Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
planet čovjek
Dinara na vrhu: Projekt Dinara back to LIFE na vrhu u Europi

Dinara na vrhu:
Projekt Dinara back to LIFE na vrhu u Europi

Vrh Dinare Sinjal na 1831 metar od razine mora je najviše kopno u Hrvatskoj, a projekt Udruge BIOM nazvan Dinara back to LIFE Europska je komisija uvrstila među 19 uspješnih vrhunskih projekata obnove prirode iz cijele EU. To su učinili prilikom predstavljanja dugo očekivanog prijedloga iznimno važnog Propisa o restauraciji prirode.

Propis o restauraciji prirode prvi je,kažu, zakon koji se odnosi na gotovo cijeli kontinent, te je ključni element dokumenta nazvanog Strategije bioraznolikosti Europske unije, a koji poziva na obvezujuće ciljeve za obnovu ugroženih ekosustava, a kokjih je isuviše… i sve više, zahvaljujući suludoj devastaciji okoliša i neracionalnom i neodrživom gospodarstvu i energetskoj politici.  Ovaj prijedlog Propisa predviđa, među ostalim, poboljšanje i ponovno oformljavanje staništa važnih za biološku raznolikost u velikim razmjerima te povratak divljih vrsta kroz poboljšanje stanja staništa i njihovog povećanja.

-Jedan od ciljeva prijedloga Propisa o restauraciji prirode, predstavljenog u lipnju, obnova je suhih travnjaka te je u tom kontekstu Dinara back to LIFE izdvojen kao primjer uspjeha u obnovi prirode i bioraznolikosti, kroz podršku razvoju ekstenzivnog stočarstva u krškim dinarskim planinama. Cilj projekta je restauracija travnjaka na Dinari kako bi se povećalo stanište za tri ciljne vrste ptica – ćukavicu, kratkoprstu ševu i vrtnu strnadicu. U dosadašnjem dijelu projekta ručnim uklanjanjem u povoljno stanje dovedeno je 47,6 hektara travnjaka, kontroliranim paljenjem na 7 hektara uspješno je testirana i ova restauracijska metoda, te je oformljeno projektno stado koje će održavati restaurirane travnjake. – vele projektanti Dinara back to Life projekta. 

Projekt Dinara back to LIFE, koji vodi Udruga Biom uz projektne partnere (Hrvatske šume, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Lokalna akcijska grupa Cetinska krajina), tako se zatekao među malobrojnim projektima izdvojenim na karti primjera uspješnih projekata restauracije prirode u cijeloj EU te je jedini izdvojeni projekt iz Hrvatske.

-Zahvaljujemo se Europskoj komisiji jer je prepoznala vrijednost našeg projekta te ovo uvrštavanje vidimo kao dodatni poticaj i obavezu da nastavimo kako smo ga zamislili te dosad i provodili. – vele.

Detalje o zakonu možete pronaći na ovom linku – https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/nature-restoration-law_en, a popratnu kartu s uspješnim projektima u EU, uključujući Dinara back to LIFE, na ovom linku – https://environment.ec.europa.eu/system/files/2022-06/Map_nature_restoration_projects.pdf.

O tom projektu možete više doznati i na Trisu. 

Nekadašnji travnjaci s područja Dinare koji su se od davnih vremena koristili za ispašu stoke, danas su u najvećoj mjeri zapušteni. Zbog napuštanja stočarstva i tradicionalnog načina života, travnjaci svakim danom sve više zarastaju u neprohodno raslinje, a Dinara gubi svoj značaj za prirodu i bioraznolikost.

Osim njene zaštite, rekreativnog, sportskog i turističkog potencijala, Dinara ima potencijal prehranjivati i odgajati generacije, baš kao što je činila stoljećima, ali važno je raditi. Suhe zime, vjetroviti dani i vrela ljeta te po mnogo čemu jedinstveno prirodno područje, idealno je  za vrijedne ljude koji proizvode vrhunske proizvode; dinarski med, sir i mliječne prerađevine, vino autohtonih sorti, likere i razne pripravke od trava karakteristične za ovaj kraj.

Ideja za projektom kojim bi se radilo na očuvanju dinarskih travnjaka i poticanju njihovog održivog korištenja nastala je u suradnji Udruge Biom i Lokalne akcijske grupe “Cetinska krajina”, a projektnom partnerstvu pridružili su se i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatske šume.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI