Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
wheels on fire
Ne budi rob svom invaliditetu

Ne budi rob svom invaliditetu

Osobe s invaliditetom su ponekad čudna bića. Često se dogodi da postanemo baš ono od čega bježimo. Sve vrijeme želimo da nas se ne promatra kroz invaliditet, zapravo obično smo mi ti koji svjesno ili ne svjesno ističemo svoj invaliditet. Stoga sam se više puta uvjerio da ona krilatica kojom se osobe s invaliditetom tako ponose, a koja glasi „Moj invaliditet nije moj identitet“ u praksi uopće nije zaživjela.

Zašto ovo tvrdim? Pa evo uzmite za primjer grupe osoba s invaliditetom po društvenim mrežama i forumima. Takve grupe koliko god jesu namijenjene osobama s invaliditetom na njima i njihovim problemima, na njima rijetko ćete naći nikakav drugi sadržaj koji bi koristio osobama s invaliditetom. Ono što ćete naći su uglavnom jedna te ista pitanja vezana za socijalna primanja, žalopojke kako je teško itd.

Primjer drugi. Upoznao sam mnogo osoba s invaliditetom, posebno proteklih tjedana i mogu vam mirne duše reći da sam saznao više o njihovom invaliditetu nego o njima samima. Da stvar bude još gora, što će mi mnogi sigurno zamjeriti, došao sam do zaključka da mnoge osobe s invaliditetom ne žele/ne znaju pričati o ničemu drugom osim o invaliditetu. Čak sam primijetio i to da kada sam u društvu osobe s invaliditetom ili više njih naš razgovor u nekom trenutku obavezno skrene prema invaliditetu. Evo i sad, dok ovo pišem pokušavam se sjetiti kad sam zadnji put s nekom osobom s invaliditetom razgovarao o nečemu što nije moj/njihov invaliditet ili o nečemu povezanom s tim.

Hoću reći, ako se već toliko volimo hvaliti kako invaliditet nije naš identitet zašto uporno imamo potrebu stalno gurati ga u prvi plan, čak i onda kada to jednostavno nije potrebno? Zaista mi je ponekad bolno gledati koliko se neke osobe s invaliditetom grčevito drže za svoj invaliditet i imaju ga potrebu svima „gurnuti pod nos“ jer misle da su uspjeli u nečemu unatoč svom invaliditetu. Zapravo, nisu uspjeli unatoč svome invaliditetu, nego uspjeh duguju svojoj ustrajnosti i trudu. Nitko ne može poreći da invaliditet utječe na identitet, ali mora li se baš sve vrtjeti oko njega? Umjesto da smo toliko uživljeni u svoj invaliditet radije budimo posvećeni tome da taj invaliditet što manje osjetimo u životu.

Radije se posvetimo stvarima koje volimo i koje nas čine sretnijima nego invaliditetu jer invaliditet je identitet samo onoliko koliko mu dopustimo da to i bude.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI