Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
POLITIKA / predsjednik RH / Vojska
Milanovićev akrobatski salto mortale: Zabranio, pa opet dozvolio prelete borbenih aviona, sve zbog “samovoljnog ponašanja nekog tko uopće nije u zapovjednom lancu”…

Milanovićev akrobatski salto mortale:
Zabranio, pa opet dozvolio prelete borbenih aviona, sve zbog “samovoljnog ponašanja nekog tko uopće nije u zapovjednom lancu”…

Predsjednik Republike Zoran Milanović, zbilja je komedijaš. U utorak je zabranio prelete vojnih zrakoplova iznad Zagreba i drugih hrvatskih gradova, jer to dodatno uznemirava građane koji ionako teško prolaze kroz ovu ratnu psihozu izazvanu “ukrajinskom krizom”. A onda se predomislio, korigirao i odobrio prelete u funkciji vojnih vježbi, ali isključivo na visini iznad 600 metara. Taj akrobatski salto mortale objasnio je reakcijom na “samovoljno ponašanje nekoga tko uopće nije u zapovjednom lancu”. Ergo, Plenkovića…

Francuski borbeni zrakoplov Rafale

Milanović kaže kako je “zajednički prelet iznad Zagreba dogovoren osobno između predsjednika Vlade RH i zapovjednika francuskih pomorskih snaga prilikom posjeta nosaču zrakoplova Charles de Gaulle“, što je saznao iz izvješća koje je zatražio i dobio od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja.

Preleti i pressica

Pa je u utorak prelete zabranio nad naseljenim mjestima do daljnjega, dok ne dobije izvještaj o tome što se zapravo događalo, a dočim je dobio izvještaj, smirio se i sam, a čini se i građani više nisu bili uznemireni, ni situacija u zemlji “nabijena strahom” kojega je izazvao pad drona u Zagrebu.

Hrvatska cijeni pomoć saveznika, veli Milanović, i vojni zrakoplovi će i dalje letjeti, pa tako i američki, ali “nerad, nekompetencija, neznanje i zanemarivanje sustava ne mogu biti izgovor za ovakvo samovoljno ponašanje nekoga tko uopće nije u zapovjednom lancu“, pjenio se predsjednik Republike, očigledno iznerviran činjenicom da je u tom lancu najodgovornijih osoba u državi koje odlučuju o preletima vojnih aviona, naprosto bio zaobiđen.

Prespavao je i mora biti da se sabrao, pa je sutradan odlučio odobriti vojne vježbe hrvatskih i francuskih zrakoplova. Ali, poručio je, kada dođe do ovakvih situacija, reagirat će, “posebno kada znamo kako je do tog incidenta jučer došlo“. A došlo je, kazao je, tako što je premijer otišao na nosač aviona i tamo se osobno dogovarao s francuskim admiralom da prelet zrakoplova bude baš kada premijer bude imao press konferenciju. I tu je Milanoviću “pukao film”!

-Kada tražim da treba nabaviti protuzračne sustave onda se na to odmahuje rukom. Kada kažem da stanje nije zadovoljavajuće, onda ta formulacija ne može ući u zajedničko priopćenje Vijeća za obranu. Ali se može svaki vikend otići na nosač aviona i tamo dogovarati stranačke fešte- revoltirano će šef države koji se očigledno osjeća inferiornim na svojoj protokolarnoj, nevažnoj dužnosti.

MORH 

Iz MORH-a su na Milanovićevu zabranu preleta borbenih aviona reagirali priopćenjem u kojem se navodi  da je “zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” dio bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je, ističu, provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke. Na taj se način, smatraju načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, od koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi u apsurdnu situaciju.

Iz MORH-a poručuju da su nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu i ruske agresije na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka sigurnosti za građene, a ne uznemiravanje. Znak je to, kažu, da naši saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu ( vidjeli smo kako to funkcionira kad je na zagrebačkom Jarunu , nedaleko od studentskog doma, pala bespilotna letjelica, op.a. )

Navedena obuka, kao i najavljena obuka s OS SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada donijela Odluku, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike (!?)

HDZ skočio k’o oparen

HDZ je na Milanovićevu “komediju zabune” odmah k’o oparen poskočio i na Facebooku objavio kako “Milanović tjera naše saveznike dok Francuska i SAD šalju borbene avione da pomognu u zaštiti hrvatskog neba. Kao da slušamo nekog dužnosnika Kremlja

-Premda je dugo negirao ruske pretenzije na Ukrajinu, Milanović bi napokon trebao postati svjestan da Rusija u Ukrajini, ne tako daleko od Hrvatske, provodi vojnu invaziju i brutalnu agresiju, najveći vojni pohod na tlu našeg kontinenta još od Drugog svjetskog rata, koji je prijetnja sigurnosti cijele Europe.

Milanović ponovno maltretira načelnika GS OSRH koji je zasigurno zadovoljan time što su saveznici poslali Hrvatskoj pomoć u zaštiti zračnog prostora time što HRZ i francusko mornaričko zrakoplovstvo sudjeluju u zajedničkoj vježbi- poručili su iz HDZ-a.

Taština

U najkraćem, Milanović doista funkcionira, kako je to izjavio politički analitičar Žarko Puhovski, potpuno impulzivno i bez razmišljanja, poput iznerviranog pubertetlije koji nije u stanju čekati, nego hoće sve i hoće to odmah.

-Ponaša se zaista impulzivno: zasmeta mu zvuk aviona u preletu pa odluči da će to zaustaviti odmah i sad, ne vodeći računa o implikacijama: ne pada mu na pamet zvati premijera ili ministra i reći im da to malo smire, ne zna ‘prolaziti’ kroz institucije iako je glavna zadaća predsjednika upravo podešavanje odnosa između institucija. Ponaša se kao slon u staklarnici. Kada je i u pravu, to relativizira načinom na koji se ponaša- zaključuje Puhovski.

Milanović ne može pomoći ni nama ni sebi. Njegova je taština iznad dužnosti koju obavlja i nema te sile da ga prizemlji i smiri, a bogme ni pozicije kojoj bi se, za račun nekog višeg, općeg interesa- prilagodio.

Zoran Milanović na Plesu (Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI