Neovisni novinarski portal
27.5.2024.
iz š'benika / izborište
Jednopartijski izbori za mjesnu samoupravu: U nedjelju, 23. travnja u Šibeniku se biraju nova vodstva gradskih četvrti i mjesnih odbora, kandidati uglavnom iz HDZ-a !

Jednopartijski izbori za mjesnu samoupravu:
U nedjelju, 23. travnja u Šibeniku se biraju nova vodstva gradskih četvrti i mjesnih odbora, kandidati uglavnom iz HDZ-a !

Izbori za članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na području grada Šibenika bit će održani u nedjelju,  23. travnja. Izbori neće biti zahtjevni za birače jer je zastupljena uglavnom samo jedna stranka (HDZ), pa je sasvim jasno da će izborna pobjednica biti Hrvatska demokratska zajednica, na većini biračkih mjesta. Izbornim promatračima iz redova političkih stranaka kao i promatračima nevladinih udruga također će posao biti olakšan jer raznovrsnih lista za promatranje neće biti. Možemo zaključiti kako su nadolazeći travanjski izbori potpuno predvidljivi i po običaju pomalo dosadni.

Iako je broj političkih stranaka na izborima uglavnom sveden na jednu stranku, broj kandidacijskih lista je zaista impresivan. Gradsko izborno povjerenstvo za izbor članova vijeća GČ i MO utvrdilo je na sjednici održanoj 6. travnja kandidacijske liste za travanjske izbore. Kandidacijskih lista za grad Šibenik, vjerovali ili ne, ima četrdeset pet. Nositelji za trideset sedam lista dolaze iz redova HDZ – a, a njima će se suprotstaviti Koalicijske liste grupa birača samo u Zatonu, Raslini, Jadrtovcu, Boraji, Brodarici, Perkoviću, Žirju i na Meterizama.

Mjesni odbori Vrsno, Vrpolje, Slivno, Sitno donje, Podine, Perković, Mravnica, Lepenica, Goriš, Grebaštica gornja i donja, Danilo kraljice… samo su dio šibenskih mjesnih odbora za koje će se uskoro birati predsjednici.

Iako bi uloga mjesnih odbora u lokalnoj samoupravi trebala bi biti od iznimne važnosti upravo zbog neposrednog sudjelovanja i odlučivanja građana o zajedničkim potrebama i interesima koji su od javnog značaja, nažalost u praksi stvari stoje sasvim drugačije. Gradske četvrti i Mjesni odbori potpuno su marginalizirani jer ne postoje jasno definirane ovlasti, a mišljenje dobiveno od zbora građana obvezatno je samo za mjesni odbor i gradsku četvrt, a savjetodavno je za gradsko vijeće i gradonačelnika.

Nisu osigurana ni proračunska sredstava s kojima bi gradske četvrti i mjesni odbori mogli upravljati. Nadalje, u Gradu Šibeniku više ne postoji osoba zadužena za komunikaciju s gradskim četvrtima i mjesnim odborima za čije funkcioniranje bi trebale biti osigurane mjesne prostorije. Saznajemo kako svi mjesni odbori nemaju adekvatne prostore za rad, primjerice gradska četvrt Crnica, pa se zbor građana nema gdje sastati kako bi se raspravljalo i izjašnjavalo o potrebama i interesima građana.

Kad sve sagledamo, gradskoj oporbi očito se ne izlazi na travanjske izbore koji bi trebali biti od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu koja je demokratski orijentirana.

Ni građani ozbiljno ne doživljavaju izbore za predsjednike Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora pa će izlaznost biti sigurno niska kao i prethodnih, izbornih godina. Ispod 10 posto!

Travanjski izbori održati će se samo pro forma, jer kako ozbiljno shvatiti izbore za MO i GČ čiju ulogu ozbiljno ne doživljava ni sama lokalna vlast koja će iz gradskog proračuna financirati nebitne izbore.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI