Neovisni novinarski portal
28.2.2024.
Vlada / zdravlje
Ministar Beroš brani se od liječničkih zahtjeva pandemijom i potresom, kao da je zaboravio da je od njega prošlo pune tri godine!?

Ministar Beroš brani se od liječničkih zahtjeva pandemijom i potresom, kao da je zaboravio da je od njega prošlo pune tri godine!?

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao se u ponedjeljak s krovnim liječničkim udrugama ne bi li s njima pokušao dogovoriti “primirje”nakon velikog prosvjeda u Zagrebu i najave štrajka. Liječnici su odlučni: ili će im ministar dati rokove unutar kojih će njihovi zahtjevi biti ispunjeni, ili slijedi štrajk! A ministar Beroš nije im mogao dati što su tražili, bar ne ovog ponedjeljka. “Teško je govoriti o rokovima u ova potresna i pandemijska vremena”, izjavio je Beroš kao da je zaboravio da su od potresa prošle pune tri godine! Time zasigurno nije pridonio stišavanju eskalirajućeg liječničkog nezadovoljstva. Možda tek intenzivirao pripreme za štrajk…

Nakon sastanka s predstavnicima krovnih udruga Beroš je tronuto izjavio:

-Udruge inzistiraju na rokovima. Sami smo se obavezali na neke od njih, no donošenje zakona u ovakvim vremenima zahtjevno je pa je teško govoriti o rokovima. Nakon dodatnih konzultacija ću razmisliti hoću li ući u proces obećavanja rokova. Imamo jasno viđenje unapređenja sustava i tu nema puno razilaženja- kazao je, priznajući da se oko rokova mora konzultirati s Vladom. Najzanimljivije od svega je da se branio od liječničkih zahtjeva pandemijom i potresom, kao da je zaboravio da je od potresa prošlo pune tri godine!?

Usput, liječnici su ministru ponovili svoj zahtjev da ih napokon primi premijer Plenković, no, ni o tome ministar nije mogao baš ništa reći, kamoli obećati. Razgovor je, pak, ocijenio konstruktivnim i boljim od onog zadnjeg. Ne vidi zašto bi bio problem sačekati koji tjedan ili mjesec, umjesto da prijete štrajkom, a “ja ih pitam je li to legalno”, kaže Beroš, “jer dvije suprotstavljene strane moraju proći najprije proces mirenja”. Ministar ne razumije, čudi se da netko može govoriti da nema pomaka  nakon što je donesen zakon, 922 raspisane specijalizacije itd.

-Mislim da smo svi svjesni situacije u sustavu zdravstva i da smo naznačili puteve, pa se nadam da ćemo svi skupa njima i krenuti- rekao je pomirljivo i demagoški.

Što su čuli na ovom sastanku s ministrom, čuli su i dosad, komentirala je sastanak krovnih liječničkih udruga i ministra Beroša doktorica Renata Čulinović Čaić iz HLS-a. Ministar je razgovor počeo rezolutnim odbijanjem rasprave o datumima, potom je reterirao i obećao o tome konzultirati se s Vladom, jer, kako je priznao, on ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje, a upravo to je bio i razlog zašto su liječnici inzistirali na tome da ih primi, i uključi se u rješavanje problema, predsjednik Vlade. Kako bilo, Čulinović Čaić poručuje: Djela, a ne riječi!

Hoće li biti štrajka liječnika ili neće znat će se do kraja tjedna, ali kako sada stvari stoje, čini se da im drugo ne preostaje.

-A dok se mi sastajemo, razgovaramo, pregovaramo, nama ljudi odlaze- dodala je rezignirano Čulinović Ćaić čudeći se zbog čega je problem premijeru primiti predstavnike liječničkih udruga, u čemu je problem, pita se.

Osim što izostaju djela, ovog puta su izostali i rokovi, kazao je nakon sastanka s ministrom Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a, dok je predstavnica KoHOM-a Nataša Ban Toskić ispravila ministra a propos specijalizacije te konstatirala da je na današnji dan na specijalizaciji, prema demografskom atlasu Hrvatske, 291 liječnik iz obiteljske medicine, što je žalosno mali broj. To je, međutim, pokazatelj iznimno niskog interesa za tu granu medicine koja je u kadrovskom propadanju. Hoće li se taj negativni trend nastaviti ovisi o Vladi, konkretnije o premijeru, ocijenila je Ban Toskić.

Pitanje je, doista, zašto Plenković izbjegava i ignorira liječnike…

Tags: ,

VEZANE VIJESTI