Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
Nu2
Tomislav Tomašević u Nu2: Sram me je kako izgleda Dinamov stadion u koji je za 20 godina ulupano 800 milijuna kuna, dovoljno za izgradnju dva nova stadiona!

Tomislav Tomašević u Nu2:
Sram me je kako izgleda Dinamov stadion u koji je za 20 godina ulupano 800 milijuna kuna, dovoljno za izgradnju dva nova stadiona!

Neispunjena predizborna obećanja, problemi s odvozom otpada, gradski prijevoz, nova bolnica, Dinamov stadion, demokratizacija Dinama, teme su i pitanja na koje je prvi postljetni gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 , zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašaević, pokušao odgovoriti, izložen doslovce rafalnoj paljbi voditelja Aleksandra Stankovića. Je li Tomašević prevario Zagrepčane ili ipak ostvaruje svoja obećanja, doduše, sporijom dinamikom od očekivane?

Pljačka stoljeća u Ini

Za početak, Tomašević je kratko prokomentirao najnoviju hrvatsku aferu- pljačku Ine radi koje je tzv. progresivna oporba odlučila zatražiti izvanredne izbore.

– Nema šanse da se tako nešto dogodi u bilo kojoj europskoj zemlji a da oporba ne traži političku odgovornost, odnosno ostavku Vlade– izjavio je Tomašević, pogotovo jer je glavni osumnjičenik u aferi član vladajućeg HDZ-a.

U toj priči postoje dva scenarija, dodao je, piše HRT: ili su osumnjičeni jako glupi, ili nisu glupi. U slučaju prvog scenarija, pitanje je kako je moguće da u ozbiljnoj korporaciji poput Ine glupa ekipa može ukrasti milijardu kuna, a da to nitko nije vidio, nitko nije znao. Drugi scenarij, smatra, značio bi da se to očito radilo i prije, a da se nije upalilo crveno svjetlo, pa su umiješani u ovu aferu mislili da mogu učiniti isto. Zagrebački gradonačelnik smatra da je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković politički odgovoran za tzv. pljačku stoljeća koja se dogodila u Ini, a eventualne prosvjede povodom afere podržat će ovisno o tome tko ih organizira i s kakvim zahtjevima.

Gradska plinara Zagreb i štetni ugovori

Nije krio bijes i revolt zbog situacije koju je kao gradonačelnik naslijedio, sa “štetnim” ugovorima koje je Gradska plinara Zagreb sklopila drugi dan od njegovog dolaska na čelo Grada, mimo njegovog znanja i suglasnosti, radi čega je, prenosi HRT, GPZO imao štetu od 400 milijuna kuna. Jedan od tih štetnih ugovora sklopljen je i s Inom. Kazao je kako imaju  nekoliko tjedana da zajedno s Vladom riješe problem GPZO-a.

Unatoč svim teškoćama, svim neugodnim iznenađenjima koja su ga dočekala dolaskom na mjesto gradonačelnika, Tomašević ne pristaje na konstataciju o neispunjenim predizbornim obećanjima koja se mogla čuti i u prilogu emitiranom u sklopu emisije. To nije točno, ustvrdio je, nije istina da ne ispunjavamo obećanja koja smo dali.

Recimo, kad je riječ o obećanju da će, kada njegova platforma Možemo! dođe na vlast Petar Pripuz i njegov CIOS izgubiti posao odvoza smeća, a činjenica je da je Pripuz i dalje u tom poslu prisutan, Tomašević napominje da CIOS grupa više ne zbrinjava glomazni otpad, već to čine gradska poduzeća, i na tome se godišnje uštedi 60 milijuna kuna.

– A kad smo to obećavali, govorilo se- rekao je Tomašević- da će glomazni otpad biti po ulicama, da nećemo uspjeti, da će u Sesvetama biti privremeno skladište koje će se pretvoriti u trajno… Ništa od toga nije se dogodilo- zaključio je.

Pripuz

Da, ali što je s biootpadom na koji Pripuz i dalje ima koncesiju, inzistirao je Stanković.

Točno je da Pripuz ima koncesiju, ali danas deset puta manje biootpada ide privatnicima, uključujući i CIOS, a 90 posto obrađuju sama gradska poduzeća. Dakle, koncesija postoji ali se ne konzumira…

Ovog trenutka Zagrepčanima ipak najviše glavobolje zadaje novi plan odvoza otpada koji stupa na snagu od 1. listopada, a prema kojemu građani moraju kupovati posebne ( plave ) vrećice za svoj miješani otpad po cijeni od 2, 4 i 8 kuna za vrećicu. No, gradonačelnik tvrdi da samo radi ono što je u svom izbornom programu i obećao.

– Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada, i to radimo- rekao je. Istina je, domeće, da u gradu postoje potpuno različiti modeli naplate i da će po novom sustavu biti uveden jedan- 45 kuna fiksne cijene plus vrećice koje se kupuju namjenski za odlaganje miješanog otpada a stoje od 2 do 8 kuna, ovisno o zapremini.

Kazne za neodgovorne

Na opasku voditelja da će dio građana po tom novom modelu plaćati odvoz smeća skuplje, što znači da će oni novim sustavom bit kažnjeni, Tomašević konstatira da je takvih kućanstava vrlo mali broj. Naravno, vjerojatno je da na početku neće sve idealno funkcionirati, i zato im je namjera građane najprije educirati i upozoravati, pa čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je pogrešno odložen otpad. Nastojat će, kazao je, da se kazne individualiziraju maksimalno, pa će nadzor nad spremnicima koji su na javnim površinama obavljati komunalni redari i nadzorne kamere. Nije ovdje namjera gradske vlasti da građane u stambenim zgradama pretvara u nekakve denuncijante, ali svima mora biti interes da se otpad pravilno odlaže. Jer, ako netko baci svoju vrećicu s miješanim otpadom u spremnik za plastiku, onda taj trud svih stanara da odvajaju otpad više neće vrijediti ništa.

Zbog toga će se čak otvarati nepravilno odložene vrećice s miješanim otpadom koji nije u službenoj ZG vrećici, kako bi se pregledom sadržaja, i nekih računa u vrećici, otkrio identitet onoga tko je to bacio u krivi spremnik i njemu će se razrezati cijela kazna- objasnio je, dodajući kako je nekima možda sve to smiješno, ali tako se to radi i u austrijskim, njemačkim, švicarskim gradovima i nikome nije smiješno.

Nikada u Zagrebu neće biti reda- ocijenio je- ako se svi zajendo ne počnu držati određenih pravila ponašanja. Kad razgovara sa stanarima višestambenih zgrada oni mu kažu da svega 5-10 posto ljudi stvara 90 posto problema u zgradi. I te ljude treba konačno početi kažnjavati, poručio je.

Dinamov stadion

Bilo je riječi i o obnovi nakon potresa, napose o kritikama zbog sporosti obnove. Tomašević na tu temu kaže kako mu je jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata bilo upravo to što nije krenula obnova privatnih zgrada u Zagrebu, ali za to je po zakonu odgovoran Fond za obnovu i Ministarstvo graditeljstva, naglasio je. Kad je, pak, riječ o obnovi javnih zgrada, netočno je da se pomak ne vidi, ustvrdio je.

– 1700 učenika se vraća u svoje škole od sutra nakon što su im te škole obnovljene. Kad smo došli, zatekli smo potpuni kaos s cjelovitim obnovama škola- rekao je Tomašević.

Tijekom razgovora dotakli su se i Dinamovog stadiona. Zagrebački klub idući tjedan  će u okviru Lige prvaka ugostiti Chelsea na Maksimiru i iskreno mu je, kazao je, neugodno kako taj stadion izgleda, a u 20 godina Bandićeve vladavine u obnovu tog stadiona ulupano je 800 milijuna kuna. Za taj su se iznos, smatra, mogla izgraditi dva nova stadiona. Po njemu, jedino rješenje je srušiti izgrađeno i graditi novi stadion. Nažalost, ni zemljište na Maksimiru nije imovinski-pravno “čisto”, jer dio pripada Crkvi i to se sad s Crkvom rješava. Ima dobre volje i gradonačelnik se nada da bi već idući mjesec moglo biti ozbiljnih pomaka, što je za njega osobno jako važno jer je 90-ih i sam kao pripadnik BBB-a dolazio na južnu tribinu.

Naslijeđeni kaos

Nevjerojatan je kaos koji je naslijeđen nakon duge vladavine Milana Bandića koji je bio izvan svake kontrole, požalio se.

– Koji god kamen dignem, nađem u najmanju ruku nered, ako ne i kriminal. I sad dodajte još na to i pandemiju, i potres, i inflaciju, i energetsku krizu- rekao je, kako prenosi HRT, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević  u emisiji Nedjeljom u 2.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI