Neovisni novinarski portal
2.2.2023.
wheels on fire
Medijski istupi osoba s invaliditetom

Medijski istupi osoba s invaliditetom

Prošlih tjedana imali ste me priliku vidjeti u brojnim medijima povodom ukidanja cenzusa na invalidninu. Problem je sada riješen, ali borba se nastavlja jer ovo je tek početak.

Dobio sam brojne poruke potpore i to me uvijek pozitivno iznenadi i na tome sam zahvalan. Međutim, ono što me isto tako iznenadi i rastužuje je količina negativne energije i zlobe od strane pojedinaca s invaliditetom koja me često podsjeti zašto smo tu gdje jesmo.

Uvijek kad se digne prašina oko nečega viđam komentare: Zašto se stalno iste osobe s invaliditetom medijski eksponiraju? Što on/ona znaju o mom invaliditetu/problemima? On/ona mogu predstavljati samo sebe, a ne ostale osobe s invaliditetom i tako dalje..

Da se razumijemo mene ovakvi komentari više  uopće ne pogađaju, ali u javnosti ostavljaju ružnu sliku o nama kao dežurnim ogorčenim gunđalima kojima nikad ništa ne valja i koji jedva čekaju priliku da nešto prigovore.

Meni osobno, uvijek je drago kad vidim neku osobu s invaliditetom u medijima, ma kojeg invaliditeta bila i koje probleme imala, jer smatram da iako su naši invaliditeti i problemi s kojima se susrećemo su više-manje isti. Stoga bolje i osoba s invaliditetom nego ulickan netko tko nema pojma o čemu priča i ne zna kako izgleda osoba s invaliditetom, pogotovo ako se uzme u obzir da nas nema tako često u medijskom prostoru iako se i to polako mijenja.

Bez obzira na medijsku nevidljivost mislim da mjesta u medijima ima za sve. Stoga ako ste ne zadovoljni time kako netko prezentira vaš invaliditet nitko vam ne brani da i vi budete dio javnosti. Smatrate da se o problemima osoba s invaliditetom ne govori dovoljno? Javite se medijima. Mislite da su vam vaša prava ugrožena ili imate priču za koju smatrate da bi javnost trebala znati? Obratite se novinarima. Vjerujte mi ne grizu. Da, istina je da mediji nisu savršeni, ali mora se priznati da su nam svih ovih godina više mediji izašli u susret nego institucije čiji je to posao.

Osim toga mi smo poznati kao zemlja u kojoj se problemi rješavaju i njima se raspravlja tek kad dospiju u javnost.

Zato umjesto da budete razočarani s time tko vas i kako predstavlja u medijima – za početak uključite se i vlastitim primjerom budite promjena koju želite vidjeti.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI