Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
Nu2
Ivan Penava ( DP ) u Nu2: Plenković više nije ni lijevo ni desno, njegova priča ima autokratski karakter

Ivan Penava ( DP ) u Nu2:
Plenković više nije ni lijevo ni desno, njegova priča ima autokratski karakter

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava gostovao je kod Aleksandra Stankovića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gdje je govorio o izlasku oporbe na parlamentarne izbore, odnosno o tome koliko je realno da oporba bojkotira parlamentarne izbore 2024. ukoliko HDZ, kako je i naumio, samostalno, bez ikakve participacije drugih političkih stranaka i stručnjaka, promijeni Zakon o izbornim jedinicama i skroji ih isključivo po svojoj mjeri.

Zbog demografskog sloma čije posljedice najteže osjeća Slavonija, za 3. lipnja u Slavonskom Brodu najavio je prosvjedni skup Slavonaca pod motom “Ustani i ostani”, na koji će biti pozvani i Ličani, Dalmatinci…javlja HRT. Penava očekuje značajan broj ljudi na prosvjedu, a posebno je zahvalan gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari na razumijevanju. Za Osijek i druge gradove i općine gdje je na vlasti HDZ “koji ne vidi ovaj problem i ne vidi slom” iluzorno je bilo, veli vukovarski gradonačelnik Penava, očekivati da će pružiti pomoć i podršku. Naprotiv, bilo je za očekivati da prosvjed slome, kazao je, ali Brod je odlučio pomoći, a to je drugi najveći slavonski grad, tu je i Sisak, tu su Posavljaci…
– Podaci Eurostata su katastrofalni. Prema njima je od 406 regija EU-a najgora Vukovarsko-srijemska županija. Ona gubi 2,5 posto stanovnika godišnje, a odmah iza nje je Požeško-slavonska županija s gubitkom od 1,7 posto- naveo je Penava, dodajući kako su iza Slavonaca Ličani kojih je, također, sve manje i manje.

Ovo je poruka- rekao je – da smo najgori. Nekad smo se hvalili da smo napredniji od, primjerice, Češke ili Slovačke, a sad su i Rumunjska i Bugarska ispred nas. Ustvrdio je da sve te silne priče o milijardama kuna pomoći za Slavoniju zapravo ne drže vodu.

– Nevjerojatne su one silne milijarde i pompozno najavljivanje projekta “Slavonija”. Isprali su nam mozak time prije 5-6 godina. Još kad sam bio unutar HDZ-a, ljutili su se na mene jer sam surađivao s gospodinom Pervanom, poduzetnikom koji je trebao investirati u grad Vukovar– spomenuo je šef DP-a te optužio HDZ-ovu vlast da je sve što rade uvijek prije svega u službi imidža premijera Plenkovića.

-To je koncept gdje se sve podređuje dnevnoj politici i imidžu Andreja Plenkovića u javnosti, gdje zapravo ništa drugo nije važno. Pet slavonskih županija izgubilo je 140 tisuća stanovnika, to je otprilike kao jedan Osijek i jedan Slavonski Brod- naveo je Penava.

Govorio je i o odgovornosti za demografski slom na svim razinama , jer riječ je o problemu koji traje desetljećima.

– Kada je izašao popis, predsjednik Milanović je izrekao tvrdnju da Vlada tu ništa ne može napraviti, praktički je branio Plenkovića, ocijenio je Penava, koji ipak najodgovornijim za današnje stanje smatra premijera i zakonodavnu vlast.

– Premijer je najodgovorniji jer on ima većinu zakonodavne vlasti, upravlja proračunom, kreira proračun i troši naš novac. Viču mi uvijek PR-ovci, nemoj na ljude, nije oportuno, ali moramo shvatiti da u demokraciji svi imamo odgovornost- ustrajao je Penava u Nu2.

Osvrnuo se i na optužbe zastupnice Katarine Peović, koja ga zove predsjednikom “imovinskog pokreta”, i koja je izjavila da je prijatelju isplatio 630 tisuća kuna za “volontiranje”.

-Ovo je treći ili četvrti napad na mene. Žao mi je što sam prešutio svaki od tih napada. O konkretnom slučaju na koji se ona poziva, bez mog znanja, presuda Trgovačkog suda u Osijeku me zatiče. Presuda gdje je grad Vukovar dužan isplatiti 630 000 kuna gospodinu Čoviću, današnjem direktoru Hine– kazao je, te dodao:
– Dobivam odluku Visokog trgovačkog suda gdje potvrđuju prvostupanjsku odluku. Znači nisam bio u toj priči, ali je bitno za opis pozadine načina na koji funkcionira gospođa Peović- naglasio je.

Penava smatra da zastupnica Peović zna za tu temu zato što je Čovića, koji je dobio postupak protiv grada, i grad mu je bio dužan isplatiti 600 tisuća kuna plus 400 tisuća zateznih kamata, zastupao Andrej Georgievski,  član RF-a, koji ga je zvao i tražio da se novac izravno isplati na njegov račun, ali je Penava po odluci suda isplatio stranci u postupku.  I sada kolegica Peović pokušava nešto implicirati njemu koji je postupao sukladno odluci suda, znajući ili ne znajući za taj njegov potez, ali kako bilo, ovo je četvrti napad na njega, požalio se.

Potvrdio je svoju suradnju s poduzetnikom Mariom Radićem, zastupnikom 44 brenda, od kojih su 43 strana. Radić zapošljava tri tisuće ljudi, kazao je, a nije čuo da se netko buni na uvjete rada kod njega. Bio je generalni uvoznik za Milku, no, u obranu tog istog Radića, naglasio je Penava, mogu reći da je on vlasnik robne marke koja ima proizvodnju u Osijeku.

Komentirajući odnose s drugim strankama u opoziciji priznao je da ga je Peđa Grbin, šef SDP-a, iznenadio kada je rekao da je na svakom SDP-ovcu da sam odluči hoće li ići na “Penavin prosvjed”. Postoje teme, veli Penava, gdje suprotstavljeni svjetonazori mogu i moraju surađivati, a to je premisa svakome tko se bavi radom za opće dobro.

Kad je riječ o potencijalnim postizbornim koalicijskim partnerima, vukovarski gradonačelnik kaže da tu ima nekoliko teza. Postoji suradnja koja je nužna, “gdje moramo surađivati, recimo, sa SDSS-om kojeg ne preferiram, ali surađivati moramo. Most i ovom prilikom pozivam, jer jasno da će HDZ sa svojom manjinskom, liberalnom opcijom graditi svoj blok, a Možemo! i SDP svoj, pa je jedino odgovorno prema Hrvatskoj da i mi gradimo svoj, smatra Penava, pojašnjavajući da u tom bloku vidi i “suvereniste”.

Zbog moguće buduće suradnje s Mostom, nije htio objaviti kojim je novinarima i medijima Nikola Grmoja slao poruke, jer, kako reče, “najviše me strah tog da nemam s kime razgovarati, htio bih da me Božo Petrov razuvjeri”, poručio je.

Govoreći o novom Zakonu o izbornim jedinicama koji HDZ radi samostalno, ignorirajući oporbu i pravne stručnjake, čelnik DP-a kaže:

– Hrvatska se nalazi u opasnom ambijentu i vremenu. Dobro je kolega iz SDP-a rekao (omaškom), Vučić umjesto Plenković. Ali opis cijele situacije koja stoji iza ovoga ocrtava obrise tog diktatorskog i totalitarnog, otprilike se sve svede na sintagmu, država to sam ja.

Smatra da Plenković ima autokratske tendencije, ma koliko stalno mantra o europskim vrijednostima, on više nije ni lijevo ni desno, njegova priča ima autokratski karakter, kazao je Ivan Penava u Nu2.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI