Neovisni novinarski portal
24.4.2024.
POLITIKA / stranke
U Zagrebu se 20 svibnja osniva “Jelićeva stranka” : Ne uspiju li s Akcijom za promjene, uvijek im ostaje- AP!

U Zagrebu se 20 svibnja osniva “Jelićeva stranka” :
Ne uspiju li s Akcijom za promjene, uvijek im ostaje- AP!

Eto, sad je i konačno, formalno, s datumom i imenom. Marko Jelić najavio je za 20. svibnja osnivanje stranke. I to ne bilo koje i bilo kakvog naziva, nego – AP. Akcija za promjene.  Ako je tkogod pomislio da to ima neke veze s kod nas najpoznatijim AP-om, Andrejem Plenkovićem, nije pogriješio. Za početak, Jelić se odlučio imenom stranke privući pažnju, a kad to postigne, netko će valjda i poslušati što ta, ne baš originalna, ekipa ima za reći. Svakako, akronim AP nije odabran nimalo slučajno…

Šibensko-kninski župan je iznimno ambiciozan čovjek koji nikad nije krio da njegovi politički ciljevi daleko nadmašuju lokalnu razinu. I mjesto gradonačelnika Knina, i aktualni mandat šibensko-kninskog župana za njega su bili tek tranzicija prema priželjkivanom mandatu u Saboru, a kad taj cilj ostvari, put za sve druge ciljeve je- otvoren.

U izjavi za Jutarnji list, Jelić objašnjava kako je ime stranke rezultat brainstorminga kreativaca i stručnjaka ( u prijevodu, Ivice Relkovića ! ), znali su, kaže, da ne žele nikakve izlizane, isforsirane slogane. Htjeli su nešto drugačije, veli, a ime se nametnulo nekako slučajno. No, to je malo vjerojatno. Jer, u vrijeme kad je AP itekako tema svih medija, pa i recentnih rasprava oko smjene ravnateljice Uskoka Vanje Marušić, nazvati stranku AP može biti sve, samo ne slučajnost. Akronim je izabran upravo zbog svoje provokativnosti i neizbježne asocijacije na Andreja Plenkovića. A što će im to donijeti, vidjet ćemo. Zasad se čini da im je provokativno pakiranje bilo u prvom planu…

Jelić tvrdi da je na stolu bila hrpa ideja, prijedloga, dvojbi oko toga trebaju li u nazivu imati riječ stranka, pokret ili možda zajednica ( poput Hrvatske demokratske zajednice ), i naposljetku su se odlučili za AP- Akciju za promjene. Jer, što se šibensko-kninskog župana tiče, nova stranka ( akcija ), ma kako njezino ime birači interpretirali, nepovratno će promijeniti Hrvatsku. Stoga, u njihovom nazivu, želi nam reći, nema prevare. Nomen est omen!

I tako, AP se osniva 20.svibnja, naravno u metropoli, ništa ispod toga ne bi bilo odgovarajuće planovima i ciljevima nove političke opcije, i njezinog budućeg lidera. A na osnivačkoj skupštini bit će izabrano novo vodstvo i svakako prvi čovjek stranke, po svoj prilici Marko Jelić,  koja se već intenzivno priprema za svoj prvi test na parlamentarnim izborima.

S obzirom da su na programu stranke radili prominentni stručnjaci, autoriteti iz različitih  područja, ekonomije, prava, političke znanosti, komunikacija, računaju da nema sumnje u uspjeh. Tako se bar dade iščitati iz onoga što javnosti ponosno priopćava župan Jelić, koji je negdje putem, od Knina preko Šibenika do Zagreba, izgubio percepciju o svojoj primarnoj dužnosti. Po malo čemu se, naime, u ove dvije godine prepoznaje da je za kormilom ove dalmatinske županije novi kapetan, jer njegov durbin je podešen da vidi samo na daleko. Ono pred nosom mu izmiče, nema oštrine ni prave vidljivosti. To prepušta drugima, njegovi prioriteti su postavljeni puno više…

Zašto bi birači vjerovali AP-u da će promijeniti Hrvatsku, ako realno osnivač i dosadanji neimenovani glasnogovornik nove stranke nije promijenio ni svoju županiju? Štoviše, otkako je izabran za župana, gotovo svi njegovi javni istupi u fokusu imaju njegove nacionalne planove i ambicije. Dvije godine, i prema vlastitom priznanju, intenzivno radi sa svojim kolegama i budućim stranačkim prijateljima na definiranju strateških zadataka čijim će ispunjenjem Hrvatska postati “uređena demokracija jednakih i slobodnih ljudi koji ne rade za institucije i državu već institucije i država rade za njih”. U središtu njihove političke pažnje i djelovanja su zdravstvo, pravosuđe, ekonomija i investicije, lokalna samouprava i sport. No, to su samo načelne, grube programske odrednice, a konkretan program po svakom segmentu razradit će u izravnom kontaktu i komunikaciji s narodom čije su ideje, kritike i prijedloge spremni prihvatiti, ali ne i jahati na valu općeg narodnog nezadovoljstva i baviti se populizmom, tvrdi Jelić.

No, sve smo to od njega čuli i ranije. U vrijeme kad se osnivala Stranka s imenom i prezimenom. I tada su se okupili oko te ideje i potencijalne stranke poprilično pretenciozni i tašti ljudi, jer svi mi imamo ime i prezime, pa nije baš jasno po čemu su njihova vrjednija. Stoga je takvo ime na neki način bilo čak i iritantno. Ideja je propala jer su se predstavljali kao neovisni od stranaka i za koaliranje s njima zatvoreni, a taj je princip u startu od nekih prekršen. Stranka se rasula i prije negoli je osnovana.

Ovo novo ime, pod kojim se okuplja manje-više ista politička ekipa lokalnih čelnika koji se nisu vezali za već postojeće, etablirane stranke, sračunato je na provokaciju.  Provokacija privlači pažnju. A možda na neki način anticipira i perspektivu AP-a. Pa ako se na izborima za dvije godine pokaže da su osnivači precijenili vlastite potencijale i popularnost, ako ne ide s Akcijom za promjene, uvijek im ostaje – AP.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI