Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
MEDIJI / novinarstvo
UN-ova konferencija o zaštiti novinara u Beču: U zadnjih deset godina ubijeno je gotovo tisuću novinara, a još toliko ih je zatočeno u zatvorima!

UN-ova konferencija o zaštiti novinara u Beču:
U zadnjih deset godina ubijeno je gotovo tisuću novinara, a još toliko ih je zatočeno u zatvorima!

U organizaciji UN-a i austrijskog ministarstva vanjskih poslova, u Beču je , u povodu desete godišnjice UN-ova akcijskog plana za sigurnost novinara, održana konferencija o zaštiti novinara koji su sve ugroženiji u ovom svijetu čiji se prostor slobode opasno sužava. To najbolje ilustrira podatak da je gotovo tisuću ubijenih novinara u zadnjih deset godina, koji je na konferenciji iznio visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Novinari su, nažalost, danas laka meta, jer u borbi za istinu, za medijske i ljudske slobode, mnogima staju na žulj, i mnogi ih žele ušutkati kako bi zaštitili svoje privatne interese, razumije se, pretpostavljene javnim.

U proteklom desetljeću novinari nisu samo ubijani, više od tisuću završilo ih je po zatvorima, a oni koji su na slobodi nerijetko je plaćaju visokim odštetnim tužbenim zahtjevima tzv.oštećenika kojima je iznošenje u javnost  istine o njihovom djelovanju, navodno, nanijela teške “duševne boli”.

Na dramatične brojke ubijenih i zatočenih novinara povjerenik UN-a Turk konstatira da su neprihvatljive. Ma koliko da u novije vrijeme broj ubijenih novinara pada,  još uvijek je izuzetno visok, pa se čini da su novinari diljem svijeta, zbog posla koji rade, na nekoj vrsti prve linije bojišta.

UN-ov povjerenik za ljudska prava zadovoljan je, međutim, već i time što su od donošenja akcijskog plana za sigurnost novinara u pedesetak zemalja ojačani ili tek stvoreni mehanizmi za zaštitu i sigurnost medijskih profesionalaca. Unatoč tome što je broj ubijenih novinara u padu, Turk smatra da treba uložiti znatno više napora u njihovu zaštitu, jer je, kako je rekao, “svaka prijetnja novinarima, prijetnja mojim pravima, vašim pravima i svačijem pravu na slobodu informiranja, mišljenja i izražavanja”.

S konferencije u Beču, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava je poručio da se vlasti moraju aktivnije boriti protiv nasilja prema novinarima koji su doista poput “nezaštićene divljači”. Od 2006., naveo je, samo je 13 posto ubojstava povezanih s medijima uspješno procesuirano. A to govori kakav je odnos društva prema medijskim profesionalcima i njihovim slobodama koje svaka vlast, pa i ona najdemokratskija, pokušava reducirati, staviti pod kontrolu, ugušiti kojekakvim mjerama zastrašivanja novinara. Bilo ugrožavanjem njihovog fizičkog integriteta ili udarom na njihov materijalni status, odnosno- cenzurom, koja preventivno generira i autocenzuru.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI