Neovisni novinarski portal
22.7.2024.
priroda i društvo / struja / VODA
Zagrebački PMF uveo redukciju struje: Štedimo dok još imamo što!

Zagrebački PMF uveo redukciju struje:
Štedimo dok još imamo što!

Zbog dugotrajne suše, kojoj se zasad ne vidi kraj, istarski župan Boris Miletić proglasio je redukciju vode prvog stupnja u svojoj regiji, što znači da se zatvaraju tuševi na plažama i kupalištima, zabranjeno je pranje automobila i punjenje bazena pitkom vodom, bogme i pranje ulica i trgova, zalijevanje javnih površina i privatnih vrtova. A tek što su krenule prve redukcije vode, sad već imamo na djelu i prvu redukciju struje. Uvedena je, zasad, tek u jednoj javnoj ustanovi, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu ( PMF-u ) u Zagrebu gdje su, kako piše Jutarnji list, odlučili prostorije klimatizirati na 25 stupnjeva, a ne ispod toga, i na taj način štede, kako su izračunali, čak 20 posto struje. S obzirom da je riječ o PMF-u, ne treba sumnjati da im je računica točna…

U svakom slučaju radi se o hvale vrijednoj inicijativi jedne javne ustanove koja nije čekala “dekret” hrvatske, a bogme ni europske, vlade da bi se ponašala racionalno sa strujom koja bi, zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, od jeseni mogla drakonski poskupjeti.

Očekuje se, naime, da bi problemi s opsrkbom ruskim plinom, s obzirom na uvedene sankcije Rusiji, mogli uskoro nagnati Europsku komisiju na uvođenje kolektivnih mjera štednje u cijeloj Uniji te da bi EK mogla od svih članica zahtijevati da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda. PMF na to nije čekao, samoinicijativno je ovu mjeru već uveo, makar što se tiče hlađenja.

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet je regulirao svoje klima uređaje na optimalnih 25 stupnjeva od 17. srpnja, ali su još u lipnju podsjetili sve zaposlenike na obvezu odgovornog ponašanja pri potrošnji struje, neovisno o toplinskim valovima koji se smjenjuju. Jer, prostorije ipak ne trebaju biti rashlađene na 20 stupnjeva…

No, PMF je, uz redukcije, odlučio učiniti i još jedan korak naprijed u smjeru racionalizacije potrošnje energije, pa su naumili na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka postaviti fotonaponske elektrane ukupne snage 192 kW. Fakultet financira izradu elaborata, a za dva tjedna kreće u javnu nabavu za izvođenje radova. Naručili su i studiju energetske obnove fakultetskih zgrada. Nema šale, struja će biti preskupa i za to se treba što prije pripremiti prelaskom na alternativne, obnovljive izvore energije, čime PMF postaje primjer racionalnog trošenja energije, anticipirajući svoju zadaću da mijenja društvo znanjem, kako to kaže dekan PMF-a Mirko Planinić.

Nije PMF jedini u primjeni ove racionalne mjere štednje, jer, kako navodi JL, i njemački savezni parlament Bundestag i pokrajinski parlamenti, namjeravaju svoje prostore rashlađivati na štedljivih 26- 28 stupnjeva, umjesto dosadašnjih 24 na čemu će uštedjeti 5 posto energije. U Sloveniji su, poput zagrebačkog PMF-a, od upravitelja zgrada u državnom vlasništvu zatražili da se klima uređaji postave na 25 stupnjeva, a kada su uredi prazni ne bi smjeli biti klimatizirani ispod 28 stupnjeva, čime bi se, kako se procjenjuje, uštedjelo oko 10 posto energije.

Očekuju se i preporuke Vlade kako za državne službe, ustanove i institucije, tako i za građane, da bi se smanjila potrošnja struje i izbjegle drastične redukcije. Jer, koliko god da je riječ o globalnim faktorima koji su isprovocirali najnoviju energetsku krizu, na njezinom ublažavanju ponešto možemo učiniti i sami svojim odgovornijim ponašanjem i racionalnijom potrošnjom.

Ilustracija

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI