Neovisni novinarski portal
24.9.2023.
PRAVA ZA LJUDE / zdravlje
Hoće li se zabrana pobačaja iz SAD-a preliti i na Europu: S iznimkom Poljske, europski konzervativci, pa i hrvatski premijer Plenković, (zasad) protiv zabrane pobačaja…

Hoće li se zabrana pobačaja iz SAD-a preliti i na Europu:
S iznimkom Poljske, europski konzervativci, pa i hrvatski premijer Plenković, (zasad) protiv zabrane pobačaja…

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom je ukinuto ustavom zajamčeno pravo na pobačaj, koje je od 1973. u Americi federalno pravo,  prijeti prelijevanjem ( i ) toga trenda u Europu. Kršćansko konzervativne snage u svijetu  ovim aktom VS-a u SAD-u dobile su  snažan zamah i bit će veliki problem spustiti tu visoko serviranu lopticu na zemlju, iako je trenutno podrška legalnom pobačaju upravo u Europi najviša na svijetu. I lider hrvatske konzervativno kršćanske desnice, Andrej Plenković, oko zabrane pobačaja posve je eksplicitan.” O tome nema govora”, poručuje.

Zagovornici  teze da život počinje  od začeća zapali su nakon ovog neočekivanog poteza američkog Vrhovnog suda doslovce u euforiju. Presudom kojom je srušena odluka Roe vs. Wade iz sedamdesetih godina, pobačaj postaje ilegalan u čak 16 američkih saveznih država, što će zasigurno ipak imati svoje reperkusije i na Europu

Jedan od najvećih zagovornika zabrane pobačaja  i u Europi, piše N1, koji je radio i kao savjetnik za Vatikan, Gregor Puppinck, direktor Europskog centra za zakon i pravo ( ECLJ ), koji vodi pravnu udrugu u Strasbourgu i pokušava provoditi strategiju protiv pobačaja inspiriranu i financijski podupiranu američkim regresivnim pokretom protiv prekida trudnoće, očekuje da će primjer američkog VS-a biti poticajan i za druge suce, jer pobačaj je, kaže, bio i jest problem i normalizaicja oko toga pitanja nije ( bez zabrane ) moguća. Puppinck  okuplja ekstremne  snage američke desnice, a cilj njegove organizacije je proširiti antipobačajni aktivizam i preko Atlantika.

Američki evangelistički aktivisti predvodnici su borbe protiv pobačaja koja je danas u samim temeljima konzervativne američke politike, a religiozna desnica postala je ključno glasačko tijelo američkih republikanaca. Svoj utjecaj na pravosudni sustav ostvarili su ponajviše zahvaljujući bivšem američkom predjedniku Donaldu Trumpu  koji je tijekom svoga mandata iskoristio priliku i postavio čak troje sudaca u Vrhovni sud, što je omogućilo njihovu najveću pobjedu u zadnjih pola stoljeća.

No, Europa nije SAD. Iako Katolička crkva stotinama godina pobačaj smatra ubojstvom, aktivistički pobornici njezinog konzervativnog stava nisu na starom kontinentu bili tako uspješni kao njihovi istomišljenici u SAD-u, radi čega ih sve snažnije i financijski podupiru kršćanske aktivističke organizacije iz SAD-a ne bi li pomogle da se val zabrane pobačaja proširi i na Europu.

Američki donatori velikodušno su pomogli svojim europskim kolegama u razdoblju od 2009. do 2018. s preko 81 milijun dolara, navodi N1, kako bi se aktivistički pokret protiv pobačaja osnažio, objavio je Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava koji podupire pravo žena na izbor.

Aktivisti koji se bore za zabranu pobačaja okupili su se i ove godine u Bruxellesu na kraju Konferencije za budućnost Europe pri čemu su pokušali nametnuti temu pobačaja kao glavnu, ali nisu u tome imali osobitog uspjeha. No, činjenica je da svoj pristup ovom problemu, pa i oblike borbe, pokušavaju modernizirati, pa umjesto agresivnog drukanja za zabranu pobačaja otvaraju akademske rasprave o značenju slobode i odgovornosti.

Lani je poljski konzervativni think tank Ordo Iuris osnovao sveučilište u Varšavi s ciljem promoviranja konzervativnih stavova i obučavanja mladih za poslove u ovakvim organizacijama ( pokretu ), a iz kojih bi se iznjedrili i kandidati za pozicije na sudovima i drugim vladinim institucijama . Jedan od postdiplomskih smjerova na tom sveučilištu uključuje i kolegij notornog Puppincka.

Poljska  se svojim konzervativnim stajalištima nametnula i kao vodilja ovog pokreta, s obzirom da je u toj zemlji prije dvije godine  gotovo potpuno zabranjen pobačaj, nakon što je najviši sud presudio da fetalni defekti ne opravdavaju prekid trudnoće. Zasad su iznimka samo slučajevi silovanja i incesta, odnosno oni u kojima je život žene doveden u opasnost.

Ipak, pokazalo se da je lakše zakonom zabraniti pristup pobačaju negoli zakone i provoditi. Ovo je pitanje čak i za poljsku desnicu kontroverzno. S druge strane, vođa oporbe Donald Tusk, predsjednik konzervativne Građanske platforme, javno se deklarirao kao zagovornik legalnog pobačaja.

Iako konzervativac, i britanski premijer Boris Johnson, odluku američkog VS-a smatra “velikim korakom unatrag”, za razliku od člana talijanske ekstremno desne Lige, Simonea Pillona, koji je odluku iz SAD-a nazvao “velikom pobjedom”.

U Hrvatskoj, pak, iako je na vlasti stranka konzervativnog desnog centra, HDZ,  njezin šef i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, unatoč ultrašima u vlastitim redovima, oko pitanja zabrane pobačaja poprilično je eksplicitan.

-Nema govora o zabrani pobačaja- decidiran je Plenković, naglašavajući kako tu nije riječ o političkom, nego o zdravstvenom pitanju.

Europski parlament (Wikipedia)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI