Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
UMJETNOSTI
Dva zalaska Sunca: Virtualna izložba Željka Badurine o apsurdima turistifikacije

Dva zalaska Sunca:
Virtualna izložba Željka Badurine o apsurdima turistifikacije

Na glavnom trgu grada Korčule, Trgu sv. Marka, od 20, travnja do 31. srpnja putem mobilnih uređaja, spajanjem preko Wi-Fi mreže “siva) (zona”, može se pristupiti virtualnoj izložbi Dva zalaska Sunca Željka Badurine, javlja portal Vizkultura. Riječ je o novom projektu iz programa Wi-Fi galerija siva) (zona, novog formata prezentacije umjetničkih digitalnih radova u organizaciji udruge sive) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, 0stvarenom u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba i Gradskim muzejom iz Korčule.

 

Izložba predstavlja izbor od 37 radova koji se odnose na temu turizma, a nastali su i objavljivani na društvenim mrežama od 2013. do 2022. godine. U radu Željka Badurine zajednički su elementi humora, ironije, apsurda, postupci reinterpretacije, simulacije i montaže, često korištenje ready-madea, pop arta kao i njihovo međusobno ispreplitanje. Propitujući teme globalizacije i hrvatskog turizma ova serija radova uklapa se u projektnu smjernicu sive) (zone Kritički turizam, koja predstavlja umjetničke radove propitujući posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara, kao što su javni prostor i infrastruktura. Kritički turizam podrazumijeva kritiku neplanske prostorne turistifikacije, kao i njene društvene i estetske konotacije.

 

 

Željko Badurina rođen je 1966. godine u Zagrebu. Godine 1996. diplomirao na grafičkom odjelu ALU  u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Član je HDLU-a i HZSU-a. Od 2005. godine radi na projektu mail arta pod nazivom «POST-ART». Uobičajeno ga zaokupljaju različiti suvremeni fenomeni u sferi vizualne kulture i društvenog života – masmediji, potrošačko društvo, turizam, aktualni događaji te manifestacije kiča na različitim društvenim razinama. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Od kolovoza 2012. aktivno objavljuje svoje radove i komentare na društvenoj mreži Facebook. Dobitnik je Nagrade Gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003. godine i Nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2013. godine.

Wi-Fi galerija siva) (zona je digitalna galerija postavljena na otvorenom i slobodnom operativnom sustavu Pivilion koji su razvili Dina Karadžić i Vedran Gligo (Format C). Bežična lokalna mreža (WLAN Wireless Local Access Network) slobodno je dostupna i automatski (bez lozinke ili daljnjih radnji) počinje predstavljanje digitalnog rada svakome tko se spoji na Wi-Fi mrežu. Wi-Fi galerija sive) (zone sljedećih godina bit će dostupna na Trgu sv. Marka u Korčuli u svakom trenu, a umjetničke radove će odabirati kustosi iz organizacija siva) (zona i Format C.

Autor: Željko Badurina

Tags: ,

VEZANE VIJESTI