Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Napokon zajednička kolona sjećanja u Jasenovcu: Plenković i Milanović se ignorirali, Kraus zamjerio Pupovcu i Kajtaziju da nisu učinili ništa kako bi ZDS bio dio kaznenog zakona…

Napokon zajednička kolona sjećanja u Jasenovcu:
Plenković i Milanović se ignorirali, Kraus zamjerio Pupovcu i Kajtaziju da nisu učinili ništa kako bi ZDS bio dio kaznenog zakona…

Na 78. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac, napokon jedna zajednička komemorativna kolona sjećanja. Državni vrh, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, preživjela zatočenica logora Nevenka Končar i članovi obitelji jasenovačkih stradalnika, svi su zajedno hodali u koloni od Memorijalnog muzeja do Kamenog cvijeta pod kojim su položili ruže i odali počast žrtvama ustaškog režima.

Foto: katarina Brečić, N1

Lani je predsjednik Republike Zoran Milanović izdvojeno odao počast žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu kao i predstavnici židovske nacionalne manjine, no ove godine svi su se našli u istoj koloni. Doduše, između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića nije bilo nikakve komunikacije ni razmjene pozdrava,  tek ignoriranje, ali, bili su tu u istom danu, na zajedničkoj komemoraciji. Zajedno su odali počast logorašima, njih 600 preostalih u logoru, koji su 22.travnja 1945. krenuli u proboj iz koncentracijskog ustaškog logora u kojem su ljudi  mučki ubijani zbog vjere, nacionalne pripadnosti ili ideoloških uvjerenja. Proboj je preživjelo samo stotinjak logoraša.

Ognjen Kraus iz Kordinacije židovskih općina, prozvao je Milorada Pupovca i Veljka Kajtazija, manjinske predstavnike Srba i Roma, koji, kako tvrdi Kraus, nisu učinili ništa, iako su dio vladajuće koalicije, da se donese Kazneni zakon koji bi sankcionirao ustaški pozdrav i simbole. No, ipak su odlučili biti dio zajedničke kolone sjećanja jer su, prenosi N1, dobili poziv od Javne ustanove Jasenovac, od gospodina Pejakovića čiji rad, kako je rekaoKraus, izuzetno cijeni.

-S druge strane, koliko vidim svi su se odazvali. Godinama inzistiramo na stvarima koje se ne događaju. Inzistiramo da se uvedu u zakon ustaški simboli i sve što tome pripada, a to znači prestanak falsificiranja povijesti, prestanak s negiranjem Jasenovca i drugih ustaških logora- kazao je Kraus, potvrđujući da nekih pomaka zadnjih godina ima, ali ono bitno što su tražili nije napravljeno, ustvrdio je.

-Donesena je samo izmjena Prekršajnog zakona, to je samo kozmetika zakona iz SFR Jugoslavije. Samo su povećane kazne, a ne zna se na što se te kazne odnose- konstatirao je Kraus.

Smatra da je policija učinila dosta u zadnje vrijeme, ali ne i sudovi, a pri svemu, posebno je naglasio, “nismo u tome imali podršku koju sam ja očekivao od naših supatnika – Roma i Srba. Smatram da nisam imao podršku jer ako se nisu potrudili, a imaju svoje predstavnike u Saboru i Vladi, mogli su nešto učiniti da taj zakon dođe u proceduru. Vuk izjeo magare “-zaključio je Kraus ne štedeći kolege ” manjince” koje je i otvoreno, poimenice prozvao, adresirajući svoje kritike izravno na kMilorada Pupovca i Veljka Kajtazija.

Ipak, unatoč nedovoljnom napretku, predstavnici židovskih općina bili su ove godine u istoj koloni s predstvnicima Vlade, Sabora i Pantovčaka, što su zadnjih godina izbjegli ubog nezadovoljstva odnosom vlasti prema rehabilitaciji ustaškog režima. Ove godine su popustili i odazvali se u zajedničku kolonu  zbog izmjena Prekršajnog zakona koji prevdviđa drastično sankcioniranje pokliča Za dom spremni, novčanom kaznom i do 4000 eura.

Na sasvim jasne Krausove kritike SDSS-ov Milorad Pupovac je tek kazao: “Dobro je biti u koži dežurnog krivca i za desnicu i za ljevicu, i za neprijatelje, i za prijatelje, no tu kožu nikome ne bi poželio ni dao”, rekao je.

Kazao je i da drakonske prekršajne kazne umjesto prekvalificiranja primjerice ZDS u kazneno djelo, predstavljaju “polukorak do rješenja”. A što se tiče zabrane korištenja ustaških sibola i pozdrava u javnom rpostoru, to ovisi o zrelosti društva, koliko je ono za taj korak spremno. A ” ovo društvo je u nizu stvari spremnije za nešto drugo, a ne za to da se suoči s nasljeđem ustaštva koje još uvijek živi unutar njega”, ocijenio je Pupovac.

Predsjednik Saveza antifašistićčkih boraca i antifašista Franjo Habulin također nije zadovoljan izmjenama Prekršajnog zakona te u tom smislu ističe da bi, kao što je slučaj u Njemačkoj i Austriji, isticanje fašističkih pozdrava i znakovlja trebalo biti u kaznenom zakonu.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković smatra da je važno u javnom prostoru stvarati novu kulturu, kulturu dijaloga i jasnih osuda totalitarnih režima pod čijim su se vodstvom događale strahote poput onih u Jasenovcu. A što se tiče ZDS koji bi trebao biti obuhvaćen kaznenim zakonom, Plenković tvrdi da je ZDS i danas zabranjen, a ovim izmjenama Prekršajnog zakona samo su povećane kazne koje će odvratiti od klicanja ZDS mnoge koji su tome danas skloni.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković ocijenio je iznimno važnim da su ove godine  na komemoraciji bili svi zajedno i nada se, rekao je, da će to biti model po kojem će se komemorirati žrtve Jasenovca svake godine.

U Jasenovcu je bio i zagrebački gradonačelnik Tomsilav Tomašević koji je podsjetio da je u Zagrebu, pored Glavnog kolodvora lani otvoren Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, a gradska vlast se bavi preimenovanjem zagrebačkih ulica i trgova nazvanih po osobama povezanim s ustaškim režimom. I Tomašević misli da izmjene Prekršajnog zakona nisu rješenje za korištenje ustaškog pozdrava jer je prevelik manevarski prostor ostavljen sucima da interpretiraju je li to, ili nije, govor mržnje, u što za njega nema nikakve sumnje. Spomenuo je i recentno klicanje ZDS u Saboru zbog čega ga je, kazao je, bilo sram, ne radi njega samog, nego radi onih koji su to činili.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI