Neovisni novinarski portal
26.9.2023.
aktivisti / civilno društvo / žene
Noćni marš-8.mart : Muškarci koji kleče zabrinuti za svoju muževnost samo jačaju otpor žena!

Noćni marš-8.mart :
Muškarci koji kleče zabrinuti za svoju muževnost samo jačaju otpor žena!

Feministička udruga fAKTIV organizator je ovogodišnjeg osmomartovskog Noćnog marša središtem Zagreba koji se održao pod sloganom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”. Žene su ponovo defilirale gradom poručujući da su i dalje neravnopravne i da na to neće nikad pristati, a prigodnim ružama taj jedan dan u godini ništa suštinsko se ne rješava. Marširalo se i u Rijeci, Splitu, Šibeniku, Puli, Osijeku, od Ljubljane do Podgorice, od Bihaća do Beograda, od Tirane do Skopja, kako je to rekla organizatorica zagrebačkog marša Ana Lovreković, naglašavajući kako feministička borba mora biti internacionalna.

Na zagrebačkom maršu, kako tvrde organizatori, okupilo se oko deset tisuća ljudi, među kojima i neke poznate javne i političke osobe, poput novinarke Maje Sever, predsjednice Europske federacije novinara i Domagoja Hajdukovića, saborskog zastupnika, a i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, najavio je pridružiti se, zajedno sa suradnicima.

Sudionici marša krenuli su od Trga žrtava fašizma i marširali Ulicom Franje Račkog, Jurišićevom, Trgom bana Jelačića,  Gundulićevom, Masarykovom, Teslinom sve do Zrinjevca gdje je održano završno okupljanje i poslane poruke s ovogodišnjem Noćnog marša- 8. marta.

-Sve češće naš dom, ovo sigurno mjesto, izlaže nas smrti- čulo se sa Zrinjevca. Feministkinje su posebno naglasile koliko ekonomska kriza utječe na žene, jer obrazovanje, zdravstvo i usluge, sektori u kojima su žene najzastupljenije, najviše pate u krizi. A ekonomska ovisnost o muškarcima često je razlog zbog kojeg žene  ne mogu otići iz nasilne veze i platiti troškove sudskih postupaka.

-Borimo se protiv sistemnskog, ekonomskog i obiteljskog nasilja. Ovakva noć naša je moć- poručile su, zahtijevajući besplatan pobačaj i ukidanje priziva savjesti. Ne namjeravaju se nikome pravdati, a da moraju biti budne, svake prve subote u mjesecu podsjećaju ih muškarci koji kleče na Trgu bana Jelačića zabrinuti za svoju muževnost. No, time samo jačaju ženski otpor.

-Nikada se nećemo pokoriti i pristati na život u strahu, samo je još jedna od poruka s ovogodišnjeg zagrebačkog Noćnog marša.

U pozivu za marš, iz fAKTIV-a  su poručili da ove godine idu na ulice marširajući, a sutra će štrajkajući.

-Bolno smo svjesne da država nije tu za nas. Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima. Nasilje raste, a prvi su na udaru oni za koji društvo najmanje brine. Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Govore nam da ne hodamo mračnim ulicama zbog opasnosti, već da se vratimo u sigurno, u četiri zida nuklearne obitelji, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo “iz ljubavi”, a kad taj ljubavni ugovor prekršimo, naši domovi postaju mjesta premlaćivanja, prisile i prijetnje- navode u mobilizirajućem pozivu na marš aktivistkinje fAKTIV-a, jer, kako ističu, svakodnevica im govori da druge opcije do štrajka – nema.

-Zato marširajmo prema ženskom štrajku, makar i malim koracima. Uhvatimo korak s onima koji štrajkaju i prosvjeduju jučer i danas: s radnicama Orljave koje su nakon više od godine dana borbe izborile svoje otpremnine, radnicima Čistoće koji su pokazali što znači radnička solidarnost i otpor prijetnjama, platformskim radnicima koji podižu glas protiv nesigurnih radnih uvjeta, zdravstvenim radnicama i radnicima koji nakon godina upozoravanja na rad preko norme i ignoriranja problema najavljuju da su spremni štrajkati. Marširajmo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zaštititi slabije.

Ne treba strepiti od štrajka, kažu, a uostalom već godinama tisuće marširaju za besplatan pobačaj, za ukidanje priziva savjesti u javnim bolnicama, za vraćanje prava na pobačaj u Ustav. Nema feminističke borbe koja jače veže žene od borbe za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, a ne kolo sreće koje vrtimo od bolnice do bolnice, od liječnika do liječnice- poručuju feministkinje koje žele živjeti od svog rada, a ne preživljavati, koje žele društvo u kojem neće nesretne i gladne umirovljenice po kontejnerima tražiti ostatke hrane, migrantkinje na granicama biti prebijane i bacane natrag u rijeke, a transrodne osobe ugrožavane, bilo u Saboru, na ulici ili online.

Mizoginistima, onima što kleče i mole, obiteljašima i transfobima također su poslale poruku- nećete nas prestrašiti ni ušutkati! Bit ćemo još glasnije, solidarnije i odvažnije. Svakim  danom sve više žena diže glas, bore se zajedno svjesne da ih čekaju još godine borbe i rada, ali, feministički štrajk, poručuju, te je borbe vrijedan.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI