Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
wheels on fire
OSI i muke s parkiranjem: Kad zdravi parkiraju na mjesta za OSI, prigovorite li, čekaju vas uvrede, jer”samo su na dvije minute otišli u dućan”…

OSI i muke s parkiranjem:
Kad zdravi parkiraju na mjesta za OSI, prigovorite li, čekaju vas uvrede, jer”samo su na dvije minute otišli u dućan”…

Ovo je tema koja je još uvijek gorući problem današnjice što se tiče OSI, a koji nije ni približno riješen. Mnogo puta sam  bio u situaciji da na parkingu na svim parkirnim mjestima za OSI bude parkiran auto i to ne bi bilo ništa zabrinjavajuće  da svi imaju znak pristupačnosti, ali problem je što nijedan najčešće NEMA! Da, dobro ste pročitali- nema. I kad uspijete uhvatiti vlasnike takvih automobila na licu mjesta i pitate ih zašto su tu stali, najčešći je odgovor: Pa samo minut sam da uzmem ovo i ono… Takvima ne pomaže ni kazna od 300 do 500 kuna kakve su sada trenutno, koliko sam upućen, jer će to vrlo brzo ponoviti. Nažalost…

Rješenje koje se nameće su strože novčane kazne i po mogućnosti kazneni bodovi za takve, pa bi onda vidjeli da li bi se tako olako odlučili parkirati na mjesta za OSI. To je jedino što može pomoći jer mnogo puta kada i pitate osobu zašto je tu parkirala, a nema znak, dobijete salvu uvreda i kojekakvih pogrdnih riječi.

Kada idem na posao u Središnju knjižnicu i onda na ulazu, koji je samo za djelatnike i Bibliobus, parkiraju ljudi koji kažu “samo smo dvije minute otišli u dućan”, pa ti na sred ceste čekaj da se „gospodin savjesni“ pojavi i makne auto i još te onako ljutito gleda i izvrijeđa, iako ti je znak pristupačnosti na vidljivom mjestu unutar auta.

Naravno da smo uz pomoć ravnateljice knjižnice i u dogovoru s Gradom Zadrom pokušali naći adekvatno rješenje u vidu podebljavanja znaka zabrane na tlu pored ulaza i stavljanja dodatnog znaka pored, ali to nažalost nije dugoročno riješilo stvar. Jedino što može na duže staze riješiti problem, kako znamo iz isustva, jesu strože kazne. Tako ćemo postići koliku- toliku kulturu prometa, a OSI će  moći ravnopravno pristupiti svemu što im treba, umjesto da izvode vratolomije, i u onako teškom fizičkom stanju, zaobilazeći nepropisno parkirani auto.

Zar nam treba da se još više unazadimo zbog toga što ovdje vlada „balkanski mentalitet – PARKIRAJ GDJE HOĆEŠ I KAKO HOĆEŠ?!

Ako su jedino rješenje drakonske  kazne za siguran i ravnopravan život osoba s invaliditetom u prometu, a očito jesu, onda je krajnje vrijeme da se to počne provoditi, ne želimo li da sigurnost OSI bude dovedena u pitanje!

VLADAJUĆI, VRIJEME JE ZA HITNE PROMJENE JER ZNAKOVI, OČITO, NISU DOVOLJNI!

Ilustracija

Tags: ,

VEZANE VIJESTI