Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
INTERVJUI
Lusijana Magaš o životnoj borbi svoga 16-godišnjeg Karla : Budite i dalje naša velika podrška, jer dobro je činiti dobro…

Lusijana Magaš o životnoj borbi svoga 16-godišnjeg Karla :
Budite i dalje naša velika podrška, jer dobro je činiti dobro…

Lusijana Magaš iz Vinjerca pokraj Zadra u razgovoru za TRIS govori o borbi svog sina Karla koji je odlučan pobijediti opaku bolest. Uz ljubav i podršku, sve je lakše. Zato se Lusijana nesebično daje i ne pomišlja odustati od borbe za budućnost svoga Karla.

-Kako biste se u najkraćem predstavili našim čitateljima?

Ja sam Lusijana Magaš, majka 16-ogodišnjaka Karla Magaša koji vodi borbu s opakim tumorom. Ta bolest oduzela mu je najljepši dio djetinjstva koje nije mogao provoditi uživajući sa svojim vršnjacima. Ali nikad nismo i nećemo odustati u borbi za ono najdragocjenije, a to su zdravlje i život. Jednostavno uz Karlovu opaku bolest i brigu o njegovom mlađem bratu Mihaelu nisam u mogućnoti raditi, nego sam na bolovanju i sve vrijeme posvećujem liječenju moga sina.

-Recite nam nešto više o dijagnozi i koliko već traje?

Karlo boluje od osteosarkoma (tumor kostiju) čije se žarište nalazi u kuku (ugrađena endoproteza) koji mi je dijagnosticiran 2019.godine. U prosincu 2019. godine započeli smo s prvim ciklusom kemoterapija dok je u travnju 2020. godine provedena resekcija tumora i ugrađena je endoproteza. Do današnjeg dana prošao je  na desetke ciklusa kemoterapija, nakon kojih redovito kontroliramo stanje bolesti koja je nepredvidiva, u što smo se uvjerili sredinom srpnja 2021. godine kada su otkrivene metastaze na plućima. Uz stalni protokol liječenja kemoterapijama, uzima prirodni lijek za imuno sistem koji u udarnoj dozi (120 dana) košta oko 50.000 kn. Učestali odlasci u Zagreb, imuno sistem te ostali lijekovi koštaju previše te jednostavno naša obitelj to sama ne može financirati. Ljudi dobroga srca pomogli su nam do sada dosta puta u financijskom smislu i s porukama podrške. Kao što svi već dobro znate, ovo je bolest koja iziskuje dosta troška, strpljenja i vremena, zato nam je potrebna stalna pomoć.

-U kojoj fazi je liječenje? S obzirom da već duže vrijeme prikupljate novac za liječenje, pojasnite nam koliko košta Karlova terapija i liječenje?

Liječenje je neprekidni proces koji traje od početka naše borbe, kemoterapije, vježbe, odlasci na kontrole, savjetovanje, imuno sistemi, razni preparati po preporukama doktora. Liječenje košta onoliko koliko imamo jer jednostavno imuno sistemi i razni preparati koje možemo uzimati koštaju onoliko koliko ste i koje ste spremni platiti. Što se tiče samog liječenja, Karlo je na daljnjem promatranju sa ortopedske strane. Mora se zaustaviti rast kako bi se smanjio rizik od aktivacije na minimum.

-Budući da vam briga oko Karlovog zdravlja oduzima puno vremena, imate li ikakve hobije? Što vas veseli?

Vjerovali ili ne. Moj najveći hobi kao majke je provođenje vremena sa svoja dva sina. Imamo malog psa koji nam je postao članom obitelji i bez kojeg ne možemo zamisliti niti jedan trenutak. Svaki slobodan trenutak provodimo zajendo, u razgovoru, šetnji, kavi i tada smo najsretniji jer smo skupa. Karlo obožava biciklizam te često vozi biciklu po okolnim mjestima.

-Imate li neke planove za budućnost?

„Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu“. To je rečenica koja opisuje ovaj naš križni put. Naš trenutno jedan jedini plan za budućnost je ozdravljenje, odnosno zdravlje. Ako to imamo, ništa nas ne može spriječiti da ostvarimo sve svoje obiteljske planove, a to su normalan život, školovanje, posao, stvaranje obitelji i rješavanje stambenog pitanja.

-Što poručujete onima koji mogu utjecati na vaš bolji život?

Ovim putem zahvaljujemo se svim ljudima koji su nam do sada pomogli i koji nam svakodnevno pomažu. Vjerujte nam, vaša pomoć nam je jako jako bitna i potrebna. Bez nje ne bi uspjeli postići ni neke dobre rezultate do sada, a ako smo postigli njih zašto se ne nadati onom najvećem, a to je pobjeda opake bolesti i pogled u daljnju svijetliju budućnost. Budite i dalje naša velika podrška jer dobro je činiti dobro.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI