Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
'rvatska
Srđ je naš, a ne njihov: DORH se pohvalio pravnom pobjedom u slučaju golfa iznad Dubrovnika, večeras okupljanje…

Srđ je naš, a ne njihov:
DORH se pohvalio pravnom pobjedom u slučaju golfa iznad Dubrovnika, večeras okupljanje…

Nije baš čest slučaj da DORH pohvali sam sebe. No u ovom slučaju za to, čini se, ima osnova. Naime, na službenim internetskim stranicama objavili su priopćenje naslovljeno: Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti odbio tužitelja sa zahtjevom za naknadom štete u sporu oko golf igrališta na platou Srđ iznad Dubrovnika – još jedan veliki uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Naglasimo ovo: da su tzv. ulagači pobijedili Republiku Hrvatsku u ovom sporu, od nas svih bi mogli naplatiti i 500 milijuna eura tzv. štete. Štete koju su nam umalo na vrat natovarili oni ‘naši’ na vlasti koji su navedenim tzv. ulagačima davali zelena svjetla i dozvole.

Ilustracija: jedna od brojnih akcija Dubrovčana protiv projekta golfizacije i apartmanizacije na Srđu

O slučaju namjere megalomanske gradnje tzv. golf igrališta, te apartmanskih naselja i koječega točno iznad glava Dubrovčana na brdu Srđ na stranicama ovog portala smo pisali nebrojeno puta.  Nije to bio ni prvi a ni zadnji put da svakojaki ‘strani kapital’ i kojekakvi ‘investitori’, ‘fondovi’, a najčešće preprodavači nekretnina i prostora, uz svesrdnu pomoć pokvarenih državnih i lokalnih vlasti nastoje prisvojiti i trajno unakaziti atraktivne dijelove Hrvatske za potrebe profita nekolicine. No ovaj put su, umjesto na nmalodušnost, apatiju i nezainteresiranost i stav ‘j… me se’ i ‘šta to mene briga’,  naišli na snažan i srčani otpor građana, posebice građana ujedinjenih u inicijativu Srđ je naš, uz veliku potporu Dubrovčana i brojnih organizacija civilnog društva (u čemu je prednjačila Zelena akcija) iz čitave Hrvatske.

-Kakva vijest!!!! Slušajte sad! Velika pobjedaaa!! Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti ODBIO tužitelja sa zahtjevom za naknadom štete u sporu oko golf igrališta na platou Srđ iznad Dubrovnika!! Hvala što su čekali našu tribinu za ovu veliku vijest  – izvjestili su oduševljeni iz  Srđ je Grad.

Foto: Zelena akcija i Srđ je naš

Baš zgodno, s ovom dobrom pravnom viješću poklopilo se i to, kako su duhovito primijetili u svojoj objavi na Facebooku, i činjenica da se večeras održava tribina na tu temu. Naime, tribina pod nazivom “Što je sad sa Srđem (deset godina poslije)” održat će se u četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u Kinu Sloboda.

Tako će večeras u Dubrovniku biti okupljanja vezanog uz Srđ i ovu dobru vijest, a na kojem će se s pravom moći proslaviti ova pobjeda za koju su ponajprije zaslužni hrabri, odvažni i zainteresirani građani.

-Na tribini ćemo pokušati odgovoriti na pitanja što se sad, deset godina poslije referenduma o Srđu, događa s projektom na Srđu i kakva nas budućnost čeka – najavljuje se.

Na tribini će sudjelovati Đuro Capor, koordinator Inicijative Srđ je naš i gradski vijećnik stranke Srđ je Grad, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije koji je zasigurno među najzaslužnijima za prijašnje pravne pobjede građana, novinar Igor Lasić, gradska vijećnica stranke Srđ je Grad Petra Marčinko i Berto Šalaj, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu – najavljuje se.

Ponajprije, evo u cijelosti DORH-ova priopćenja:
 Riječ je sporu u kojem su tužitelji, kao nizozemski ulagači, pokrenuli arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova Washington D.C. (ICSID) protiv Republike Hrvatske prema pravilima Konvencije o rješavanju ulagačkih sporova između država i državljana drugih država iz 1965. (tzv. ICSID – Konvencija) i Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja zaključenog između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske.

Tužitelji su tvrdili da su izvršili velika ulaganja u Republiku Hrvatsku radi realizacije projekta Golf Srđ na platou iznad grada Dubrovnika na način da su kupili zemljište i izradili odgovarajuću dokumentaciju. Nadalje, tvrdili su da je postupanje hrvatske strane dovelo do gubitka vrijednosti projekta Golf i povezane imovine što je dovelo do toga da je zemljište izgubilo značajan dio svoje vrijednosti, da je time doveden u pitanje i sam projekt te da je Republika Hrvatska, između ostaloga, indirektno izvršila eksproprijaciju tužiteljevih ulaganja, a sve pozivom na odredbu čl. 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske (Narodne novine – Međunarodni ugovori, br. 10/98, 5/99, 7/99).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je uloženim znanjem i snažnom argumentacijom uspjelo osporiti tužbu nizozemskog investitora. 

Tribunal je svojim pravorijekom utvrdio da Republika Hrvatska nije povrijedila odredbe članka 3. stavka 1., 2. i 4. odnosno poštenog i pravičnog postupanja, legitimnih očekivanja, kao i članka 6. Ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske te da nije bilo diskriminatornih postupanja nadležnih tijela. 

Stoga je Međunarodni centar za rješavanje ulagačkih sporova u cijelosti odbio tužitelja sa zahtjevom što je još jedan veliki uspjeh Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Foto: Srđ je Grad

Inače, iz SJG su podsjetili prošlo je 10 godina od prvog lokalnog referenduma koji je na zahtjev građana održan u Dubrovniku 28. travnja 2013. godine.

-Tada je 10.051 građana i građanki Dubrovnika reklo jasno NE nekretninskom projektu na Srđu. Činjenica da su volonteri Inicijative Srđ je naš (SJN) uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi se referendum održao, rezultat je upornog i predanog rada te sedmogodišnjih aktivnosti i kampanja organizacija civilnog društva. U radu Inicijative SJN-a sudjelovale su lokalne udruge Baština, Domovina, Udruga mladih Orlando, Art radionica Lazareti, Kinookus, Čovjek na zemlji, udruga Grad, Eko-omblići te nacionalne organizacije Zelena Akcija, Pravo na Grad i GONG. Podršku Inicijativi  pružala su i strukovna udruženja Društvo arhitekata Dubrovnik (DAD) i Udruga hrvatskih arhitekata (UHA). – napomenuli su

Foto: Srđ je Grad

Evo što su još kazali:

Volja ogromne većine građana koji su izašli na referendum formalno nije bila obvezujuća za gradske vijećnike. Stoga, broj od preko 10.000 građana, koji je inače dovoljan za izbor gradonačelnika Dubrovnika  u drugom krugu lokalnih izbora, nije mogao ugroziti spregu vijećnika Dubrovačkog dogovora i tvrtke Razvoj golf d.o.o.Tako je svega dva mjeseca nakon referenduma, kako bi na Gradskom vijeću bio izglasan urbanistički plan za golf resort na Srđu, kojem su se građani usprotivili na referendumu,  nastala tzv. golf koalicija  „Dubrovački dogovor“, koju su činili vijećnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, DUSTRA-e i liste Pera Vićana. Toj koaliciji i gaženju javnog interesa u gradskoj vijećnici su se od 2013. godine do danas nastavili suprotstavljati vijećnici najprije nezavisne liste, a potom stranke Srđ je Grad koji su se 2020. godine uspjeli izboriti za raskid koncesijskog ugovora tvrtke Razvoj golf nad tvrđavom Imperijal.

Tome su prethodile tri pravosudne pobjede kroz koje su organizacije civilnog društva na sudu dokazale da je HDZ-ov povjerenik Bosnić 2006. godine nezakonito povećao obuhvat golf igrališta na Srđu sa 100 ha na 310 ha te da je za projekt nezakonito izdano Rješenje o prihvatljivosti na okoliš pa su pravomoćno bile poništene lokacijska i građevinske dozvole izdane za infrastrukturu projekta.

Potom je, ne odustajući od interesa Razvoj golfa, suprotno volji građana iskazanoj na referendumu, HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić uspio naknadno legalizirati nezakonito povećanje obuhvata golf resorta na Srđu da bi tadašnji ministar Ćorić, poznatiji po aferi Vjetroelektrane, izdao novo Rješenje o prihvatljivosti za okoliš, a Vlada Andreja Plenkovića izdala novu lokacijsku dozvolu, identičnu onoj prvotno osporenoj na sudu.

Brojna pogodovanja u vezi projekta na Srđu pretočila su se u arbitražne tužbe u Washingtonu gdje tvrtke i osobe povezane s golferima  od svih građana RH-a potražuju iznose od 500 milijuna dolara. Arbitražni postupci suprotni su europskoj pravnoj stečevini jer nisu u nadležnosti sudova i stvoreni su za zaštitu interesa investitora te su loose-loose kombinacija za javni interes. Novci koje bi, primjerice, trebali biti uloženi u hrvatski zdravstveni sustav ili potresom poharanu Baniju  mogli bi, nažalost, biti potrošeni na arbitražne troškove i presudu. Prijetnja arbitražnom odštetom  cijena je političke korupcije i „dubrovačkih dogovora“ kakvi i danas upravljaju Gradom. 

Zamislimo samo da se ostvarila namjera da se na Srđu izgradi 300.000 m2 vila i apartmana dostatnih za 20.000 novih kreveta u njima! Koliki bi to pritisak stvaralo na ionako zagušenu gradsku infrastrukturu, živote građana  i funkcioniranje grada? 

Stoga, sretan vam dan obrane Grada od političke korupcije i nekretninske megalomanije.

Pridružujemo se čestitkama, uz napomenu kako bi sličnu snagu građani, a onda i DORH, morali stalno prikazivati, jer je opasnost za hrvatske najvrijednije resurse ( prostor, obale, optoci, šume, poljoprivredno zemljište, vode….) sve veća: uz pomoć štetnih odredbi zakona o prostornom uređenju i pomorskom dobru, te drugima, kakve gura vladajući HDZ, svakim danom sve veća.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI