Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
INTERVJUI / wheels on fire
Razgovor/ Miroslav Vrankić, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci, osnivač tvrtke E-Glas: Asistivna tehnologija može biti velika pomoć za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Razgovor/ Miroslav Vrankić, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci, osnivač tvrtke E-Glas:
Asistivna tehnologija može biti velika pomoć za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

Miroslav Vrankić, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci, koji je osmislio softvere za osobe s invaliditetom, naš je sugovornik u ovotjednom razgovoru o problemima OSI. Prof. Vrankić je osnivač tvrtke E-Glas koja se bavi razvojem asistivne tehnologije za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Evo što nam je ispričao o svom zanimljivom i za OSI iznimno korisnom poslu.

-Kako je zaživjela ideja da osmislite softvere za osobe s poteškoćama?

Ideja za razvoj softvera za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama potaknuta je mojim volonterskim radom u Caritasu prije petnaestak godina. Tada sam se susreo s osobama koje su zbog svog invaliditeta bile ovisne o tuđoj pomoći. Tako sam razvio sustav Servus za upravljanje domom pomoću govora, a potom sam osnovao tvrtku E-Glas koja se bavi razvojem asistivne tehnologije.

Nakon Servusa, krenuli smo razvijati i druge softvera za djecu s teškoćama kao što je ABC Maestro za učenje pisanja, čitanja i tipkanja, Mala banka za vještine upravljanja novcem i matematičke vještine te Kokolingo softver za online logopedske vježbe za djecu.

– Koliko je bio dug proces od osmišljavanja do trenutka kad je softver zaživio?

Razvoj softvera za djecu s teškoćama je dugotrajan proces jer je potrebno voditi računa o mnogim specifičnostima koje ovakav softver mora imati. Također, bilo je potrebno surađivati s različitim stručnjacima kako bi se razvio što kvalitetniji proizvod.

– Jeste li imali suradnike?

Da, surađivao sam s mnogim stručnjacima poput logopeda, dizajnera, programera te ostalih stručnjaka edukacijsko- rehabilitacijskog profila kako bi se osiguralo da softveri budu što kvalitetniji.

– Vaši softveri su prevedeni na više stranih jezika, kako je do toga došlo? Kolika je njihova cijena za zainteresirane? Čak su iznimno popularni i u Australiji. Jeste li to očekivali?

Naš Kokolingo softver za logopedske vježbe lokaliziran je za poljski, američki engleski i britanski engleski, a u pripremi je i njemačka verzija. Naš ABC Maestro softver lokaliziran je na desetak jezika tako da se čak koristi i u Australiji. Da, nismo očekivali da će biti koristan u tolikom broju zemalja i to me jako veseli. Cijene naših softvera ovise o specifičnostima samog softvera i mogu se pronaći na našoj web stranici: www.eglas.hr , te: www.kokolingo.hr

-Što je senzorni dvorac, kako izgleda i od čega se sastoji? Kome je najviše namijenjen i zbog čega, tj. koliko je zapravo dostupan za zainteresirane i na koji način?

Senzorni dvorac SENcastle je senzorna soba u malom i to je naš novi proizvod-inovacija koji smo razvili s ciljem pomaganja djeci s teškoćama u razvoju. Namijenjen je djeci s teškoćama u području senzorne integracije, poremećajima iz spektra autizma, ADD-om i ADHD-om, intelektualnim teškoćama, motoričkim i višestrukim teškoćama. Dostupan je za zainteresirane putem naše web stranice, a može se koristiti u školama, centrima za odgoj i obrazovanje, vrtićima, bolnicama, igraonicama i drugim javnim prostorima. Video prilog o SENcastleu možete vidjeti na ovoj stranici:

eglas.hr/sencastle-senzorna-soba-u-malom/

-Koliko je Vaš posao na fakultetu pridonio ovakvim inovacijama?

Rad na fakultetu mi je pružio stručnu podlogu za razvoj asistivne tehnologije.

-Imate li u planu možda neke nove, slične projekte u budućnosti koje bi željeli istaknuti?

Da, uvijek ima dosta novih ideja i ponekad je izazov odlučiti se za onu pravu. U ovoj godini bavit ćemo se pripremom Kokolingo logopedske vježbenice za još neke nove jezike, a nakon toga ćemo odlučiti koji će biti sljedeći projekt.

-Vaša poruka za sve koji će ovo pročitati?

Asistivna tehnologija može biti velika pomoć za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Širite glas o ovoj tehnologiji koja može uvelike poboljšati kvalitetu života onih kojima je potrebna.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI