Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
hdz / šibenik / Vlada
Otvoren Veteranski centar u Šibeniku: Premijer, zadivljen “moćnim” zdanjem, koje, kako reče, najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda ( !? )

Otvoren Veteranski centar u Šibeniku:
Premijer, zadivljen “moćnim” zdanjem, koje, kako reče, najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda ( !? )

Sve za naše branitelje, naše branitelje ni za što, tako bi se otprilike mogli sažeti svi govori, formalni i neformalni, koji su pratili svečanost otvaranje šibenskog Veteranskog centra u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, kojem je vrpcu presjekao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Centar je stajao 84 milijuna kuna, a vodit će ga bivši šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Veteranski centar u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Veteranski centar u Šibeniku, jedan od ukupno četiri takva u Hrvatskoj za koje je osigurano gotovo 400 milijuna kuna, najvećim dijelom ( 85 posto ) iz EU fonda za regionalni razvoj,  a namijenjen je za rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Centar u Šibeniku raspolaže s oko 150 kreveta, a kako reče njegov voditelj Goran Pauk, procjenjuje se da će godišnje na socio-rehabilitacijski tretman moći primiti od 2500 do 2700 korisnika.

Premijer Plenković otvaranje Centra shvatio je i kao priliku da posebno komplimentira svome potpredsjedniku, ministru branitelja Tomi Medvedu, pa, kako reče, “ovaj događaj najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda. Mi smo šestu godinu skupa i radimo što smatramo da je moralno za one koji su dali sebe za Hrvatsku“, izjavio je u već standardnom stilu “sve za naše branitelje…” premijer Plenković, hvaleći postignuća svoje vlade koja kontinuirano i sustavno brine o braniteljskoj populaciji, ali jednako pregnantno  svakodnevno radi i na pronalasku onih čije obitelji ne znaju ni danas gdje su. Vlada to smatra svojom stalnom zadaćom, naglasio je Plenković.

Pohvalio se i svim materijalnim pogodnostima koje Vlada osigurava kroz proračun za branitelje, ne zaboravljajući pritom ni pripadnike HVO-a, a sve, ističe premijer, u ime poštovanja digniteta Domovinskog rata.

-Nema tog ključnog trenutka slobode koju naša Vlada nije dostojno obilježila i prisjetila se svih onih kojima možemo zahvaliti da smo danas tu gdje jesmo. Ne bi bilo toga bez branitelja. Ovaj centar je prekrasan, osjećam se kao da smo došli u hotelsko naselje Solaris. Bilo je puno dilema je li EU uz nas, a vidite što smo dobili, četiri veteranska centra i novac za razvoj. Ne zna se koji će centar biti ljepši, prilagođen za branitelje sa svim sadržajima na visokoj razini. I na taj način smo pokazali da možemo spojiti srce, slobodu, razvoj i budućnost. I lijepo je da je Tomo Medved najavio da će uskoro biti dovršeni i drugi centri. Ovo će braniteljima omogućiti rehabilitaciju, na nivou kojeg prije nismo imali. To znači iskorak, poštovanje i uvažavanje- naglasio je , piše ŠibenikIn, otvarajući šibenski Veteranski centar, koji je, eto, za razliku od drugih investicija u ovoj zemlji, čak i završen pola godine prije roka.

Veteranski centar u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Izgrađen je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, pod patronatom Ministarstva branitelja kao provoditelja projekta “Uspostava veteranskih centara u RH “. Ovaj u Šibeniku jedan je od četiri centra obuhvaćena projektom, a tri preostala su u Petrinji, Sinju i Daruvaru. Ukupan kapacitet sva četiri centra je oko 620 smještajnih jedinica ( kreveta ), a računa se da će godišnje moći primiti preko 12 tisuća korisnika na privremenom boravku tijekom provođenja rehabilitacijskih terapija.

Svojom “misijom”, u kojoj je, čini se, puno učinkovitiji negoli u obnovi potresom pogođenog područja, Tomo Medved je posebno ponosan. Ovaj EU projekt smatra jednim od najvažnijih strateških projekata kojim se izravno popravlja kvaliteta života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

-Uspostavom veteranskih centara unaprijedit će se- kazao je Medved– infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje branitelja i stradalnika u društvo. U ovim centrima provoditi će se aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenog i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati njihovo aktivno sudjelovanje na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga – poručio je iz Šibenika ministar branitelja.

A zadovoljan je, i Centrom i svojom novom dužnošću, bio i njegov voditelj, bivši dugogodišnji šibensko-kninski župan, Goran Pauk, koji  se ovdje našao kao “svoj na svome”.

– Još dok sam obnašao prijašnje funkcije uvijek sam sa zadovoljstvom isticao ponos što će jedan od četiri veteranska centra u Hrvatskoj biti baš u Šibeniku, gradu koji je dao velik obol u obrani Hrvatske. Zahvaljujući izvođačima, objekt je napravljen prije roka, opremljen sa svom potrebnom opremom i s trenutno zaposlenih 16 djelatnika. S radom smo počeli 7. lipnja, a stigla nam je i prva grupa naših dragih korisnika. Pružamo sve od sebe da se osjećaju ugodno. Siguran sam da u tome i uspijevamo, a s protokom vremena bit ćemo sve bolji, sa sve širim dijapazonom usluga i s još petnaestak novih zaposlenika. Ukupan broj zaposlenih mogao bi se popeti na pedesetak– rekao je Pauk, voditelj Centra koji će za mnoge biti poslovna prilika, a braniteljima, kako je poželio- drugi dom. Ovdje će biti posla za psihologe, kineziologe, socijalne radnike, fizioterapeute, radne terapeute i medicinsko osoblje kojima je briga za zdravlje i prevencija psihofizičkog stanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata biti prvi i osnovni cilj.

I šibenski gradonačelnik Željko Burić imao se čime pohvaliti. Zasad dobrom suradnjom Grada, županije i Ministarstva na realizaciji ovog “moćnog” projekta, kakvim ga je ushićeno opisao premijer Plenković, a sutra i izgradnjom novih sadržaja koji će Šibenik afirmirati kao zdravstveno-socijalni centar. Jer, najavio je Burić, prenosi ŠibenikIn, Veteranski centar je samo dio velikog projekta u okviru kojeg će biti izgrađena, u neposrednoj blizini, i nova bolnica, novi veliki Centar za mlade, novi vatrogasni dom i Centar za upravljanje klimatskim promjenama, Centar 112 i drugi sadržaji.

Ceremonija otvaranja Veteranskog centra u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Ceremonija otvaranja Veteranskog centra u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Veteranski centar u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Ceremonija otvaranja Veteranskog centra u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)


VEZANE VIJESTI