Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
POLITIKA / rat / SVIJET
Austrijski kancelar Karl Nehammer se sastao s Putinom u njegovoj rezidenciji: Rat mora završiti, obje strane su gubitnici !

Austrijski kancelar Karl Nehammer se sastao s Putinom u njegovoj rezidenciji:
Rat mora završiti, obje strane su gubitnici !

Austrijski kancelar Karl Nehammer, prvi je čelnik iz Europske unije koji se susreo s Putinom otkako je 24. veljače počela ruska invazija na Ukrajinu. Prema izvješćima novinskih agencija, razgovori su bili teški, vrlo izravni i otvoreni, a Nehammerova ključna poruka Putinu tijekom razgovora je bila da rat u Ukrajini mora završiti jer kao i u svakom ratu, tako i u ovom, postoje samo gubitnici.

Sastanak s Putinom, izjavio je, shvatio je kao svoju obavezu.

-Ova obveza proizlazi iz odgovornosti da se ne propusti prilika postizanja primirja ili barem humanitarnog napretka za civile u Ukrajini– kazao je austrijski kancelar. Izjavio je, također,  prenosi N1, da je Putinu dao do znanja da će sankcije protiv Rusije biti na snazi sve dok Ukrajinci zbog ruske agresije umiru. Govorio je i o teškim ratnim zločinima u Buči i otvoreno se založio da odgovorni za njih moraju odgovarati pred sudom.

Sastanak s ruskim vođom je, kako je medijima prenio Nehammerov glasnogovornik, održan u službenoj rezidenciji Vladimira Putina Novo Ogarjovo, izvan same Moskve, a potrajao je čak 90 minuta.

-To nije bio prijateljski posjet. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan- rekao je Nehemmer, izražavajući nadu da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.

-Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici- kazao je kancelar nakon sastanka.

Cilj njegovog putovanja u Moskvu je bio zalaganje za uspostavu humanitarnih koridora kako bi se evakuirali civili, izbjegle nove civilne žrtve rata i ublažila ratna katastrofa u Ukrajini.

Austrijski kancelar je izrazio solidarnost s Ukrajinom i osudio rusku invaziju i ratne zločine. Austrija se solidarizirala s ostalim članicama EU-a u protjerivanju ruskih diplomata iz Beča, kao što je i Hrvatska učinila otkazujući gostoprimstvo za 18 ruskih diplomata i šest članova  administrativno-tehničkog osoblja ( ukupno 24 osobe ) u Zagrebu. Hrvatska se na taj način pridružila brojnim europskim zemljama– Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj itd.  koje su povukle isti potez. Slovenija protjeruje 33 ruska diplomata.

Nehammer je proteklog vikenda posjetio i Kijev i Buču gdje se suočio razmjerima ratnih zločina koje je međunarodna zajednica osudila i založila se da se ruskim čelnicima za njih sudi.Izvor: Mikhail KLIMENTYEV and Stefanie LOOS / various sources / AFP

VEZANE VIJESTI