili su vijenac uime žitelja Šibensko-kninske županije, a počast stradalim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati te izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Članovi obitelji, prijatelji i kolege stradalih vatrogasaca te drugi sudionici komemoracije obišli su potom 12 spomen križeva na poprištu tragedije.

Od 2008. godine, sve vatrogasne postrojbe i organizacije u državi prisjećaju se preminulih kolega čitanjem njihovih imena i paljenjem svijeća, kao i paljenjem sirene na vatrogasnim vozilima u trajanju od jedne minute, točno u 15,25 sati.

Prisjetimo se da su u kornatskoj tragediji prije 16 godina svoje živote izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Neka im je vječna hvala i slava!


VEZANE VIJESTI