Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
šibensko-kninski kutak
Župan i zamjenik župana na komemoraciji za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u selu Plavnom i  Grubori

Župan i zamjenik župana na komemoraciji za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u selu Plavnom i Grubori

Nakon molitve za pokojne (parastosa) koju su služili svećenici Eparhije dalmatinske, komemoracija civilnim žrtvama započela je polaganjem ruža pored križa postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, a nastavila se u zaseoku Grubori kod spomen obilježja postavljenog za šestero ubijenih civila. Komemoraciju je organiziralo Srpskog narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Uz predstavnike obitelji žrtava, na komemoraciji je sudjelovao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Begonja, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih Veran Matić, saborski zastupnik Boris Milošević, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić sa zamjenikom Ognjenom Vukmirovićem, gradonačelnik Grada Knina Marijo Ćaćić sa zamjenikom te predstavnici Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih Veran Matić podsjetio je okupljene kako ovakve komemoracije, ali i obnova deset kuća u Gruborima predstavljaju važan iskorak u pomirenju i građenju boljih odnosa između Srbije i Hrvatske, no zločini počinjeni u ratu moraju biti kažnjavani i javno osuđivani u objema državama.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga istaknula je kako je kolovoz uvijek naročito težak za sve pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj jer se prisjećaju napuštanja svojih domova 1995. godine.
– Znamo i svjesni smo koliko je patnje doživio hrvatski narod početkom devedesetih, ali nepravda i zlo koje se dogodilo na ovom prostoru ne smije biti opravdanje za niti jedan zločin. Danas živimo u uređenoj državi koja poštuje manjinska prava, ali dok se ne riješimo tereta prošlosti, ne možemo zatvoriti ovu tužnu stranicu naše zajedničke povijesti. – kazala je potpredsjednica Vlade i dodala da se, zahvaljujući pomoći i suradnji državnih i lokalnih vlasti, stvari u Gruborima ipak mijenjaju nabolje kad je riječ o obnovi i sanaciji obiteljskih kuća i ulaganju u infrastrukturu.

U Gruborima je 25. kolovoza 1995. godine počinjen zločin nad šestero srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš Grubor, r. 1915., Marija Grubor, r. 1905., Milica Grubor, r. 1944., Jovo Grubor, r. 1930., Đuro Karanović, r. 1954. te Jovan Grubor, r. 1922.


VEZANE VIJESTI