Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
'rvatska
Sunce, more, bager... (foto TRIS/G. Šimac)

Možemo! o ‘hitnim’ izmjenama Zakona o prostornom uređenju:
Prostor je jedan od naših najvrednijih resursa, koji je, kad jednom bude uništen i privatiziran, gotovo nemoguće vratiti u prvobitno stanje i na korištenje svima

Sunce, more, bager... (foto TRIS/G. Šimac)

Na dnevni red Hrvatskog sabora je danas kao ‘hitno’ ubačeno usvajanje izmjena  Zakona o prostornom uređenju. Po nekima, takav bi Zakon ako se usvoji mogao biti nastavak totalne rasprodaje Hrvatske i izdaje nacionalnih interesa, uništavanja vrijednog prostora radi sitnih provizija i tuđih golemih profita, bez ikakve svijesti kakvu nesagledivu štetu to donosi sadašnjoj i brojnim budućim generacijama hrvatskih žitelja. Umjesto izmjena i dopuna postojećeg, Hrvatskoj treba potpuno novi Zakon o prostornom uređenju, poručile su saborske zastupnice Možemo! Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin. 

-Prostor je jedan od naših najvrednijih resursa, koji je, kad jednom bude uništen i privatiziran, gotovo nemoguće vratiti u prvobitno stanje i na korištenje svima. To dokazuju i brojne devastacije kojima smo svakodnevno svjedoci, a one su prečesto legalne i potpuno u skladu sa zakonom. Sustav urbanističkog planiranja moramo graditi iz početka i neophodan nam je  novi Zakon o prostornom uređenju koji će odgovoriti na izazove 21. stoljeća, prije svega klimatske promjene, i biti izrađen na temelju novih EU politika prostornog razvoja i EU zelenih politika. Struka to traži jer sustav uveden Zakonom o prostornom uređenju iz 2013. nije zaživio. Naime, prema njemu u deset godina nije napravljen niti jedan plan nove generacije, kako je sustav loše zamišljen od početka, izmjene koje ponovno nasilu, u kratkom roku i bez savjetovanja sa strukom, guraju HDZ i premijer Plenković neće ga popraviti. Potrebna je temeljita reforma sustava prostornog uređenja i potpuno novi Zakon o prostornom uređenju. Umjesto toga, HDZ i dalje inzistira da s prostornim planiranjem nastavimo prema Pravilnikua koji je donešen prije ravno 25 godina, 1998. Naime, Zakon iz 2013. godine predviđao je donošenje novog Pravilnika o prostornom planiranju, koji jednostavno nije donesen punih deset godina od tada – upozoravaju iz Možemo!

Ilustracija : slobodna mješalica za beton(foto TRIS/G. Šimac)

Kako kažu, o tome s kolikim je povjerenjem u stručnjake HDZ uopće krenuo u izradu novog Zakona, najbolje govori činjenica da su gotovo svi članovi (osim jedne članice) Savjeta za prostorni razvoj  pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dali ostavku.

-Ministar Bačić je rekao na predstavljanju u Saboru da će obnoviti Savjet, no do sada, koliko je poznato, nije to učinio.
O tome koliko se nakon godina odugovlačenja Prijedlog izmjena Zakona donosi naprečac, pokazuje da su izmjene bile u e-savjetovanju samo 15 dana. A na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju stiglo je čak 490 primjedbi!
Neprihvatljivo je da izmjene ovog Zakona idu u hitnoj proceduri. Naime, hitnost je opravdana odredbama Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ali rokovi za provedbu su dovoljno široki da nije potrebna hitna procedura. Osim toga, ove izmjene obuhvaćaju vrlo širok raspon drugih tema koje zahtijevaju ozbiljnu stručnu i širu javnu raspravu.- poručile su zastupnice Možemo!

Bespravna gradnja usred pustinje (foto TRIS/G. ŠIMAC)

U Možemo! traže da se Zakon donese u redovnom roku uz ozbiljnu i široku javnu raspravu, te navode tek jedan od primjera sumnjivih namjera HDZ-a u donošenju izmjena Zakona:  vrlo je upitno dodavanje članka (127a) kojim se kao dokaz pravnog interesa za izdavanje lokacijske dozvole uvodi “ovlaštenje davatelja koncesije”.

Zastupnice pozivaju i medije da istraže nije li i ova izmjena rađena u dosluhu s Ministarstvom mora koje radi na isto tako problematičnom prijedlogu Zakona o pomorskom dobru.

Sunce, more, bager… (foto TRIS/G. Šimac)

-Centralni problem ovih izmjena zakona je već ranije spomenuta “transformacija” planova – koja je određena u NPOO. Doista, pitanje je zbog čega se u NPOO bez struke upisivalo okvire koji sada u bitnome određuju zakonske izmjene i to one najproblematičnije. Zašto Vlada struku nije uključila u izradu NPOO-a? Jednostavnije, nakana HDZ-a je da se svi prostorni planovi, stari dvadeset i više godina, transformiraju, odnosno precrtaju u novoj računalnoj aplikaciji korištenjem novog Pravilnika o standardu planova. Lijepo zvuči, ali je li to provedivo i je li to baš ono što nam je najpotrebnije? – kažu.

Bespravna Vruja (foto TRIS/G. Šimac)

Umjesto “transformacije” starih planova, Možemo! smatra da je nužno pristupiti izradi potpuno novih županijskih prostornih planova, plus Grad Zagreb, na temelju novih stručnih podloga, najnovijeg popisa stanovništva, novih EU politika prostornog razvoja, kao i EU zelenih politika.

U Možemo! kažu da nije dovoljno da je ministar Bačić otvorio dijalog s dijelom struke – Hrvatskom komorom arhitekata. Iako je iz prijedloga izmjena izbačena notorna izgradnja objekata palijativne skrbi bilo gdje u prostoru, i donošenje Državnog prostornog plana vraćeno Saboru, ovaj prijedlog izmjena i dopuna sadrži problematične stavke koje su ili neprovedive ili ozbiljno ugrožavaju prostor.  U Možemo! se pitaju zašto se više ne potiče solarizacija krovova, gdje se nalazi potencijal od tri teravat sati godišnje, čime bismo mogli zadovoljiti 15 posto godišnje potrošnje električne energije. Trebalo bi maksimalno iskoristiti taj potencijal, kako bismo što manje opterećivali prostor novim sunčanim elektranama.

ILustracija: vjetrenjača (foto TRIS/G. Šimac)

-Bez donošenja novog Zakona o prostornom uređenju, koji bi tokom  cijelog procesa izrade uključio struku i uvažio njihove prijedloge kao onih koji de facto provode odredbe ovog Zakona, i time osigurao održiv i usmjeren razvoj prostora i realnih potreba svih stanovnika , primjerenih vremenu u kojem živimo. Bez toga, neće biti reda ni u struci, ni u prostornom planiranju, čime HDZ doprinosi samo neredu i nastavku devastacije, koja je, sigurno ne slučajno, najčešće na korist njihovom članstvu i investitorima te njihovim partikularnim interesima, čime se na obali podržava  turistifikacija i otežan život lokalnog stanovništva, a u ostalim urbanim i ruralnim sredinama se radi nauštrb prirode i javnih interesa. – zaključuje Možemo! – politička platforma, koja se, zasad, uz zastupnice Mosta, jedina oglasila o ovom iznimno važnom događaju za budućnost ove zemlje.

Ilustracija, priobalna gradnja – foto TRIS/G. Šimac


VEZANE VIJESTI