Neovisni novinarski portal
13.4.2024.
izborište / POLITIKA / stranke
Možemo! izlazi samostalno na izbore!

Možemo! izlazi samostalno na izbore!

Platforma Možemo! na iduće parlamentarne izbore, 2024.,  izlazi samostalno. O tome je odlučilo Vijeće stranke oslanjajući se na istraživanje koje su proveli, i koje pokazuje da nema pozitivne sinergije u slučaju formiranja velike koalicije, a brojke govore i da sami puno bolje prolaze kod svojih birača. No, nakon izbora spremni su na suradnju sa ideološki kompatibilnim strankama, od centra prema lijevo, rije svega sa SDP-om,  kako bi zajedno srušili vladavinu HDZ-a.

O odluci su javnost izvijestili Tomislav Tomašević i Sandra Benčić koji su pojasnili da odluka uključuje i  strateške partnere Možemo!-  Novu ljevicu i Zagreb je naš – s kojima su i dosad zajedno izlazili na izbore. Odluka ne isključuje mogućnost da se u pojedinim izbornim jedinicama sklapanju koalicije s drugim progresivnim strankama, kako je kazala Benčić, napominjući da SDP i dalje vide kao jednog od glavnih potencijalnih partnera u postizbornoj suradnji. Za razliku od, primjerice Mosta, s kojim, naglasila je Sandra Benčić, koalicija ne dolazi u obzir.

Benčić smatra da je ova odluka najpoštenija prema njihovim biračima, i da će ih na ovaj način najviše mobilizirati te im tako dati mogućnost da kroz postizborne koalicije sruše HDZ. Vjeruje da je ključno motivirati nove birače da izađu na izbore i to je razlog zbog kojeg su se opredijelili za samostalan izlazak, a odluku su donijeli jednoglasno. O svemu su prethodno komunicirali SDP, s kojim, kaže Tomašević, nastavljaju suradnju i u saborskom klubu i tamo gdje su na vlasti. Smatraju da je njihova odluka korektna i prema njihovim biračima i prema SDP-u, a bitna je i za njihovo profiliranje nacionalne kampanje.

Možemo! će, kako su najavili, imati i vlastitog kandidata za premijera, a tko će to biti, jasno, ovisit će o broju osvojenih mandata na izborima. Da nema pretenzije na tu poziciju potvrdio je sam Tomašević izjavom da nije tražio mandat u Zagrebu da bi otišao u Vladu ili Sabor, pa tako više nema potrebe spekulirati o njegovim eventualnim nacionalnim ambicijama.

Iako se već neko vrijeme uglavnom ime Sandre Benčić vezuje uz kandidaturu za premijerku, zastupnica je kazala da će biti održani predizbori u stranci na kojima će se odrediti kandidati za određene funkcije, a ako  članstvo tako odluči, prihvatit će izazov. Sučeljavanja s Plenkovićem se, tvrdi, nimalo ne boji.

Benčić je na pitanje novinara kakvu bi poruku uputila aktualnom premijeru, ocijenila takvo što u ovom trenutku neprimjerenim, ali misli da će imati jaku konkurenciju i to ne samo u kandidatu Možemo! nego i u stranci Možemo! kao takvoj. Svjesni su da ih se percipira kao najozbiljnijeg konkurenta ali nije dovoljno, reći će Benčić, samo eliminirati HDZ s vlasti, treba formirati stabilnu vladu koja će imati sposobnost mijenjati i razvijati Hrvatsku.

Čeka se reagiranje SDP-a na ovu, za vodstvo te stranke, očigledno, neočekivanu odluku njihovih ( ne samo ) zagrebačkih partnera kojima su uputili ponudu za predizbornu suradnju. I vjerovali da oko toga neće biti spornih pitanja…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI