Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
Kut: azimut
Azimutovih deset: ‘Briljantno i neprocijenjivo’

Azimutovih deset:
‘Briljantno i neprocijenjivo’

Klub Azimut u Šibeniku danas slavi deset godina postojanja. Šibenski klub, koji je epicentar vrijednih društvenih i kulturnih zbivanja u Šibeniku, jugu Hrvatske i šire, nije običan klub, koncerni podij, šank i tome slično. U deset godina, Azimut je prošao put od isključivo koncertnog prostora ili, pak, kulturnog inkubatora, kako mu se tepalo već u prvim godinama postojanja, do nezavisnog kulturnog centra koji je, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, dobio i priznanje Grada Šibenika za „izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života Šibenika“. Nagrada uručena prošle godine bila je uvertira u slavljeničku 2023. godinu i današnju subotu 18. ožujka, kada se očekuje veliki rođendanski party uz domaće glazbene snage.

„Azimutovih deset” je ni više ni manje nego deset godina neprekinutog rada nezavisnog kulturnog centar Azimut u Šibeniku koji je kroz desetljeće rada upisao zavidan broj različitih kulturnih programa od glazbe, preko likovnih i fotografskih izložbi do gostujućih festivalskih programa i filmskih projekcija.

„Tijekom tih deset godina organizirali smo gotovo dvije tisuće raznih događaja, ugostili preko pet tisuća umjetnika i zabavili više od tristo tisuća naših posjetitelja. Rušili smo predrasude i stereotipe, spajali ljude i bili aktivni sudionici renesanse kulture u Šibeniku”, rezimirali su iz Azimuta

-Zbog prirode posla kojim se bavim zadnje tri godine, i obveza koje imam tijekom ljetnih mjeseci, rijetko sam u tom periodu boravio u Šibeniku. Glavna mi je motivacija za dolazak u rodni grad bila posjet roditeljima i vjerojatno se uopće ne bih spuštao do njegovog centra da ne postoji Azimut. U pitanju je, kako to običavam reći, endemski primjer privatnog ulaganja u kulturu na razini čitave zemlje i genijalno koncipiran nezavisni kulturni centar kakav, koliko je meni poznato, ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj. Briljantno i neprocjenivo”, kazao je festivalski i koncertni promotor, Mate Škugor, kojemu hrvatska publika duguje festivale poput No Jazz Festivala, Terranea i SuperUha uz pregršt sjajnih koncerata.

Ulaznice za večerašnji rođendansku proslavu, ograničen broj njih, goste čekaju na šanku kluba.

Slavljenički program potrajat će kroz cijelu godinu kroz koncertni program „10 za 10” što je azimutovih deset koncerata za deset godina rada.

Tags:

VEZANE VIJESTI