Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
EKOLOGIJA / klima(nje)
Pomor tuljana na plažama Kaspijskog jezera

Pomor tuljana na plažama Kaspijskog jezera

Klimatske promjene svakodnevno uzimaju danak prirodnom poretku stvari, flori i fauni, našem prirodnom okruženju, sve zbog egoizma i pohlepe onih najbogatijih među nama. Žrtve su sve češće i tuljani, kojih je, prema mjesnom ministarstvu za ekologiju, na plažama Kaspijskog jezera u Rusiji pronađeno najmanje 2500 uginulih. Kako prenosi N1 pozivajući se na Hinu, još uvijek je uzrok nepoznat.

Nesretne, uginule životinje pronađene su na kilometrima dugoj obali Dagestana, objavilo je u nedjelju ministarstvo te ruske republike, navodeći da se uzroci pomora istražuju.

“Glavni” uzrok, smatra direktorica Ruske agencije za praćenje prirode Svetlana Radionova, moglo bi biti gušenje zbog istjecanja plina iz Kaspijskog jezera. Prvi rezultati analiza očekuju se krajem tjedna, a vjeruje se da će pokazati je li zagađenje vode bilo uzrok pomora.

Nije ovo prvi takav incident, jer na plažama Dagestana i Azerbajdžana sličan incident dogodio se i potkraj 2020., kada je pronađeno oko dvije tisuće uginulih tuljana.

Početkom 20.stoljeća u Kaspijskom jezeru je, prenosi Hina, živjelo više od milijun kaspijskih tuljana, danas, međutim, teško da ih je više od 68 tisuća, ili jedva 7 posto je preživjelo, pa je jasno zašto Međunarodna unija za očuvanje prirode tu vrstu smatra ugroženom. No, nisu ugroženi samo tuljani. Sve je više biljnih i životinjskih  vrsta na dugom, dugom popisu onih koje pomalo nestaju…

Izvor: mediadrumimages/TalvinderChohan / Media Drum World / Profimedia

Tags: ,

VEZANE VIJESTI