Neovisni novinarski portal
5.6.2023.
wheels on fire
Kako pomoći osobi s invaliditetom na javnom mjestu: Najprije pitajte treba li joj pomoć

Kako pomoći osobi s invaliditetom na javnom mjestu:
Najprije pitajte treba li joj pomoć

Današnja kolumna je za sve vas koji imate potrebu ponuditi pomoć osobi s invaliditetom kad je vidite na cesti, u prometu, u trgovini, a ne znate što reći i kako uopće prići. Za početak dovoljno je da priđete predstavite se i pitate osobu treba li joj pomoći i pričekate reakciju. Ako je osoba pristane na vašu pomoć ovisno o svom invaliditetu ona će vas obično i uputiti kako da joj pomognete primjerice slijepa osoba će vas pitati može li vas uhvatiti za ruku, osoba u invalidskim kolicima zamolit će vas da je ostavite na određenom mjestu.

Ipak više od same pomoći pokazala se važnost reakcije od strane osobe s invaliditetom. Odnosno ovisno o pozitivnoj ili negativnoj reakciji ovisi hoće li osoba koja nudi pomoć opet je ponuditi nekoj drugoj osobi s invaliditetom. Obično u slučaju odbijanja pomoći osoba često gubi interes za sličnim pomaganjem. Neki se obično nađu zbunjeni, čak i uvrijeđeni jer je njihova pomoć nije prihvaćena. Za tim stvarno nema potrebe i u tom činu odbijanja nema ništa osobno. Jednostavno u tom trenutku osobi s invaliditetom nije potrebna pomoć – i to je sve.

Isto tako skrenuo bi vam pažnju na to da nikako ni pod kojim uvjetima ne pokušavate pomoći na svoju ruku, bez njihove dozvole.  Stoga nemojte doći osobi iza leđa i početi gurati joj kolica, ili slijepu osobu bez ikakve najave uzeti za ruku i početi je voditi preko ceste i pri tom govoreći da joj samo želite pomoći. To nije samo nepristojno (zamislite da vas netko tako vuče preko ceste), nego i opasno, jer ne znate kako će osoba reagirati, i toj panici što joj „pomaže“ netko nepoznat može se i ozlijediti, a to nikome ne treba.

Ovo pomaganje na svoju ruku sve češći je problem diljem svijeta na koji osobe s invaliditetom pokušavaju ukazati i protiv kojeg se bore na različite načine. Najdalje u tome je otišla Bronwyn Berg koja živi u Kanadi i koja je nakon niza ružnih iskustava postavila metalne šiljke na ručke svojih kolica, a sve kako bi spriječila strance da joj bez pitanja i dopuštenja pomažu. Osim neželjenog pomaganja mislim da je najveći strah svake osobe s invaliditetom da će im prići i ponuditi pomoć netko tko uopće nema dobre namjere, pa i s te strane je sasvim razumljivo zašto osobe s invaliditetom na tuđu pomoć gledaju s velikom dozom opreza.

Ipak koliko godi se pomaganje činilo kao dvosjekli mač, savjetujem osobama s invaliditetom da ako vam netko pristupi i pristojno vas i ljubazno upita želite li njegovu pomoć savjetujem vam da je prihvatite ne zato što vam je potrebna, nego zato što će se ta osoba bolje osjećati i shvatiti da osobe s invaliditetom nisu tako komplicirane kako se čini. A vama zdravima savjetujem da nastavite nuditi pomoć i ako je vaša pomoć odbijena, jer nikad ne znate kada će te naletjeti na osobu s invaliditetom koja će vaša pomoć biti potrebna.

Ilustracija

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI