Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
FESTIVALI
Deseti FALIŠ je otvoren: “Novinarstvo kao javno dobro ili korporativno zlo”, i još puno toga…

Deseti FALIŠ je otvoren:
“Novinarstvo kao javno dobro ili korporativno zlo”, i još puno toga…

Deseti Fališ, Festival alternative i ljevice u Šibeniku, je otvoren. Za početak,  štovatelji ovog zanimljivog događanja na kraju ljeta, mogli su pogledati, za Hrvatsku premijernu, izložbu fotografija “Sloboda do temelja” srbijanskog fotografa / novinara Miloša Cvetkovića Cveleta u galeriji Studija Krševan. Uz ostale, na izložbi su postavljene i fotografije stradanja Vukovara, a moći će se razgledati tijekom trajanja Fališa, svakog dana od 12 do 14 sati. Fališ se nastavlja u petak ( alternativno zbog moguće kiše ) u Kući umjetnosti Arsen, u 20: 00 sati, promocijom knjige Hajrudina Hromadžića “Leksikon tranzicije”, a u 21:00 o temi “Novinarstvo kao javno dobro ili korporativno zlo”govore Maja Sever, Goran Borković i Đurđica Klancir. Na kraju drugog festivalskog dana u 22:00 slijedi uvijek polemični, beskompromisni dr. Branko Sekulić s predavanjem “Bog, krv i tlo”.

Fališ, kako vidimo, ide dalje, svemu i mnogima unatoč. Jer, kako u svojevrsnom uvodu u ovogodišnji Festival reče njegov direktor Emir Imamović Pirke, “kada su u ljeto 2013. odlučili napraviti festival koji nije imao ime, koncept, lokaciju, financijsku konstrukciju i dovoljno vremena – početak rujna smo odabrali jer je u kolovozu vruće, u listopadu kiša, a Šibenik tada nije nudio ništa osim dvije-tri institucije pod krovom, sve i jednu neprikladnu – vjerovali smo da, možda, možemo uspjeti, ali nismo baš bili sigurni da ćemo i trajati.”

A baš to trajanje od punog desetljeća organizacijski tim najviše čudi jer nikada nisu imali pristojan proračun, financijska potpora uvijek je bila neusporedivo manja od kvalitete programskog sadržaja i konačno, “svaka budala male pameti i velikih ambicija pokušavala je na kritici FALIŠ-a postići nešto, nevažno je u odnosu na ono što je FALIŠ održalo. A održala ga je samo i isključivo publika: izuzetno brojna za ovakvu vrstu događaja, predana, zainteresirana i, što je najvažnije, aktivna i polemična. Nitko za sve ove godine nije došao na Malu ložu da dobije, nego da razmijeni mišljenje u civiliziranoj atmosferi u kojoj su se programi stapali s druženjima, a druženja pretvarala u visokointelektualne debate, barem dok vino ne učini svoje”, precizno Imamović opisuje što FALIŠ zapravo jest i kakva se to borba već deset godina vodi u rujnu na šibenskoj Maloj loži ( odnosno, po potrebi u Kući umjetnosti Arsen).

Tags: ,

VEZANE VIJESTI