Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
POLITIKA / stranke
SDP započinje pregovore s Možemo! i Centrom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore…

SDP započinje pregovore s Možemo! i Centrom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore…

Taman na pola mandata ovog saziva Sabora, SDP je počeo pripreme za nove parlamentarne izbore. A te pripreme podrazumijevaju otvaranje razgovora s potencijalnim partnerima, prije svih s platformom Možemo! i Centrom Ivice Puljka. Pokušava li se SDP preko izbornih pobjednika u Splitu i Zagrebu ukrcati na pobjednički vlak koji bi za dvije godine mogao prvi ući u cilj?

Peđa Grbin, šef SDP-a  koji je još u situaciji da se bori za bolju reputaciju među vlastitim članovima i simpatizerima, nakon brojnih turbulencija i krize identiteta kroz koje je prošla ili prolazi ova stranka, neće imati ni lak ni jednostavan posao. Nekad su se stranke lijevog centra uglavnom gurale pod SDP-ov kišobran računajući da će udružene sa socijaldemokratima kao etabliranom, velikom strankom, najviše profitirati. Danas je SDP u nezgodnoj poziciji da se bori za partnere…

Uoči vikenda, piše Jutarnji list, sastalo se Predsjedništvo stranke s Klubom zastupnika i predsjednicima najvećih organizacija ( Zagreb, Rijeka, Split i Osijek ) te SDP-ovim županima kako bi započeli razgovore o strategiji za naredne parlamentarne izbore. A u tome će se, izgleda, osloniti na PR usluge već hrvatskoj javnosti poznatog Alexa Brauna, kojega je svojedobno za popravljanje vlastitog i SDP-ovog javnog imidža koristio i Zoran Milanović dok je predvodio stranku. Zašto se vraćaju Braunu, nije baš jasno, ali očito u njegove mogućnosti brzog popravljanja stranačkog rejtinga, vjeruju.

Braun ih je suočio s rezultatima istraživanja o političkim preferencijama birača,  po čemu se njihovi birači razlikuju od onih čiji je prvi izbor platforma Možemo!, kako zadržati svoje birače i pridobiti nove, a istraživanje je pokazalo i kako birači ocjenjuju aktualnog šefa SDP-a Grbina.

SDP je, čini se, još pred dvojbom ( kao i uvijek ) treba li na izbore ići samostalno ili u koaliciji sa srodnim strankama. Oko toga pitanja  stranka je podijeljena, pa neki, poput  političke tajnice SDP-a i saborske zastupnice Mirele Ahmetović ili bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih polova, veterana Ranka Ostojića, zagovaraju samostalan izlazak pred birače kako bi testirali svoju snagu. Drugi misle da je pravo vrijeme za ugovaranje buduće suradnje s izbornim partnerima, jer, bez njih SDP samostalno nema šanse za pobjedu nad HDZ-om.

Trenutni rejting SDP-a je na 17 posto potpore, a to je nedovoljno za izlazak iz opozicije, što bi, kako neki procjenjuju, možda mogli postići u koaliciji s Možemo! i Centrom. Stoga je Grbin dobio “odriješene ruke” za otvaranje razgovora s vodstvom tih dviju političkih opcija, a o rezultatima prvih, preliminarnih susreta, Predsjedništvo stranke bi trebao izvijestiti do 1. listopada.

Hoće li biti i drugih potencijalnih partnera, rano je govoriti, no, odluči li se, primjerice, Glas ( Građansko- liberalni savez ) ponovo izaći na izbore, za očekivati je da to pokuša u suradnji sa SDP-om s kojim su se i dosad relativno dobro razumjeli.

Ali, o tom, potom…

Peđa Grbin (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI