Neovisni novinarski portal
8.12.2022.
PRIOPĆENJE
Možemo! : Osim smjene vlasti trebamo i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom!

Možemo! :
Osim smjene vlasti trebamo i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom!

-Svaka velika pljačka u Hrvatskoj ima isti potpis-poručili su u svom priopćenju iz platforme Možemo!  aludirajući na HDZ, a u povodu tzv. pljačke stoljeća, beskrupulozne krađe plina kojom je Ina oštećena za nevjerojatnih milijardu kuna! Možemo! stoga upućuje hrvatskoj vladi i Saboru vrlo konkretne zahtjeve koje smatraju da bi trebalo neodgodivo provesti. No, jasno je, kažu, da ozbiljnih promjena niti zaokreta neće biti s ovom strankom na vlasti…

-Nema više nikakve koristi od skandaliziranja nad još jednom aferom i još jednom pljačkom milijarde kuna koja je vezana za HDZ i njihov model upravljanja. Politički komentari, osude i snebivanja neće doprinijeti fundamentalnoj promjeni modela upravljanja ovom zemljom niti ozbiljnom zaokretu koji nam je potreban u energetskoj politici zemlje. Jasno je naravno da takvih promjena niti zaokreta neće biti s ovom strankom na vlasti- ocjenjuju, uz nadu da će istraga USKOK-a obuhvatiti i sve koji su po svojoj funkciji bili zaduženi za nadzor i regulaciju tržišta, kao i imenovanja u Ini: od članova Vlade do drugih državnih dužnosnika, ali i širu istragu unutar Ine jer nam je, kažu, teško povjerovati da je moguće da uprava kompanije koja se sastoji od predstavnika dvaju vlasnika i to vlasnika koji jedan prema drugom iskazuju nepovjerenje, nije ni na kojoj razini kontrole primijetila takvu vrstu transakcija.

-Ako želimo imati energetsku neovisnost zemlje, moramo krenuti u smjeru energetske samoodrživosti kućanstava.

Nije rat u Ukrajini jedini uzrok energetske krize, više nikad nećemo imati ranije niske razine cijena, a ova pljačka je dodatni signal da moramo prestati tretirati energetiku kao business as usual.

Za godinu dana moglo bi već biti prekasno.

Ono što mi kao stranka i saborski klub tvrdimo jest da osim smjene vlasti trebamo i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom- ističu i precizno navode što sve traže od Vlade i Sabora.

A traže “da se održi izvanredna sjednica Sabora na temu upravljanja energetskim sektorom i energetskom krizom; da Vlada odmah proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom, količine proizvedene električne energije, rizike u nabavci plina i nafte, kao i projekcije nabavnih cijena tih energenata; da prezentira rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata, kao i predstavljanje mjera za pomoć gospodarstvu, posebno mikro, malim i srednjim poduzećima kako bi se spriječio njihov nestanak zbog golemih cijena energenata, posebno el. struje; aktiviranje svih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražimo da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu; raspravu o izmjenama zakonodavnog okvira tržišta energenata, u kojoj treba utvrditi je li za RH i njezine građane dobro da u vremenima ekonomskog rasta na opskrbi plina zarađuju privatni opskrbljivači, a sav teret rizika cjenovnih šokova na sebe u krizi preuzima država; na kraju tražimo i konsenzus oko smjera razvoja energetskog sektora: tržišna orijentacija pokazala se promašenom – imamo aktere na tržištu koji djeluju potpuno neregulirano, tvrtke s jednim zaposlenim i 20 tisuća temeljnog kapitala u treptaju oka zarade stotine milijuna kuna, privatne tvrtke, donedavni opskrbljivači plinom, otkazuju ugovore korisnicima jer im ih se više ne isplati opskrbljivati, a sav teret i rizik sada prelaze na javne opskrbljivače, hrpa javnog novca i novca građana prelila se u džepove tzv. investitora u obnovljive izvore energije…

Energetika je strateško pitanje i pitanje opstanka i građana i gospodarstva – vrijeme je da je uzmemo pod javnu kontrolu i upravljanje- zaključuje se u priopćenju platforme Možemo!

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI