Neovisni novinarski portal
1.10.2022.
izborište
Split, izbori: U drugi krug idu Puljak s 48,73 i Đogaš s 25,67 posto glasova

Split, izbori:
U drugi krug idu Puljak s 48,73 i Đogaš s 25,67 posto glasova

Evo rezultata sa splitskog izborišta: kandidat Centra za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak osvojio je 48,73 posto, a Zoran Đogaš kojega podržavaju HDZ i HSS 25,67 posto glasova u prvom krugu prijevremenih lokalnih izbora u Splitu, pokazuju neslužbeni rezultati DIP-a nakon svih obrađenih biračkih mjesta.

Premda se jučer navečer do 22 sata činilo kako će Puljak premašiti 60 posto i u prvom krugu izbora postati novi gradonačelnik, nakon prebrojanih svih glasova njegova je nadmoć smanjena za jedan posto. S obzirom na to da ni jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.

Na izborima za gradonačelnika drugog grada po veličini u Hrvatskoj odaziv je bio iznimno slab: svega 31,58 posto (46,292). Čini se kako je većini Splićana od toga tko će upravljati njihovim životima sljedeće tri godine važnija bila plaža i nedjeljno lješkarenje, tj. fjaka.

Nekima je iznenađenje i to što je izostala tradicionalna poslušnička izlaznost tzv. HDZ-ovog biračkog tijela.

Ovakva izlaznost opet pokazuje vrlo nisku svijest o važnosti sudjelovanja na izborima za tijela vlasti na lokalnoj i državnoj razini, no to i ne čudi s obzirom na činjenicu tko je vladao Splitom proteklih desetljeća.

Jedan od njih, Željko Kerum, osvojio je svega 7,9 posto glasova.

Splićani su birali i 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista.

Prema najnovijim rezultatima izbora za Gradsko vijeće, Puljkov Centar ima 42.47 posto, HDZ ima 23.81 posto, Kerumov HGS 7.11 posto, Most 6.61%, SDP 5.75%, DP, HDS, HSP i Hrvatski suverenisti 5.63%. Možemo ima 3.79%, a Pametno za Split i Dalmaciju 2.56%.

-Građani Splita su odlučili, izabrali su red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti, javni interes i borbu za javni interes i sve što smo nas trojica i naš tim radili. Ovo je važna pobjeda za građane i sve nas. Pobjedu, ako ostanu rezultati, nadam se da ćemo potvrditi u drugom krugu, ostvarili smo veliku pobjedu i u Gradskom vijeću i sad ćemo imati većinu za sve projekte koje smo obećavali, sve ćemo to moću zaista napraviti. Sljedeće tri godine bit će godine preporoda Splita, drago nam je da smo dobili ovako veliku podršku – rekao je sinoć Ivica Puljak. 

-Građani Splita su izabrali. Očekivao sam malo bolje rezultate, ali HDZ je postigao rezultate u skladu s dosadašnjim – rekao je pak drugoplasirani Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a i HSS-a za gradonačelnika Splita.

Ilustracija: Split (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI