Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
klima(nje)
COP 27 i klimatski sporazum: Dogovoreno osnivanje namjenskog fonda za siromašne koji trpe najveće štete od globalnog zatopljavanja, ali…

COP 27 i klimatski sporazum:
Dogovoreno osnivanje namjenskog fonda za siromašne koji trpe najveće štete od globalnog zatopljavanja, ali…

U egipatskom Sharm  El Sheikhu, na Godišnjoj konferenciji UN-a o klimi, COP 27, postignut je djelomičan klimatski sporazum. U nedjelju je usvojena rezolucija kojom se najavljuje osnivanje fonda za financiranje siromašnih zemalja koje su pretrpjele znatne štete od posljedica klimatskih promjena. Prema rezoluciji bogate države obvezuju se s milijardama dolara pomoći zemljama u razvoju u borbi s klimatskim promjenama i njihovim štetama koje u najznačajnijoj mjeri trpe siromašni.

Nažalost, ni ovo UN-ovo okupljanje, poznato pod nazivom COP 27, nije rezultiralo odlukom o potpunom prelasku na obnovljive izvore energije, nego je naprotiv u konačnom tekstu sporazuma ostao i prirodni plin i fosilna goriva, iako su generatori globalnog zatopljenja.

Zbog te činjenice, piše Politico a prenosi tportal, ostao je gorak okus pobjede zelenih aktivista, koji ne mogu biti sasvim zadovoljni postignutim. Doduše, ohrabruje glavno postignuće summita, sporazum o osnivanju prvog svjetskog fonda za plaćanje klimatskih šteta ranjivijim, siromašnijim državama koje zbog klimatskih promjena trpe najviše, ali za aktiviste to nije dovoljnan rezultat ovog summita.

Naposljetku, i svi konkretni detalji o funkcioniranju budućeg globalnog fonda za siromašne u borbi s klimatskim promjenama, bit će definirani tek iduće godine na novom summitu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sporazum o osnivanju namjenskog fonda za klimatski najugroženije zemlje, nije donesen ni brzo ni lako. Pregovori su bili teški i mukotrpni, a trajali su cijelu noć. Ali, isplatilo se, jer pobjeda je to onih zemalja kojima zbog posljedica globalnog zatopljavanja prijeti nestanak. U tom smislu, “ovo je mala pobjeda za čovječanstvo”,  kazao je Avinash Persaud, premijerov savjetnik za klimu s Barbadosa.

Nažalost, bogati dio svijeta i dalje se nije spreman odreći fosilnih goriva, ma koliko ugrožavaju opstojnost Planete.  U konačnom tekstu sporazuma, prenosi tportal, dade se iščitati da bi energija “niskih emisija” trebala biti dio svjetskog odgovora na porast mora i rast temperature. A takva se formulacija može različito interpretirati, ali bez sumnje podrazumijeva nuklearnu energiju i neke oblike vodika. S druge strane, zagovornici prirodnog plina upozoravaju da on proizvodi manje zagađenja ugljičnim dioksidom nego ugljen i nafta. Oko toga nema suglasja pa neki smatraju da niske emisije nikako ne bi trebale uključivati prirodni plin.

Kako se poruka o energiji “niskih emisija” našla u konačnom tekstu klimatskog sporazuma ostala je nepoznanica, ali mnogi smatraju da je time umanjen značaj potignuća ovogodišnjeg COP-a. I dok egipatski diplomat Wael Aboulmagd smatra da pod sintagmom “niske emisije”, ne treba nužno podrazumijevati i plin, ali da će svaka zemlja morati koristiti sve izvore energije koje ima dok ne prijeđe na čišće, obnovljive izvore, dotle, znakovito, američka delegacija odbija komentirati što bi značila “niska emisija”. U svakom slučaju, mogo bi to biti “kukavičje jaje” ovogodišnjeg COP-a…

Klasično, najbogatiji su u pravilu i najveća brana dosljednoj tranziciji s fosilnih na obnovljive, čiste i zdrave izvore energije, jer kao i uvijek, prije svega štite interes krupnog kapitala koji u toj prljavoj industriji zarađuje bilijune.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI