Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
Nu2
Vojni analitičar Robert Barić u Nu2: Putina može spriječiti samo ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Vojni analitičar Robert Barić u Nu2:
Putina može spriječiti samo ruski ministar obrane Sergej Šojgu

Robert Barić, politolog i vojni analitičar, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gdje je komentirao ciljeve ruske invazije na Ukrajinu i mogući daljnji razvoj događaja. Plan je, smatra Barić, bio bitno drugačiji negoli se operacija na terenu odigrala. Izgledalo je da će se ići s više manjih napada s ciljem pritiska i dizanja tenzija među Ukrajincima, ali ne i da bi se zbog toga izazvala radikalna reakcija Zapada koja je iznenadila Ruse i dovela ih u poziciju ” sam protiv svih”, svi su se ujedinili u politici prema Rusiji, rekao je Barić, javlja HRT.

Ruski predsjendik Vladimir Putin želi neutralnu Ukrajinu koja bi predstavljala barijeru prema Zapadu i NATO-u, ali ga je iznenadio otpor Ukrajinaca i predsjednik Volodimir Zelenskij koji taj Putinov cilj smatra političkim otrovom, naveo je Barić. Putinu je bilo žurno pridobiti Zelenskijeg, a kada je on to odbio, u rujnu je Putin odlučio pokrenuti više manjih udara na Ukrajinu s ciljem brzlog slamanja otpora i uspostave proruskog režima. No, prevario se, i sve se u roku 24 sata promijenilo, što je iznenadilo i sam ruski vojni vrh.

– Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine – jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha- objasnio je politolog.

No, u Putinovom najužem krugu došlo je do krive strateške procjene snage Volodimira Zelenskijeg, vjerovalo se da je slab, nepopularan i da je upravo sada pravi trenutak za udar na Ukrajinu. Prvo udar na Kijev, zarobljavanje političkog vrha, u pozadini kopnene operacije prema Harkivu i povezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu više ako policijska operacija. Ali, Rusi su se u procjeni preračunali…

Ukrajinci su, s druge strane, pokazali majstorsku vještinu u tzv. manevarskom ratovanju, poznaju teren koji je ekstremno nepovoljan za takvo ratovanje- brežuljci, rijeke, šume, jezera – i kanalizirani ste, veli Barić– na prometnice, a na njima vas se može lako srediti, što je Wehrmacht otkrio 1941.

Hoće li Rusi osvojiti Kijev? Moguće je, kaže Barić, ali je pitanje koliko će to brzo ići i mogu li, kad uđu u Kijev održavati grad u okruženju, hoće li za to imati dovoljno ljudskih resursa. Već za ovu operaciju, prema podacima Pentagona, iznio je vojni analitičar u Nu2, Rusi su angažirali 93 posto snaga, a nisu postigli ciljeve koje su planirali.

– Koristi se taktika iz Sirije, opkoljivanje gradova i bombardiranje bez obzira radi se o vojsci ili civilima. Sada su koncentrirani na Mariupolj i Herson kao ključne točke u smislu komunikacija i opskrbe. Rusi napreduju prema Odesi– ističe Barić– i pokušat će je okružiti i bombardirati ne bi li kod naroda slomili volju za otporom. Vjeruje da će Mariupolj pasti, izložen je strašnom bommbardiranju, ali Rusima se jako žuri da do polovine ožujka postignu što više jer nastupa rasputica, sve se nakon zime i otapanja snijega i leda pretvara u blato a za kretanje vojske to je katastrofalno, što znači da će nastupiti privremeni prekid vatre na mjesec, mjesec i pol dana.

O čemu Putin govori kada stalno zaziva denacifikaciju Ukrajine?

-To je zapravo dio ruske propagande koju koriste na istoku, služeći se imenom ukrajinskog nacionaliste Stepana Bandere. Ali, realno, nema tu nikakvih neonacista, smatra Barić.

– Ako se nastavi ovakvim tempom vojno djelovanje, Rusi ne mogu do jače “rasputice” napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkiv. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana- kazao je.

Po raspoloživim podacima, ruska vojska ima oko 900.000 pripadnika, svake godine unovači se oko 260.000 osoba koje dolaze služiti vojni rok godinu dana, 410.000 je ugovornih vojnika, ostalo su profesionalni, što puno košta. Problem je i maltretiranje mladih novaka, što postoji od carske Rusije, a pokušava se ukloniti.
Rusija ne može napraviti operativnu pričuvu, ona je svega 4000-5000 ljudi- iznio je Barić.

A kao što Rusi imaju problem s vojskom, jer je za početak ove operacije trabalo krenuti s bar 500 tisuća vojnika, a oni nisu imali više od 150-200 tisuća, tako je problem i s vojnom tehnikom. Rusija nije imala dovoljno sredstava za kupnju većeg broja tenkova, koriste sve što imaju, pa i termobaričko oružje koje nije ništa novo. Problem je- kazat će u Nu2 Robert Barić– jer je unutra ili eksploziv ili tekuće gorivo pod tlakom, i kada se aktivira stvara vakuum, nastaje vatrena eksplozija i pritisak koji se širi. To je oružje- smatra- trebalo zabraniti, ali i Rusija, i Ukrajina i SAD ga danas koriste.

Pitanje je, također, jesu li Rusi sposobni za kompleksne zračne operacije s 20,30 ili 50 lovaca koji imaju manje od 100 sati leta. Rusko zrakoplovstvo nije uvježbano niti je za takve operacije spremno, tvrdi Barić.

S druge strane, ukrajinska obrana je uspjela iznenaditi malim napadima, pregrupiranjem, bespilotnim letjelicama koje vrlo dobro djeluju u operacijama oko Kijeva, Harkiva, pa čak i Hersona. A uz sve to, sada se pomoć širi, iz Estonije dolaze haubice, govori se i o isporuci borbenih aviona itd.

Barić ne misli da je prijetnja od nuklearnog sukoba realna, prije bi rekao da je to blef.

– Predsjednik odlučuje i u Americi i u Rusiji, a osobito ako je protivnička strana krenula. Sada se vidi da je načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga doslovno pripremio korake da spriječi Donalda Trumpa da nešto napravi, a Putina može spriječiti jedino ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Kako okončati ovu dramatičnu situaciju u Ukrajini?

Putinu treba osigurati izlaz, a zasad se samo govori o novim sankcijama, razmatra se i suspenzija Rusije iz članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji, a Putin neće stati ako mu se ne da odgovarajući izlaz. Najviše ga pogađa što Kina nije stala na njegovu stranu. Ukrajini je, pak, potrebna veća pomoć Zapada, ekonomska i vojna.

U međuvremenu, Putin želi napraviti što veći nered u regiji, destabilizirati BiH, po mogućnosti i Crnu Goru, na čemu je angažiran još od 2014. Zapad neminovno mora promijeniti politiku prema regiji, zaključio je vojni analitičar, prenosi HRT.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI